ERNST & YOUNG ΕΛΛΑΣ: Μέσα στην κρίση αύξησε το προσωπικό της κατά 75%

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Τα αρχικά της γνωστής διεθνώς για τις ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές της υπηρεσίες Ernst & Young είναι δύο γράμματα, τα οποία μας κάνουν το γνωστό ΕΥ, αυτό που για τους αρχαίους Ελληνες ήταν το επίρρημα «καλά». Οι συνειρμοί λογικοί. Επίσης η ευτυχία ή η ευκολία ξεκινούν με το «ευ». Αυτοί είναι μερικοί όμως μόνο από τους σκοπούς της Ernst & Young. Γιατί υπάρχουν κι άλλοι. Οπως το κέρδος, η ανάπτυξη, η πρόοδος, η γνώση, η επιτυχία. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω σε μια Ελλάδα

που κινείται στη σκιά των μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης; Μιας Ελλάδας που για μία ακόμη φορά μέσα σε λίγους μήνες της στραγγίζουν τα ταμειακά κρατικά διαθέσιμα;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Παναγιώτης Παπάζογλου δεν μασά τα λόγια του. Ανθρωπος με θετική διάθεση από την πρώτη κιόλας ματιά, έχει αναλύσει περισσότερο ίσως από όλους την κρίση. Και το έχει κάνει μέσα από τη συντονισμένη δουλειά του για λογαριασμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δυστυχώς η γενιά μου ωρίμασε επαγγελματικά σε μια εποχή "ξεκούραστης ανάπτυξης" και σχετικά χαμηλών προκλήσεων. Ετσι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα δεν ήταν για πολλούς από εμάς έμφυτες έννοιες. Στη δουλειά μας βέβαια η διαχείριση της αλλαγής και της αβεβαιότητας είναι αναγκαστικά το Α και το Ω. Είναι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα και βοηθάμε και τους πελάτες μας να πράξουν. Υπό αυτή την έννοια ίσως ήμουν τυχερός και πιο έτοιμος να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και τόσο εύκολο».

Ως επικεφαλής χωρών όπως οι Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα, Κόσοβο, FYROM, Μολδαβία από τον Ιούλιο του 2010, ο κ. Παπάζογλου από τον Ιανουάριο του 2015 κατέχει τον ρόλο του Markets Leader για τις 22 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανθρωπος αυθόρμητος και όχι τόσο πολύ προσηλωμένος στους αριθμούς όπως θα περίμενε κανείς, διαθέτει πολυσχιδή προσωπικότητα, αν και αναγνωρίζει ως ταλέντο αυτό με το οποίο καταπιάστηκε: την επιχειρηματικότητα και τη λογιστική. Γεννημένος στην Αθήνα το 1959, έλκει την καταγωγή του από τη Σμύρνη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρώην ΑΣΟΕΕ το 1981, πήρε το μεταπτυχιακό του στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική και μετά το MBA του από το Πανεπιστήμιο Αστον του Μπέρμιγχαμ. Γρήγορα, όμως, στράφηκε και στην αγορά εργασίας. Παράλληλα με τις σπουδές του συνεργάστηκε στην Deutsche Bank στη Γερμανία και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Κατόπιν ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Ernst & Whinney το 1988, η οποία μετά τη συγχώνευσή της με την Arthur Young μετονομάστηκε σε Ernst & Young το 1991. Το 2000, αφού έγινε εταίρος (Partner), ανέλαβε πλήθος επιτελικών αρμοδιοτήτων καθώς επίσης τον σχεδιασμό και την εκτέλεση σημαντικών ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων. Αργότερα πήγε στο εξωτερικό.

Το διάστημα 2005-2008 εργάστηκε στα γραφεία της εταιρείας στη Βουλγαρία ως διευθύνων σύμβουλος και σε εκείνα της Ρουμανίας ως επικεφαλής του ελεγκτικού τομέα της εταιρείας και συγχρόνως ως υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού για την Κεντρική και τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτή η πορεία σήμερα τον κάνει να βλέπει τις εξελίξεις μέσα από το πολυεθνικό πρίσμα αλλά και την ελληνική διάσταση του ίδιου του εαυτού του. Γιατί, όπως παραδέχεται ο ίδιος, όσο κι αν οι αριθμοί και τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όπως λέει και η μαρξιστική ρήση, «η έξοδος από την κρίση είναι θέμα ανάδυσης όλων μας στη θετικώς εννοούμενη ελληνικότητα και τα χαρακτηριστικά που θα μας κάνουν να δώσουμε τον αγώνα με αισιοδοξία».

Τράπεζες: η μητέρα των μαχών

Εκεί που η Ernst & Young έδωσε πάντως τη δική της μάχη σε ό,τι αφορά τη μεγάλη κρίση που πλήττει τη χώρα μας ήταν στον τραπεζικό τομέα. «Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω του δύσκολου ευρύτερου οικονομικού κλίματος, τα τραπεζικά ιδρύματα ήρθαν αντιμέτωπα με σειρά προκλήσεων. Ο κλάδος συγκεντρώθηκε τελικά σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ενεγράφησαν πολύ μεγάλες ζημίες στο σύστημα μέσα από τον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων επισφαλειών. Η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων ακολουθούσε εν πολλοίς την πορεία της οικονομίας. Καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έβλεπαν μέσα στην κρίση την κατάστασή τους να χειροτερεύει, η επιδείνωση αυτή καθρεφτιζόταν άμεσα στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν τα τραπεζικά τους δάνεια», αναφέρει ο κ. Παπάζογλου και συνεχίζει: «Παράλληλα, η αξία των εξασφαλίσεων που είχαν παραχωρήσει (εμπορικών, αστικών ακινήτων κ.ά.) συρρικνωνόταν εξίσου, συνεπεία της κρίσης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για προβλέψεις από τα τραπεζικά ιδρύματα. Η κερδοφορία ωστόσο δεν είναι η μόνη πρόκληση, η ρευστότητα εξακολουθεί να προβληματίζει και σήμερα, καθώς ακόμα δεν διαφαίνεται σημαντική πρόοδος στην επιστροφή καταθέσεων και το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να βασίζεται σε σημαντική στήριξη από το ευρωσύστημα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η Ernst & Young, επενδύοντας στην ανάπτυξη μιας ομάδας 240 και πλέον εξειδικευμένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα συμβούλων, στάθηκε δίπλα στα τραπεζικά ιδρύματα και τους εποπτικούς φορείς υποστηρίζοντάς τους για να αντιμετωπίσουν αναρίθμητες προκλήσεις. Συνεργαστήκαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος σε όλους τους ελέγχους αξιολόγησης ποιότητας χαρτοφυλακίων και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε σειρά έργων. Βοηθήσαμε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε έργα εποπτικής συμμόρφωσης, διαμόρφωσης στρατηγικής και πλαισίου διαχείρισης προβληματικών δανείων, αναβάθμισης υποδομών πληροφορικής, εξορθολογισμού κόστους, βελτίωσης αποδοτικότητας, στην υλοποίηση νέων στρατηγικών εξυπηρέτησης πελατών, σε έργα διαχείρισης κινδύνων, αλλά ακόμα και σε έργα που αφορούν στο μέλλον και τη μετά κρίση περίοδο». Ο διευθύνων την εταιρεία στη ΝΑ Ευρώπη, λοιπόν, εκτιμά ότι σήμερα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να βοηθήσει σημαντικά και το τραπεζικό σύστημα.

«Ανάλογα με το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούμε να αναμένουμε πλέον με περισσότερη αισιοδοξία μια σειρά από θετικές εξελίξεις που, αν και από μόνες τους δεν αρκούν, μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση και πνοή. Στον τομέα της κεφαλαιακής ενίσχυσης και κερδοφορίας, η αναμενόμενη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βοηθήσει τα ιδρύματα να εγγράψουν κέρδη από την πώληση επιλέξιμων ομολόγων που διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές στα βιβλία τους και επομένως να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών μπορεί να δώσει μια νέα πνοή και αίσθηση κανονικότητας στην αγορά, η οποία θα μεταφραστεί σε νέες πιστοδοτήσεις. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η εμπέδωση εμπιστοσύνης, εφόσον το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, μπορεί να συμβάλει στην εισροή νέων επενδύσεων, δημιουργώντας μια δυναμική ανάπτυξης στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την επιστροφή στην κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος περνά αναγκαστικά από τον ίδιο που δημιούργησε και τις μεγάλες ζημίες στο σύστημα, τη γρήγορη επάνοδο της οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη συνεπακόλουθη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων, την αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων, τη σταθεροποίηση και τελικά την υποχώρηση των ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων», τονίζει ο κ. Παπάζογλου.

Η Ernst & Young στην Ελλάδα και τον κόσμο

Στην Ελλάδα η Ernst & Young λειτουργεί από το 1926 με διαφορετικές κατά καιρούς μορφές. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερους από 950 εργαζομένους στα δύο γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία αποτελεί μέρος της περιφέρειας της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), καθώς και μία από τις 22 χώρες που απαρτίζουν την Ernst & Young Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CSE). Από τα σημαντικότερα στοιχεία επίσης είναι ότι από το 2008 και μέσα στην κρίση, το ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 75%. Εκτός των άλλων, πραγματοποιεί σειρά δράσεων, όπως ανάλυση ρίσκου, δεδομένων, διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων κ.ά.

Η συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων με ειδίκευση στους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών Fadata ως προς την υλοποίηση ασφαλιστικών συστημάτων μηχανογράφησης, σε συνδυασμό με την ευρεία ασφαλιστική και τεχνολογική εμπειρία της ομάδας της Ε.Υ. σε υλοποιήσεις βάσεων δεδομένων, CRM, ERP, την καθιστούν τη μοναδική συμβουλευτική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών για ασφαλιστικές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, αλλά και κέντρο για σχετικές υλοποιήσεις της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Πρόκειται για μια ομάδα της Ernst & Young Ελλάδας που απασχολεί σήμερα 90 άτομα και έχει υλοποιήσει έργα, μεταξύ άλλων, σε Σουηδία, Ελλάδα, Αυστρία, Φινλανδία, Τουρκία, Ρουμανία, Κένυα και Μοζαμβίκη.
Η E.Y. κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην παροχή ελεγκτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εχει παγκόσμια παρουσία, με κύκλο εργασιών 28,7 δισ. ευρώ, με ανθρώπινο δυναμικό 231.459 επαγγελματιών σε 728 γραφεία σε 150 χώρες.

Επίσης έχει επιλέξει να οργανώσει τη δομή της σε 4 μείζονες γεωγραφικές περιφέρειες για να εξασφαλίσει την πιο αποτελεσματική ευθυγράμμιση των υποδομών, πόρων, προγραμμάτων, διαδικασιών και της τεχνογνωσίας της γενικότερα. Από την 1η Ιουλίου του 2008 έχει ενοποιήσει τα γραφεία της σε 98 χώρες από τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική σε μια νέα ενιαία περιφέρεια που ονομάζεται ΕΜΕΙΑ και η οποία αριθμεί περισσότερα από 95.585 στελέχη και 4.234 εταίρους.

Ανοιχτά γραφεία, δημοκρατική λειτουργία

Οπως άλλωστε τονίζει ο κ. Παπάζογλου, «όλη η φιλοσοφία της εται­ρείας διεθνώς στηρίζεται στις ανοιχτές σχέσεις επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών όλων των βαθμίδων. Ακόμη και η αρχιτεκτονική των γραφείων μας έχει σχεδιαστεί με αυτή τη φιλοσοφία. Ακόμη και τα νέα παιδιά που έρχονται στην Ε.Υ. για ένα internship λίγων μηνών εντάσσονται σε μια ομάδα που λειτουργεί με αυτό τον ανοιχτό-δημοκρατικό τρόπο. Βέβαια σε μια επιχείρηση 950 και περισσότερων ατόμων δεν είναι πάντα εύκολο ο διευθύνων σύμβουλος να έχει καθημερινή επαφή με όλα τα στελέχη. Ωστόσο, η πόρτα των γραφείων και των ανώτερων στελεχών είναι πάντα ανοιχτή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι σ' αυτό το κομμάτι έχω συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα με τους συνεργάτες τους ανεξαρτήτως βαθμίδας».

Πάντως, η εταιρεία έχει να υπερηφανευτεί και για κάτι ακόμα. «Με την αρχική δύσκολη περίοδο επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) πέρυσι το καλοκαίρι, υπό τη συνδρομή του δικτύου μας δεν αφήσαμε κανέναν άνθρωπο της εταιρείας μας να αισθανθεί ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, δίνοντας σε όλους μετρητά», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Keywords
ernst & young, deutsche bank, capital controls, ελλαδα, ανθρωπος, σημαίνει, κυπρος, fyrom, αθηνα, ασοεε, mba, κεπε, εταιρεία, τραπεζες, νέα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, cse, crm, erp, capital, καλοκαιρι, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, ομαδα διας, νικος παπαζογλου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αξιολογηση, ασφαλιστικη ικανοτητα, χωρες, αλβανια, ασοεε, αφρικη, βουλγαρια, γερμανια, γνωση, δουλεια, εξοδος, θεμα, ινδια, καθημερινη, μαλτα, μητερα, οικονομια, προγραμμα, ρουμανια, σμυρνη, σουηδια, τα νεα, ωθηση, fyrom, mba, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, ανθρωπος, αρχιτεκτονικη, γεγονοτα, γραφεια, διαστημα, δυστυχως, δικη, δομη, δωσει, δρομος, δυναμικο, δυτικη, εγινε, ευκολο, ευρω, ευτυχια, εννοια, εργα, εποχη, επιτυχια, ερχονται, εταιρεία, ετων, ευθυγραμμιση, ευρωπη, ιδιο, υπηρεσιες, θεωρια, κενυα, κεφαλαιο, κινηση, κοσοβο, λογια, ματια, μηνες, μοζαμβικη, μολδαβια, ομαδα, παντα, παπαζογλου, παιδια, ρηση, ποιοτητα, πνοη, πρισμα, πορτα, ρολο, σειρα, συμμετοχή, τουρκια, υλοποιηση, φινλανδια, φορα, crm, deutsche bank, erp, χωρα, κομματι, μεινει, πωληση, σημαίνει, τυχερος, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα