Το σκάνδαλο Weinstein, o φόβος του ισχυρού και η σιωπή

Εδώ και δύο δεκαετίες υπογράφει την παραγωγή (ως συνιδρυτής της Miramax αλλά και της Weinstein Company) κινηματογραφικών ταινιών που γράφουν ιστορία στο Χόλιγουντ. Εδώ και δύο δεκαετίες, ταυτόχρονα, έχει γίνει ο εφιάλτης δεκάδων γυναικών που εργάστηκαν για αυτόν, ως ηθοποιοί στις ταινίες του ή ως υπάλληλοι στις εταιρείες του. Ο Harvey Weinstein όμως ήταν υπεράνω υποψίας –ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν.

Έβαζε τη σφραγίδα του σε καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες (από τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ μέχρι το Kill Bill

και τον Άγγλο Ασθενή), έχτιζε καριέρες, ήταν αυτός που οι ηθοποιοί ευχαριστούσαν στο λόγο τους όταν ανέβαιναν να παραλάβουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι του Όσκαρ.

Όλοι ήξεραν –ή σχεδόν όλοι-, αλλά κανένας δεν μιλούσε. Όχι από σεβασμό, αλλά από φόβο. Ο ισχυρός άντρας του παγκόσμιου σινεμά, αυτός που οι ηθοποιοί εξυμνούσαν στις συνεντεύξεις τους και στις βραβεύσεις τους, ήταν ο ίδιος άντρας που παρενοχλούσε σεξουαλικά δεκάδες -όπως αποδείχθηκε- γυναίκες που βρέθηκαν στο διάβα του. Έπαιξαν στις ταινίες του, εργάστηκαν στις εταιρείες του. Γυναίκες που δεν μιλούσαν γιατί φοβόντουσαν πως εκείνος θα μπορούσε να βάλει τέλος στην καριέρα τους. Γιατί ποιον θα πίστευε ο κόσμος; Τον Harvey Weinstein που ήταν ο βασιλιάς του Χόλιγουντ ή εκείνες που ήταν στο ξεκίνημά τους; Όμως, ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κάποιες το τόλμησαν. Τον κατήγγειλαν. Και αυτό έδωσε θάρρος και στις επόμενες. Μέχρι πριν λίγους μήνες οκτώ υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης με κατηγορούμενο τον υπερ-παραγωγό του Χόλιγουντ κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν. Το εκτενές ρεπορτάζ των έγκριτων New York Times έγινε η αφορμή για ένα τσουνάμι αποκαλύψεων. Μίλησε η Ashley Judd, μίλησε η Asia Argento και μέσα σε λίγες μέρες αποκαλύφθηκε πως ο αδίστακτος Weinstein είχε την ίδια τακτική. Χρησιμοποιούσε τη δύναμή του για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του και πίστευε πως χάρη στην ισχύ του δεν θα αποκαλυφθεί. Έκανε λάθος. Το ότι κάποιες τόλμησαν να αποκαλύψουν πως το φαινόμενο Weinstein απατούσε, έδωσε κουράγιο και στις άλλες. Και ήταν πολλές. Πάρα πολλές. Από την Ashley Judd, την Patricia Arquette και τη Mira Sorvino, μέχρι την Angelina Jolie και την Gwyneth Paltrow. Διάσημες, λιγότερο γνωστές, αλλά και εκτός δημοσιότητας γυναίκες που απλά δούλεψαν για αυτόν μοιράστηκαν πάνω-κάτω την ίδια ιστορία. Με πρωταγωνιστή έναν άντρα με ρόμπα που απαιτούσε ένα… μασάζ. Η δικηγόρος του παραιτήθηκε, η γυναίκα του τον εγκατέλειψε.

Το συμπέρασμα; Σε τέτοιες περιπτώσεις η λύτρωση είναι να βρεις το κουράγιο να μιλήσεις. Να μην φοβηθείς. Να σταθείς στα πόδια σου και να φωνάξεις την αλήθεια. Γιατί τότε θα βρεις συμμάχους. Θα βρεις γυναίκες που έχουν ζήσει το ίδιο. Θα βρεις δύναμη και μετά συμπαράσταση και μετά δικαίωση. Η σιωπή δεν είναι λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα