CBI: $145 δισ. και 950.000 χαμένες θέσεις εργασίας θα κοστίσει το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα κοστίσει στη επιφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 100 δισ. στερλίνες (145 δισ. δολ.) και θα οδηγήσει σε απώλειες 950.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2010, όπως υποστήριξε η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχανιών (CBI).

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου πραγματοποιείται δημοψήφισμα

στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., με το ενδεχόμενο να επικρατήσει η άποψη της εξόδου να αποτελεί ένα «σοβαρό σοκ για τη βρετανική οικονομία» , όπως υπογραμμίζει έκθεση της PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του CBI.

«Η έξοδος από την Ε.Ε. θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο επίπεδο διαβίωσης, στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του CBI, Carolyn Fairbairn, σε ομιλία της, προσθέτοντας ότι «η εξοικονόμηση κεφαλαίων από τις μειωμένες «καταθέσεις» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα «καλυφθούν» (σ.σ.: αρνητικά) από την αρνητική επίδραση σε εμπόριο και επενδύσεις».

Βάσει της έκθεσης, το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% έως το 2020 σε περίπτωση Brexit, ενώ θα υπάρξει περιορισμός του κατά 3% εάν υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα «παγώσει» είτε το 2017 είτε το 2018.

Το CBI έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι κατά του Brexit και θα φροντίσει να ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να στηρίξει αυτήν τη θέση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα