«Forget me nωt»: Το αθηναϊκό... ΜοΜΑ Store

Του Κώστα Τσαούση

To «Forget me nωt» στο 100 της οδού Αδριανού στην Πλάκα -έναν από τους πολυσύχναστους τουριστικούς δρόμους της Αθήνας- θα μπορούσε να ήταν το πωλητήριο ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης ή, ακόμη καλύτερα, το υπόδειγμα ενός εκθεσιακού χώρου όπου αποθεώνεται το σύγχρονο ελληνικό design, η ελληνική έμπνευση και δημιουργία, ο σχεδιασμός και η παραγωγή αναμνηστικών, αντικειμένων καθημερινής χρήσης που διαθέτουν μια ισχυρή τοπική ταυτότητα, που μπορούν όμως να απευθυνθούν χωρίς δεύτερη σκέψη σε διεθνές ακροατήριο.

Αλλωστε

δεν είναι λίγοι οι πέραν του Ατλαντικού επισκέπτες που μιλούν για το μικρό αθηναϊκό... ΜοΜΑ Store.

Το concept store που συγκεντρώνει την avant-garde του ελληνικού design και επιτυγχάνει ένα απροσδόκητο για ιδιώτη επιχειρηματία ρεκόρ συμμετοχών (προϊόντα που προέρχονται από 150 και πλέον επιχειρήσεις και επαγγελματίες) είναι εξ ολοκλήρου δημιουργία του 44χρονου Φίλιππου Χούρι. Ο τελευταίος, γεννημένος στο Κάιρο το 1972, απόφοιτος της ΑΚΤΟ όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση, εργάστηκε ως σχεδιαστής και project manager σε εμπορικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα και το Ντουμπάι σχεδιάζοντας και επιβλέποντας έργα, κυρίως καταστημάτων, εκθεσιακών περιπτέρων και γραφείων, στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αλβανία) αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στο site www.forgetmenotathens.gr διαβάζουμε: «Στο πρώτο σπίτι που έμεινε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Αθήνα, στο 100 της οδού Αδριανού στην Πλάκα, άνοιξε τον Μάρτιο του 2014 το Forget Me Nωt (σ.σ.: το πεζό ωμέγα του τίτλου που υπάρχει στην πρόσοψη) με σκοπό να δημιουργήσει μια άλλου τύπου "επανάσταση" στο χώρο του ελληνικού design.

Στους δύο χώρους του καταστήματος, το πετρόλ και το λευκό δωμάτιο, μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένα τα καλύτερα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, καθώς συνεργαζόμαστε και φιλοξενούμε δουλειές καταξιωμένων, αλλά και πολλά υποσχόμενων νέων Ελλήνων σχεδιαστών, οι οποίοι με τα αντικείμενά τους διαμορφώνουν την τρέχουσα ελληνική εικαστική ταυτότητα.

Μέσα από συνεχή αναζήτηση, καθημερινά προσθέτονται στο κατάστημα νέοι σχεδιαστές, καινούρια προϊόντα και brands, με αποκλειστικότητες, αντικείμενα σε περιορισμένη έκδοση ή συλλεκτικά. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να συγκεντρώσουμε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους προϊόντα. Το κοινό μεταξύ τους, είναι η αυθεντικότητα και η ποιότητα.

Αν δεν μπορείτε να έρθετε στην Πλάκα, δημιουργήσαμε για σας το forgetmenotathens.gr. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα παρουσιάζει νέα αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών από όλο το φάσμα του design και των εφαρμοσμένων τεχνών, σχεδόν καθημερινά».

Σήμερα το concept store εκτείνεται σε τρεις ιδιαίτερους χώρους - οι δύο συνεχόμενοι ο ένας μετά τον άλλο από την είσοδο της Αδριανού και ο τρίτος με ιδιαίτερη είσοδο από το κάθετο στενάκι της ίδιας οδού. Σε αυτούς ο επισκέπτης -Ελληνας ή ξένος- μπορεί να βρει αντικείμενα τοποθετημένα με ξεχωριστή τάξη που ξεφεύγουν από το στερεότυπο της τουριστικής αγοράς της περιοχής.

Στα ράφια και τις προθήκες, στα τραπέζια, στις κρεμάστρες και τις διάσπαρτες κούκλες θα συναντήσει κανείς από εκδόσεις, σημειωματάρια και καρτ ποστάλ (ξεχωρίζουν δίχως άλλο «Τα παρεξηγημένα» τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με ελληνικό και αγγλικό κείμενο και εικονογράφηση των Beetroot, αλλά και τα πόστερ των τελευταίων με την Εχιδνα και τον Κύκλωπα) μέχρι μεταξωτά καφτάνια με χρυσές λεπτομέρειες (με design των Zeus + Δione, των Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Δήμητρα Κολοτούρα). Και μαζί τους, τις ιδιαίτερες χειροποίητες τσάντες της κερκυραϊκής Salty Bag, τα T-shirts με τις ξεχωριστές απεικονίσεις από το αθηναϊκό Koukoutsi, τα χειροποίητα ξύλινα γυαλιά των Zylo από τη Σύρο, τα περίεργα «κανάτια» των We Design, αλλά και τα παρεό και τις τσάντες ώμου που παραπέμπουν στα χαρτιά περιτυλίγματος των ιχθυοπωλείων των περασμένων δεκαετιών. Ακόμη, τη σειρά ανδρικής περιποίησης Hommer, τους χάρτινους μυθολογικούς ήρωες από το Hartovasilion, τα εμβληματικά T-shirts LoveGreece, το χάρτινο περίπτερο των Bob Studio, τις καλοκαιρινές τσάντες με το τσαρούχι των T-Greeks.

Ο Τάσος, ο Οθωνας και η Αμαλία

Στο concept store οι λεπτομέρειες μετρούν. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και μέσα από δύο συγκεκριμένα παραδείγματα απ' όπου αναδεικνύεται αυτή η νέα προσέγγιση στο ελληνικό design. Τα πορσελάνινα φλιτζάνια με τον Οθωνα και την Αμαλία από τη γυναικεία παρέα της Idisti (μεταξύ αυτών και η δυναμική στα social media Αλεξάνδρα Χαριτάτου) συνομιλούν με τον Τάσο, ένα υφασμάτινο κουκλάκι (μια δημιουργία του busybee, που δημιουργήθηκε το 2006 από τη Μαριάννα Κέλαλη και ασχολείται με το character design και την εικονογράφηση, δημιουργώντας υφασμάτινες κούκλες εμπνευσμένες από υπαρκτούς και φανταστικούς χαρακτήρες).

Από τις τρεις γυναίκες που δημιούργησαν την Idisti - Greece with a twist διαβάσαμε στο site ένα επεξηγηματικό της επιχειρηματικής και όχι μόνο προσέγγισής τους κείμενο.
«Αναρωτηθήκαμε λοιπόν κι εμείς, τι είναι η Ελλάδα;

Τρεις φίλες από τα σχολικά μας χρόνια, από διαφορετικές διαδρομές, μιαν ανοιξιάτικη μέρα του 2013, αυθόρμητα, ταυτόχρονα -θα 'λεγε κανείς μαγικά- ονειρευτήκαμε την "Ηδίστη"!

Η "Ηδίστη" γεννήθηκε από μιαν ανάγκη να δημιουργήσουμε αντικείμενα που να αναδεικνύουν την Ελλάδα που εμείς αγαπάμε, που αγαπάμε να ανακαλύπτουμε και να μοιραζόμαστε τόσο με τους φίλους μας όσο και με τους επισκέπτες της χώρας μας, με κάθε άνθρωπο που αποζητάει το νέο στον απρόβλεπτο διάλογό του με το αισθητικό αποτύπωμα του παρελθόντος.

Αντικείμενα που αναδεικνύουν την Ελλάδα μέσα από την ιστορία, την παράδοση και τη φύση της, με μια διάθεση όμως περιπέτειας, ανατροπής, συνεχούς εξερεύνησης: με την επιθυμία να κοιτάξουμε το γνώριμο με μια φρέσκια ματιά, αλλά και να ανακαλύψουμε το άγνωστο, το κρυφό, το παραμελημένο ή ξεχασμένο που όμως είναι μέρος της ταυτότητάς μας.

Η "Ηδίστη" -που σημαίνει γλυκυτάτη- μεταμορφώνει την καθημερινότητά μας με χρώματα, λέξεις και εικόνες μέσα από την αισθητική και τη μακραίωνη ιστορία που μας έχει διαμορφώσει.

Ελάτε μαζί μας να ξαναδούμε την Ελλάδα όχι ως τουριστικό προορισμό, όχι ως ένα απέραντο μουσείο, αλλά σαν μιαν όμορφη, απρόβλεπτη και πάντα φρέσκια νεανίδα».

Από την άλλη πλευρά, το busybee με τον Τάσο. Το busybee δημιουργήθηκε το 2006 από τη Μαριάννα Κέλαλη και ασχολείται με το character design και την εικονογράφηση, δημιουργώντας υφασμάτινες κούκλες εμπνευσμένες από υπαρκτούς και φανταστικούς χαρακτήρες. Tα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως το ύφασμα, κουμπιά, κορδέλες, δαντέλες, φαντασία και αγάπη. Oλες οι κούκλες συνοδεύονται από μια ταυτότητα που έχει το όνομα και την ιστορία του κάθε ήρωα. Και όπως αναφέρεται στο site : «Eκτός από τους χαρακτήρες που είναι αποτέλεσμα έμπνευσης και εικονογράφησης της σχεδιάστριας, μπορείτε να αποκτήσετε μια customized κούκλα, δίνοντας μια φωτογραφία και ένα brief με τα χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλετε να απεικονίζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα