183 εκατ. λιγότεροι φόροι στα Ταμεία, 120 εκατ. «τρύπα» σε 13 ΔΕΚΟ

Του Κωστή Πλάντζου

Ανησυχητικά σημάδια για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα έρχονται από το μέτωπο των κρατικών εσόδων αλλά και της διαχείρισης των ΔΕΚΟ.

Τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2016 έπεσαν 100 εκατομμύρια πιο κάτω από ό,τι προβλεπόταν τον Νοέμβριο, δηλαδή μόλις δύο μήνες νωρίτερα όταν ψηφιζόταν στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός.

Και

επιπλέον, επειδή πολλές εισπράξεις φόρων από αυτές που «πάτησαν φρένο» υπολογίζονται σαν έσοδα του 2015, υπάρχει κίνδυνος να μην προκύψει τελικά ούτε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Νοέμβριο ο προϋπολογισμός για το 201, ή ούτε και 0,2% που είναι η νεώτερη εκτίμηση.

Μόνο τον μήνα Ιανουάριο οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων ήταν σχεδόν 5% χαμηλότερες από τον στόχο του Νοεμβρίου. Αυτό μεταφράζεται σε υστέρηση 183 εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις.

«Καμπανάκι» κτυπάει για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι φόροι Περιουσίας ήταν σχεδόν 100 εκατομμύρια μικρότερες από το αναμενόμενο. Τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 393 εκατ. και όχι 491 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ενδεχομένως ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ ήδη προκαταβλήθηκε στο Κράτος (πχ με τις πληρωμές μέσω κάρτας από τις τράπεζες) και αν αποδειχθεί πως αυτό ισχύει, τότε θα λε΄ψουν και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία τον Φεβρουάριο.

Γενικά οι εισπράξεις φόρων εμφανίζουν υστέρηση, με εξαίρεση μόνον τις πληρωμές από ρυθμίσεις χρεών που ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 160 εκατομμύρια.

Εκτός από τις ρυθμίσεις χρεών όμως, τον Ιανουάριο «έλειψαν»:

- 98 εκατ. ευρώ από φόρους Περιουσίας
- 42 εκατομμύρια από φόρους φυσικών προσώπων
- 138 εκατομμύρια από εισπράξεις ΦΠΑ
- 70 εκατομμύρια από φόρους Κατανάλωσης (τα μισά από Ειδικούς φόρους στα Καύσιμα και παρά την κατρακύλα των διεθνών τιμών).

Η δυσκολία είσπραξης εσόδων πλήττει όμως και τις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 9μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, από τις 13 ΔΕΚΟ που τελούν υπό παρακολούθηση, οι 5 εξ αυτών πήγαν καλύτερα και οι 8 χειρότερα από το αναμενόμενο.

Βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα της ΕΡΤ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΟΣΥ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Αττικό Μετρό. Παρόλα αυτά, αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιποες 8 που πήγαν χειρότερα από τους στόχους (ΟΣΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΑΒ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΕΣΣΤΥ, Κοινωνια της Πληροφορίας, ΕΛΓΑ) το συνολικό αποτέλεσμα είναι κατά 119,6 εκατ. ευρώ (ή 76,8%!) χειρότερου του στόχου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως σε υστέρηση έναντι των προβλεπομένων εσόδων (πχ του ΕΕΣΣΤΥ λόγω καθυστερήσεων υπογραφής συμβάσεων με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ), σε μικρότερες πωλήσεις (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ) ή σε πληρωμές για αναδρομικά του 2013 και 2014 σε υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει δικαστικών αποφάσεων κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα