EuroWorkingGroup: Ες αύριον τα σπουδαία για την Ελλάδα

των Κωστή Πλάντζου και Ιωάννη Αντύπα

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε το σημερινό EuroWorking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, που εξέταζε το κατά πόσο είναι δυνατό να βγει από τον πάγο η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπήκαν στο πάγο εξαιτίας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού

για παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης το EWG αντάλλαξε απόψεις σε «παραγωγικό κλίμα» γύρω από τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων. Η ίδια πηγή συνέχισε σημειώνοντας πως γίνεται διάλογος σε διαφορετικές πιθανές λύσεις για να ξεμπλοκαριστεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων, όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση, καθώς ζητήθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον Γιώργο Χουλιαράκη, πως ο "μποναμάς" των 617 εκατ. ευρώ δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και μετά, αλλά ότι δίδεται εφάπαξ και εξαντλείται στο 2016, φαίνεται να οδηγείται η σύγκρουση με τους θεσμούς για την μονομερή ενέργεια Τσίπρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν ​πηγές της κυβέρνησης, στην αυριανή νέα συνεδρίαση του EwG «θα βγει λευκός καπνός» με απόφαση για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ αύριο αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Εευρωζώνης θα ζητήσουν την τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ​ωστόσο ​ότι εξ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ​"εφάπαξ​"​ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο καταβάλλεται ​"μια και έξω" ​εντός του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017.​​

Keywords
Τυχαία Θέματα