Eλβετία - Δημοψήφισμα: Βασικό επίδομα... αεργίας $2.500 το μήνα;

Σε μερικές χώρες, τα δημοψηφίσματα αφορούν... ανήκουστα πράγματα.

Η Ελβετία προσπαθεί να αποφασίσει για το εάν θα δίνει στους πολίτες της 2.500 δολάρια το μήνα για το να μην...κάνουν τίποτα!

Η χώρα θα ψηφίσει για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει αδιαπραγμάτευτο βασικό εισόδημα 2.500 ελβετικών φράγκων (2.500 δολαρίων) κάθε μήνα για την αντικατάσταση διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων. Το ποσό αυτό αφορά κάθε ενήλικα, ενώ κάθε παιδί δικαιούται το 1/4 αυτού.

Δύο τα προβλήματα: Ο ενήλικας

που θα λαμβάνει αυτό το... μηνιάτικο θα βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας. Δεύτερον, το πλάνο μάλλον δεν θα υπερψηφιστεί.

Τα δημοψηφίσματα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας της συγκεκριμένης χώρας, με αρκετά από αυτά κάθε χρόνο. Το βασικό αυτό εισόδημα και η ψήφιση αυτού λαμβάνει χώρα μετά από την συγκέντρωση 100.000 υπογραφών. Παρόλα αυτά τα γκάλοπ δείχνουν πως δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί. Η ιδέα του βασικού μισθού ακόμη και σε αυτούς που παραμένουν άεργοι είναι κάτι που έχει κινήσει την περιέργεια χωρών όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Μεταξύ των υποστηρικτών της ιδέας είναι και ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρει πως κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, τη στιγμή που ο αυτοματισμός και τα ρομπότ μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας, πάντως, είναι κατά της πρότασης αφού, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των εργατικών ικανοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα