DEMO: Η εταιρεία που ταξιδεύει το φάρμακο σε 80 χώρες

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Mε αφετηρία την αρκαδική γη – που τον μπόλιασε με επιμονή, πίστη και όραμα- ο κ. Σταύρος Δέμος, ιδρυτής και πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας DEMO, έχει «διανύσει» τις τελευταίες πέντε δεκαετίες μια μακρά διαδρομή η οποία αριθμεί 80 σταθμούς σε όλες τις ηπείρους: τόσες είναι οι χώρες στις οποίες εξάγονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα της DEMO, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού επιχειρείν.

Ορμώμενος από την Τρίπολη τη δεκαετία του 1950

ο νεαρός Αρκάς εισάγεται στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι η Φαρμακευτική. Ολοκληρώνει τις σπουδές του και εισάγεται έβδομος στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965 ανοίγει το δικό του φαρμακείο. Οι τέσσερις τοίχοι όμως τον «πνίγουν», και του δίνουν την ώθηση που χρειάζεται για να υλοποιήσει το όνειρό του, να παράγει τα δικά του φάρμακα.

Το 1973 το φαρμακείο αναδομείται σε μία ανώνυμη εταιρία, την DEMO Α.B.E.Ε, που παρασκευάζει και εμπορεύεται φαρμακευτικά προϊόντα στην Ελλάδα. Το 1985 η DEMO μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά ιδρύοντας Τμήμα Παγκόσμιων Πωλήσεων της εταιρείας. Τριάντα ένα χρόνια αργότερα ο απολογισμός δεν είναι απλά θετικός, αλλά εντυπωσιακός.

«Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρίας αποτέλεσε βασικό πυλώνα για την ανάπτυξή της. Το 80% της παραγωγής μας έχει προορισμό στο εξωτερικό, με μερίδια αγοράς της τάξεως του 30% σε πολλές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια. Σε αυτόν τον τομέα επενδύουμε συστηματικά με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50% και έχουμε καταφέρει να είμαστε μία εταιρεία που δραστηριοποιούμαστε με δικά μας προϊόντα (επώνυμα) σε 80 χώρες. Παράλληλα, είμαστε επίσημος προμηθευτής φαρμάκων των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» λέει ο αντιπρόεδρος της DEMO ABEE, κ. Δημήτρης Δέμος, ο οποίος μαζί με τις δύο αδελφές του, Ιωάννα και Στέλλα, αποτελούν τη νέα γενιά που συνεχίζει να κρατά δυναμικά το τιμόνι της εταιρίας.

Επενδύσεις, εξαγωγές και ανθρώπινο δυναμικό οι τρεις πυλώνες της εταιρίας

Το έτος 1997 ήταν ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας. Τότε τέθηκε ως στόχος η πρώτη θέση στην εγχώρια νοσοκομειακή αγορά, κάτι που επίσης επιτεύχθηκε. Από το 2000 η DEMO βρίσκεται σταθερά στo βάθρο του πρώτου στην εγχώρια νοσοκομειακή αγορά. Το 2005 η εταιρία ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου στην Ελλάδα, έκτασης 1.500 τ.μ.. Σήμερα η DEMO διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες, έκτασης 45.000 τμ., καθώς και υψηλής τεχνολογίας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που επιτρέπουν στην εταιρεία να προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες εφοδιασμού (logistics) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Οι επενδύσεις και η σταθερή αναβάθμιση της ποιότητας είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι εξαγωγές και οι διεθνείς συνεργασίες της εταιρείας. Ένας άλλος παράγοντας ανάπτυξης εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικός είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα στην εταιρεία και με την γνώση τους και την αφοσίωση τους την έφεραν σε πολλές πρωτιές» είχε επισημάνει στην ομιλία του για τα 50 χρόνια της εταιρίας ο κ. Δημήτρης Δέμος.

Η DEMO είναι από τις λίγες βιομηχανίες που στην περίοδο της κρίσης αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της: οι 510 εργαζόμενοι του 2009 έγιναν 800 το 2016.

«Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει αποδειχθεί ισχυρό πλήγμα για όλο τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Ο χώρος βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση η οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, ιδιαίτερα από ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Ωστόσο η DEMO παρά τις αντιξοότητες κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τα οικονομικά της μεγέθη αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών. Η ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας στον παγκόσμιο χάρτη είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των εργαζομένων μας, στους οποίους επενδύουμε συστηματικά» λέει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, ερωτηθείς πώς η DEMO αντιμετώπισε την περίοδο της ύφεσης και των μνημονίων στη χώρα.

Μια ελληνική εταιρία στα πέρατα του κόσμου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία είναι χώρες όπου η DEMO κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς. Μάλιστα, από τα τέλη του 2013 η εταιρεία έχει επεκταθεί στη Γερμανία με τη θυγατρική DEMO Pharmaceuticals GmbH με έδρα το Μόναχο. Έχει τοποθετηθεί επίσης στις αγορές της Αυστραλίας, του Βιετνάμ, της Μέσης Ανατολής και λειτουργεί υποκατάστημα στην Κίνα. Στους άμεσους στόχους της DEMO είναι η λειτουργία επτά ακόμη υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

«Για το 2017 στοχεύουμε στην ενίσχυση του δικτύου των εξαγωγών μας σε αγορές που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, στην ολοκλήρωση της επένδυσης που είχε προγραμματιστεί από την περασμένη χρονιά και είχε καθυστερήσει λόγω των οφειλών των νοσοκομείων και στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε. Επιπλέον, εντός του 2017 αναμένεται να αποκτηθούν από την εταιρεία περίπου 200 νέες άδειες πώλησης προϊόντων μας στο εξωτερικό, σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες όπως αντιβιοτικά, οροί-αμπούλες, φάρμακα αναισθησίας, παρεντερική διατροφή, γαστροπροστασία, ογκολογία, αιματολογία, κεντρικό νευρικό σύστημα. Εστιάζουμε επίσης σε προϊόντα πολύπλοκης σύνθεσης, όπως ενέσιμα γαλακτώματα, εισπνεόμενα εναιωρήματα, ενέσιμα λιποσώματα, ενέσιμα διαλύματα νανοσωματιδίων, κ.α» περιγράφει τα επόμενα βήματα της DEMO ο κ. Δέμος.

Μάλιστα, ως εταιρία η DEMO καταβάλλει αξιοσημείωτη προσπάθεια ώστε να ανακόψει, με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει, το ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό. «Η χώρα μας διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες οι οποίοι λόγω της μεγάλης ανεργίας βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό όπου οι ευκαιρίες αλλά και οι συνθήκες εργασίες είναι σαφώς καλύτερες. Εμείς ως εταιρεία πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και συνεργαζόμαστε στενά με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Επενδύουμε συστηματικά στο προσωπικό μας το οποίο αριθμεί τώρα περισσότερα από 800 άτομα παρέχοντας του προγράμματα συνεχούς επιμόρφωσης» εξηγεί ο κ. Δέμος.

Ανάπτυξη υπό συνθήκες ασφυκτικής ύφεσης

Η σκληρή δημοσιονομική πολιτική και τα δυσχερή οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες την τελευταία πενταετία, όπως claw back, rebate και νοσοκομειακό claw back, διαμορφώνουν ασφυκτικό πλαίσιο γι' αυτές. «Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι η ανεξέλεγκτη μείωση των τιμών κυρίως των ήδη προσιτών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων αλλά σημαντικότερα όλων είναι η επιβολή οριζόντιων μέτρων όπως το rebate και το clawback. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να τηρεί τους συμφωνημένους στόχους για μειωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται με τη θυσία ενός κλάδου όπως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί ελπίδα ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων να προχωρήσουν επιτέλους στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς φαρμάκου στη χώρα. Από την πλευρά μας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει καταθέσει τις προτάσεις για τις αναγκαίες κατά τη γνώμη μας μεταρρυθμίσεις, που από τη μία θα συγκρατούν με δίκαιο τρόπο τη φαρμακευτική δαπάνη και από την άλλη θα δίνουν κίνητρα ανάπτυξης στις φαρμακοβιομηχανίες και θα αφαιρούν τα εμπόδια για την πραγματοποίηση των επενδύσεών τους. Αν και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, διατηρούμε την αισιοδοξία μας πως με την ομαλή συνεργασία όλων των φορέων του κλάδου μας θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας» λέει ο κ. Δέμος.

Αναφορικά με τη μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του πιο σκληρού φορολογικού μέτρου, του claw back, κατά 30% για το 2017, ο αντιπρόεδρος της DEMO εμφανίζεται προβληματισμένος για την υλοποίησή του: «η μόνη δέσμευση που έχει γίνει είναι σε επίπεδο δηλώσεων όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπ. Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στο Athens Health Forum 2016, ο οποίος είπε πως πρέπει να μειωθεί το clawback. Από εκεί και πέρα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξει μια δέσμη διαρθρωτικών μέτρων που θα εξορθολογίσει την αγορά ώστε να μειωθεί η ανάγκη των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων από πλευράς των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει υπάρξει ένα τελικό πλαίσιο για τις αλλαγές» αναφέρει τονίζοντας την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μέτρων.

H DEMO στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

«Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της DEMO αποτελούσε πάντα η προσφορά προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία, ένας σκοπός για τον οποίο εργάζεται σκληρά το σύνολο των εργαζομένων μας» τονίζει ο κ. Δέμος.

Στο πλαίσιο αυτό το η εταιρία υλοποίησε το 2016 ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με προσανατολισμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και στην αγορά - συγκεκριμένα έγινε ανακύκλωση μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού και πλαστικού, συγκομιδή στερεών αποβλήτων και ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατοίκων των ακριτικών νησιών προσφέροντας τους τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Η προαγωγή του αθλητισμού αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα για την DEMO, την οποία υπηρετεί υποστηρίζοντας Ελληνες αθλητές. Η εταιρία είναι επίσης μέλος οργανισμών και φορέων και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες όπως το «Sustainable Greece 2020», γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι ενεργός και συνεπής Κοινωνικός Εταίρος.

H εταιρία με αριθμούς

*51 χρόνια λειτουργίας

*200 διαφορετικά προϊόντα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της

*200 νέες άδειες πώλησης σκευασμάτων θα αποκτηθούν το 2017

*800 εργαζόμενοι

*σε 80 χώρες εξάγονται τα φάρμακα της εταιρίας

*125 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών το 2015

Keywords
demo, εταιρεία, χωρες, εταιρεία, demo, πειραιας, αθηνα, φαρμακεια, ελλαδα, unicef, νέα, θεσσαλονικη, logistics, αφοσίωση, γαλλια, θυγατρική, gmbh, athens, health, forum, εκπτωσεις, προσφορες, φορολογικη δηλωση 2011, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φορολογια 2013, κοινωνια, οικονομικη κριση, ανακυκλωση, αρκας, γερμανια, γνωμη, γνωση, διατροφη, εδρα, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, κινα, ονειρο, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, ωθηση, unicef, αγαπη, αγορα, αισιοδοξια, απλα, αφοσίωση, βιετναμ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δυναμικο, εγινε, ευρω, ειπε, ελπιδα, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, εταιρια, ετων, ετος, υπηρεσιες, θυγατρική, θυσια, ιωαννα, ομιλια, κυβερνηση, κυκλος, λειτουργια, μειωση, μοναχο, νεα γενια, νοσοκομεια, παντα, οραμα, πεδιο, περιβαλλον, πιστη, προγραμματα, ρευμα, συγκεκριμενα, τμημα, τριπολη, υλοποιηση, φαρμακειο, φαρμακα, athens, αγορες, health, βηματα, δημητρης, εξαγωγες, ελληνικα, ενωση, forum, gmbh, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, τοιχοι, τριαντα, υγειας
Τυχαία Θέματα