Barclays: Υπαρκτός ο κίνδυνος «ιταλικής μόλυνσης» στην ευρωπεριφέρεια

Τις πιθανότητες, αλλά και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης μετάδοσης των συνεπειών του ιταλικού δημοψηφίσματος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αναλύει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays, Antonio Garcia Pascual.

Παράλληλα, προϊδεάζει για το τι ενδέχεται να ακούσουμε από την ΕΚΤ

την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια.

Όπως αναφέρει, αν δούμε τα spreads μεταξύ Ιταλίας και Πορτογαλίας αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανησυχίες και τα προβλήματα στην Ιταλία μπορούν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Ερωτηθείς για το πώς πιστεύει πως θα διαχειριστεί ο Μάριο Ντράγκι το θέμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, αλλά και το ότι ο Ρέντσι είναι και δεν είναι πια πρωθυπουργός της Ιταλίας, απαντά ότι μάλλον θα λάβει θέση αμυντική. «Υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί κίνδυνοι μπροστά μας», αναφέρει ο Pascual. «Υπάρχει βέβαια η Ιταλία, αλλά έχουμε και τη Γαλλία, το Brexit και οι αποφάσεις γι' αυτό από το Ανώτατο Δικαστήριο. Γι' αυτό θεωρώ ότι η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι μάλλον υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είχε αναφερθεί ότι τα πολιτικά ρίσκα αποτελούν ένα θέμα και θέλουν να λάβουν αμυντική γραμμή απέναντι σε αυτά».
Αντιθέτως, για τις ιταλικές τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα πάντα με τον Pascual, θα τηρήσει σκληρή στάση. Μπορεί να μην απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις, ωστόσο, στο παρασκήνιο, η πίεση είναι τεράστια για την επίλυση των NPLs Ο «χειρότερος κίνδυνος για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική είναι το κλίμα αβεβαιότητας. Και αυτή η αβεβαιότητα πρέπει να εκλείψει», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα