Alpha Bank: Επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ ζητούν οι συνταξιούχοι της Εμπορικής

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,093 δισ ζητά ο σύλλογος συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Βank για να ανακάμψουν οι παροχές του επικουρικού ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) το οποίο λειτούργησε χωρίς δημόσια κονδύλια για περισσότερα από 50 χρόνια.

Το επιπλέον ποσό, όπως έδειξε η αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε η εταιρία prudential

(Β. Μαριός), θα αποκαταστήσει τις αποδοχές των συνταξιούχων οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές στο πλαίσιο των μνημονίων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων κ. Χρήστος Τσιλώνης στην σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης, οι κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 55% και οι επικουρικές – προσυνταξιοδοτικό κατά 85%.

Οι ειδικοί επιστήμονες που πήραν το λόγο (Μαριός, Μπέτσης, Νικολάου) ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει ποτέ αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ταμείου παρότι η τράπεζα είχε αλλάξει δύο φορές χέρια και τα ταμεία συγχωνεύτηκαν.

Ειδικότερα με την ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, χωρίς αναλογιστική μελέτη για την επιβάρυνση που θα επέφερε η ένταξη αυτή, ο ΕΦΚΑ επιβαρύνθηκε με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Το υπολειπόμενο ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως - για την κάλυψη των 90 εκατ. ευρώ των ετήσιων δαπανών 2015 του ΕΤΑΤ- επιβάρυνε τους προσυνταξιούχους των Ταμείων της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank με νέες περικοπές στις συντάξεις, που πλέον ανέρχονται σωρευτικά σε ποσοστό της τάξεως του 50%

Την αδικία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι της εμπορικής τόνισαν στις ομιλίες του και οι πολιτικοί που παρευρέθηκαν (Πετρόπουλος, Βρούτσης, Στρατούλης, Κατσιώτης).

Keywords
Αναζητήσεις
τι χρηματοδοτηση εχει το ταμειο συνταξιουχων της alpha bank;
Τυχαία Θέματα