An Unusual Award - Social Impact Award vol.4


Του Kώστα Τσαούση

O 30χρονος Δημήτρης Κοκκινάκης (φωτ.) – μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Impact Hub Athens- βρίσκεται από την διοργάνωση ενός διαφορετικού διαγωνισμού αλλά και των βραβείων του από τα συνήθη που «παίζουν» στον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα Unusual Award και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για έναν από τους καθιερωμένους

εναλλακτικούς θεσμούς της πόλης, το Social Impact Award το οποίο έχει φθάσει να μετρά 4 στη σειρά διοργανώσεις.

To Social Impact Award είναι ένα από τα πρώτα βήματα του Impact Hub Athens και ενός νέου κύκλου επιχειρηματικότητας με κοινωνικό προσανατολισμό, λέει ο Δημήτρης και εξηγεί πως «πρωταγωνιστές του, φοιτητές και νέοι». Η διαδρομή του εναλλακτικού θεσμού για την κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει ως εξής: «Το 2013 έγινε ο πρώτος διαγωνισμό για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας μια αγορά και καλώντας νέους από όλη την Ελλάδα να καταθέσουν ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνεχίζεται με θετική ανταπόκριση και καλά αποτελέσματα. Ο Δημήτρης μας παρέχει τα δεδομένα: «Από τότε – 2013- μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 105 ιδέες, έχουν δοθεί 27.000 ευρώ σε μετρητά και έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2000 νέοι σε δράσεις του προγράμματος. Μερικές από τις ιδέες που έχουν αναδειχθεί από το διαγωνισμό είναι οι Filisia (2014), BloodE(2014), Ithaca(2015) και οι Εffekt(2015). Το 2016 οι νικητές μας ήταν οι Givemed, οι Ciclefy και οι Economic in Everyday Life, εγχειρήματα που βλέπουμε να μεγαλώνουν και να τοποθετούνται στην αγορά. Από το ξεκίνημα του Social Ιmpact Award είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με καταξιωμένους εκπαιδευτές, οργανισμούς και εταιρίες που στήριξαν το έργο του Impact Hub Athens για τη δημιουργία αυτής της νέας οικονομίας.

Το Social Impact Award - αξιολογώντας και μαθαίνοντας από τη δράση του κάθε φορά ξεπερνάει την έννοια του διαγωνισμού και επιβραβεύει πέρα από τους τρεις νικητές, 10 ακόμα finalists με εκπαίδευση και επιχειρηματική καθοδήγηση ώστε περισσότεροι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους ίδιους και για άλλους εκεί που δεν προσφέρονται. Κάθε χρόνο βλέπουμε περισσότερο εμπεριστατωμένες προτάσεις, δυνατές ομάδες, μεγαλύτερη συμμετοχή και δράση - Εγχειρήματα που δρουν σε αναπτυσσόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η αστική ανάπτυξη, η εκπαίδευση πάντα με τις αρχές τις βιωσιμότητας και του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου. Περιμένουμε τις επόμενες ιδέες και καλωσορίζουμε τους νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες του αύριο!».

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 22 Μαΐου και οι προτάσεις των ομάδων που θα συμμετέχουν θα διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα των 3χιλιάδων ευρώ αλλά και υπηρεσίες incubation.

Το Social Impact Award (SIA) είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται σε 18 χώρες της Ευρώπης. Στόχος του είναι να αναδείξει νέες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκουν λύσεις για τις κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας και να υποστηρίξει την έννοια και την πρακτική της νεανικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ξεκίνησε το 2009 στην Αυστρία και σήμερα διεξάγεται ταυτόχρονα στην Αλβανία, την Αυστρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, την Π.Γ.Δ.Μ., το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ελβετία, την Τυνησία και στην Ελλάδα.

Στη φετινή διοργάνωση του Social Impact Award Greece, υποστηρικτής είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust, που θα εξασφαλίσει τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές (9.000 ευρώ συνολικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα