Engie: Εξετάζει προσφορά εξαγοράς για την Innogy

Η γαλλική Engie εξετάζει προσφορά εξαγοράς της εταιρείας ανανεώσιμης ενέργειας Innogy που είναι θυγατρική της γερμανικής RWE . Η αγοραία αξία της ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ.

Η πρώην μονοπωλιακή γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου βρίσκεται σε συζητήσεις

με συμβούλους και, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στην εξαγορά. Η RWE κατέχει περί το 77% των μετοχών της Innogy, μετά την απόφασή της να σπάσει την εταιρεία πέρυσι.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα οδηγήσουν σε προσφορά. Εκπρόσωποι της Engie και της Innogy αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια. Η RWE με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι «μπορεί να πουλήσει μετοχές της Innogy και ως εκ τούτου να μειώσει τοπ μερίδιό της σε 51%».

Ως γνωστόν, η γαλλική κυβέρνηση που κατέχει το 29% της Engie, ετοιμάζεται για τον α' γύρο εκλογών εντός του Απριλίου. Το τελευταίο διάστημα μείωσε τις θέσεις της στην εταιρεία και τον Ιανουάριο προχώρησε στην πώληση ποσοστού 4,1%.

Στη Γερμανία, η RWE και ο βασικός της ανταγωνιστής, EON, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κάποτε στη χώρα, μετασχηματίστηκαν μετά τη στροφή της Ανγκελα Μέρκελ προς μια οικονομία στηριγμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε βάρος της πυρηνικής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων. Οι συνολικές πωλήσεις ενέργειας έχουν υποχωρήσει άνω του 40% από το 2011, γεγονός που οδήγησε σε συνολικές διαγραφές σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, οι δύο εταιρείες χωρίστηκαν στα δύο: η RWE διαχωρίστηκε από την Innogy, ενώ η EON διαχωρίστηκε από την εταιρεία ορυκτών καυσίμων Uniper. Οι αλλαγές αυτές πυροδότησαν συζητήσεις για ανάγκη ενοποίησης του κλάδου, με την ΕΟΝ να σκέφτεται την ένωσή της επίσης με την Innogy.

Η Goldman Sachs, εξάλλου, έχει αναφέρει πως αναμένει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο με σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων, λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού και των ισχυρότερων ισολογισμών.

Παράλληλα, η Engie προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και διαπραγματεύεται την πώληση μεριδίου που κατέχει στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Neptune. Θα επανεπενδύσει τα 15 δισ. ευρώ που περιμένει να συγκεντρώσει από πωλήσεις, για να επεκταθεί στον τομέα υπηρεσιών ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και αγωγών αερίου, όπου τα έσοδα είναι πιο προβλέψιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα