Celestyal Cruises: Στόχος να κάνει κρουαζιέρες όλο τον χρόνο στην Ελλάδα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Απεξάρτηση από τις μακρινές αγορές τουριστών κυρίως των ΗΠΑ και εστίαση στην Ελλάδα για κρουαζιέρες όλο τον χρόνο είναι οι δύο βασικοί στόχοι για το 2018 της Celestyal Cruises. Αυτό επισήμανε ο Κ. Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, της εταιρείας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η αποχώρηση της εταιρείας την προσεχή άνοιξη από την Κούβα λόγω της πολιτικής του Ντόναλντ Τράμπ καθώς και η ευμετάβλητη

διάθεση που δείχνουν οι αμερικανοί τουρίστες όσο αφορά τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και την ευκολία με την οποία τα ακυρώνουν λόγω του φόβου κυρίως τρομοκρατικών κτυπημάτων, στρέφει τη διοίκηση της Celestyal προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών από την Ευρώπη.

Ο Κ.Ανασταδιάδης ανέφερε ως παράδειγμα την Τουρκία λέγοντας ότι αν προσελκύσουμε στην ελληνική κρουαζιέρα το 1% τότε θα χρειαστούν άλλα δύο κρουαζιερόπλοια για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες.

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αστάθεια στη γείτονα χώρα, το 2017 κλείνει με θετικό πρόσημο για τη Celestyal Cruises, καθώς διατηρήθηκε ο αριθμός επιβατών στους 100.000 με δραστηριοποίηση δύο πλοίων στο Αιγαίο, το Celestyal Olympia και το Celestyal Nefeli, πραγματοποιώντας 598.000 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

«Εκκινούμε το 2018 με νέο, στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς ενισχύουμε το Δίκτυο Πωλήσεων με στόχο την αύξηση πωλήσεων κατά 50% για την αγορά της Ευρώπης και της Ασίας και 10% για την αγορά της Αμερικής, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να χτίζουμε το brand της Celestyal εστιάζοντας στα δυνατά της σημεία που είναι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και φιλοξενίας που παρέχουμε και είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν και μας χαρίζουν διεθνή αναγνώριση» ανέφερε ο Κ. Αναστασιάδης.

Εστιάζει στην Ελλάδα

Είναι ξεκάθαρο ότι η Celestyal εστιάζει στην Ελλάδα όπου θέλει να καθιερώσει την κρουαζιέρα όλο τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο με την αναχώρηση των πλοίων της 20 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2016. Το 2018, τα δρομολόγια της εταιρείας θα παραταθούν για δύο περίπου εβδομάδες με δύο τριήμερες κρουαζιέρες «Εικόνες Αιγαίου» στις 2 και 9 Νοεμβρίου και δύο 4ήμερες κρουαζιέρες εικόνες Αιγαίου στις 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου. Το 2019 προβλέπεται, επίσης, 12% αύξηση των προγραμματισμένων αναχωρήσεων με 100 αναχωρήσεις συνολικά.

Εστιάζοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών της και έχοντας αφουγκραστεί τις επιθυμίες τους, η Celestyal Cruises «συστήνει» το 2018, τη νέα 7ήμερη κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο».

Σε αυτό το πρόγραμμα παρέχεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και ολοήμερης παραμονής στη Μήλο, προσφέροντας στους επιβάτες περισσότερο χρόνο σε αγαπημένους προορισμούς, ενώ παράλληλα ενισχύονται και τονώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Ο Κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Μήλου όπου από το 2017 καταγράφεται αύξηση προσεγγίσεων στο νησί της Μήλου κατά 21%.

Αναδιοργάνωση στόλου

Η Celestyal Cruises του Ομίλου Louis, αναδιοργανώνει τον στόλο της. Το κρουαζιερόπλοιο «Crystal» με την επιστροφή του θα κάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο μαζί με το άλλο πλοίο της εταιρείας το «Olympia». Πιο συγκεκριμένα, θα κάνει 7ήμερες κρουαζιέρες που θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου.

Από τα τέλη Μαίου του 2018 θα ξεκινήσουν οι 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες. Τον πρώτο μήνα θα τις εκτελεί το «Μajesty» η ναύλωση του οποίου στην Thompson έληξε. Μετά τη θέση τα ου θα πάρει το «Olympia» που έκανε τις κρουαζιέρες αυτές και την φετινή τουριστική περίοδο.

Στην Τhompson θα παραμείνει ναυλωμένο το άλλο πλοίο της Celestyal Cruises το «Spirit».

Τόνωση της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, η Celestyal Cruises παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα με μέσο όρο ετήσιας συνεισφοράς 30εκ. ευρώ για την κρίσιμη για τη χώρα μας τριετία 2014-2017. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Επιχειρήσεων της εταιρείας, Γεώργιο Κουμπενά, το 2017, η συνολική συνεισφορά της Celestyal Cruises στην ελληνική οικονομία ανήλθε σε 103 εκ., με 30 εκ. εξ αυτών να αφορούν άμεσες λειτουργικές δαπάνες, ενώ δαπανήθηκαν 5,5εκ. σε ελληνικές επιχειρήσεις (τρόφιμα/ποτά) και 3 εκ, για έξοδα προβολής και διαφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τέλος, η Celestyal Cruises, ανέπτυξε, για ακόμη μια χρονιά, έντονη κοινωνική δράση, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες Κοινωνικής Υπευθυνότητας και υποστηρίζοντας εμπράκτως όσους έχουν ανάγκη. Το 2017, υποστήριξε το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Αρχιμήδης», που ξεκίνησε από τη Σάμο με την επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018 για το σύνολο της σχολικής κοινότητας όλων των βαθμίδων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη και επιφανείς εκπαιδευτικούς της επιστήμης των μαθηματικών της χώρας, στοχεύοντας να «αγγίξει» περισσότερα από 2.000 παιδιά του νησιού.

Οι επενδυτές

Η Celestyal Cruises συνεχίζει να αναζητά στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλει στην υλοποίηση επικείμενου ναυπηγικού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του στόλους της. Οι συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο κινεζικών συμφερόντων διεκόπησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης και την εντολή της στα κινεζικά επενδυτικά funds να μην επενδύουν στην κρουαζιέρα ή αν μη τι άλλο να μην δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι συζητήσεις πάντως του διοικούντων την Celestyal Cruises με επενδυτές συνεχίζεται χωρίς να είναι κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν. Έχει αναλάβει εταιρεία επενδυτικών συμβούλων με βάση το Λονδίνο, να βρει επενδυτή. Μετά τους Κινέζους έδειξαν ενδιαφέρον δύο funds. Στόχος είναι να βρεθούν κεφάλαια για τη ναυπήγηση δύο κρουαζιερόπλοιων.

Keywords
Τυχαία Θέματα