BofA για Ελλάδα: Δυσεπίλυτο το χρέος, ύφεση το 2016 και χωρίς QE σύντομα

Συγκρατημένα αισιόδοξη ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται σταδιακά, είναι η BofA σε νέα έκθεσή της, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το θέμα του χρέους παραμένει άλυτο κι ότι είναι μάλλον απίθανη η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE στο εγγύς μέλλον.

Αναλυτικά,

η BofA σχολιάζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα βελτιώνεται αν και παραμένει αδύναμη, καθώς ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Στα θετικά, πάντως, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η οικονομία προχωρά σε μια ομαλοποίηση και «χωνεύει» τις παρελθοντικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η ελληνική οικονομία φέτος θα σημειώσει κάμψη 1% και το 2017 θα σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμός της τάξεως του 1,2%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,5% φέτος και στο 0,6% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει στο 2,4% φέτος και στο 3,3% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός το 2017 θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος της τάξεως του 0,6% από 0,2% φέτος.

Στο μεταξύ, η χώρα θα αντιμετωπίσει σημαντικές εξελίξεις, όπως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει άλυτο, το QE, τη δεύτερη αναθεώρηση και πολύπλοκες πολιτικές προοπτικές για τη σημερινή κυβέρνηση.

Η δεύτερη αξιολόγηση όπως εκτιμά η επενδυτική, θα ολοκληρωθεί, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι απλή υπόθεση αφού θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο να περάσει από τη Βουλή σε κάθε χώρα, ενώ στο μεταξύ, η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι οριακή και η απειλή νέων εκλογών παραμένει.

Το πιο δύσκολο κι αμφιλεγόμενο ζήτημα που θα απασχολήσει την Ελλάδα πάντως θα είναι και πάλι η ελάφρυνση του χρέους αφού το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται βιώσιμα πλεονάσματα από την Ελλάδα, ζητώντας έτσι περισσότερα απ' ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν, ειδικά πριν τις γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι διαχειρίσιμο για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), γεγονός που δείχνει ότι τα ελληνικά ομόλογα μάλλον αποκλείονται από το QE για το προσεχές διάστημα.

Αλλαγή θέσεων στο Χ.Α.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει underweight, η BofA τονίζει ότι από τις αρχές του χρόνου χει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή θέσεων με τους ενεργούς διαχειριστές να αποχωρούν από την αγορά και τη θέση τους παίρνουν οι παθητικοί διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών.

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων το 2016 ανέρχονται σε 57 εκατ. δολάρια και οι εκροές στα 56 εκατ. δολάρια, με τα 53 εκατ. δολάρια των εισροών να αφορούν τοποθετήσεις αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών.

Στις επιμέρους μετοχές, η επενδυτική δίνει στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Coca Cola HBC σύσταση underperform και σύσταση buy για τον ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα