Business Insider: Οι πέντε αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάλυση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα απλό όνειρο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο ώστε να μπορέσει η ΕΕ να διατηρήσει την οικονομική και την ενιαία νομισματική της πολιτική σε μια ένωση κρατών που το καθένα καθορίζει τη δική του δημοσιονομική πολιτική.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης ήταν το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει δομικό λάθος, όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Business Insider. Η Γερμανία ήταν μια χώρα που πέρασε αρκετά χρόνια δανείζοντας στις φτωχότερες

χώρες της Ευρωζώνης.

Τώρα, μια νέα πολιτική ένταση, αυτή που έχει δημιουργήσει ένα πιθανό Brexit, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της ΕΕ, και η κατάρρευση της Ευρώπης να γίνεται ένα σενάριο ολοένα και πιο πραγματικό.

Δείτε τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν αυτή την στιγμή την ενότητα της ΕΕ

1. Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία

Η Ιταλία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτή την στιγμή για την Ευρώπη. Το τραπεζικό της σύστημα είναι ήδη σε δεινή κατάσταση εξ αιτίας της συσσώρευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιπροσωπεύουν περί το 20% του ενεργητικού τους. Ορισμένες τράπεζες του νότου κατέχουν περίπου το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μόνο ελαφρώς μικρότερη από την Ινδία. Έτσι, οι οικονομικές επιπτώσεις της στην Ευρώπη και, συνεπώς, στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλες.

2. Αδυναμία διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος

Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική υπόθεση μοιάζει περισσότερο διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα παραμένει σημαντική για έναν άλλο λόγο, όμως. Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει συνεργαστούν με την Ελλάδα για να κρατήσουν το πρόβλημα της μεγάλης ροής των προσφύγων διαχειρίσιμο.

Άλλωστε η χώρα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κρίση χρέους και την επιμονή της Γερμανίας για τις πολιτικές της λιτότητας.

3. Το τέλος της Σένγκεν

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης «Σένγκεν». Οι επιθέσεις έκαναν επίσης τους Ευρωπαίους να πιστέψουν ότι η μετανάστευση των μουσουλμάνων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η σημαντικότερη ηγέτης της Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους ψηφοφόρους της λόγω της στάσης της απέναντι στο προσφυγικό.

4. Η Τουρκία ως μέλος της ΕΕ

Όντας απελπισμένη η ΕΕ ώστε να βρει λύση στο προσφυγικό ζήτημα, έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη την Κύπρο που αποτελεί ίση δύναμη με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Και έχει δυνατότητα να ασκήσει βέτο για μια συμφωνία που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τόση ανάγκη.

Αν και η Κύπρος έχει τη στήριξη της ΕΕ, οι ανησυχίες της δεν μπορούν να παραμεριστούν δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει άλλα σοβαρότερα θέματα μπροστά στα οποία θα μπορούσε να παραμερίσει τα θέλω της Κύπρου.

5. Brexit

Και φυσικά, ένας άλλος διαφαινόμενος κίνδυνος είναι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει την χώρα εκτός ΕΕ.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος αποχωρίσει από την ΕΕ, αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως νέο κίνδυνο με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο για χρόνια τόσο στο τομέα του παγκόσμιου εμπορίου όσο και των νομισματικών ροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα