Κονδυλώματα: Όσα πρέπει να ξέρεις για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα!

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα, ιογενές, με το οποίο και έρχονται σε επαφή κάποια στιγμή στη ζωή τους οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σεξουαλικές επαφές.

Είναι πολύ πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Ακόμη και αν εμφανιστούν τα κονδυλώματα όμως, ευτυχώς σε πολύ μεγάλα ποσοστά ο οργανισμός μόνος του απαλλάσσεται από τον ιό και σπάνια δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα ή επιπλοκές.

Τι πρέπει να κάνουμε για να τα αποφύγουμε… Διαβάστε όλα όσα μας είπε ο γυναικολόγος, Θάνος Παράσχος.

Τι είναι τα κονδυλώματα; Πώς μεταδίδονται και πού εμφανίζονται συνήθως;

Είναι μικρά ογκίδια σχεδόν επίπεδα ή και ελάχιστα επηρμένα λίγων χιλιοστών, μονήρη μεμονωμένα τα οποία εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Έχουν ιογενή προέλευση οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV-Human Papilloma Virus. Η μετάδοσή τους γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών κυρίως. Αρκεί και η επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών. Επίσης μεταδίδονται πολύ σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Δε μεταδίδονται με πετσέτες ή στην τουαλέτα.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω κονδυλώματα; Ποιά είναι η συνήθης μορφή τους και με ποιά συμπτώματα εμφανίζονται;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται από έναν μέχρι και τρεις μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να τα δει κάποιος ή να τα αισθανθεί με την αφή. Συνήθως με τα κονδυλώματα δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα εκτός ίσως από λίγο κνησμό.
Ποσό κινδυνεύει ο ή η σύντροφος μου να κολλήσει;

Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, η πιθανότητα μετάδοσης έχει αναφερθεί στο 20% εφόσον γίνονται απροφύλακτες επαφές με άτομο που πάσχει για έξι μήνες.

Είναι επικίνδυνα για τη ζωή; Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Γενικά δε θεωρούνται επικίνδυνα αλλά μόνο ενοχλητικά. Δεν εξαλλάσσονται, δηλαδή δεν μετατρέπονται σε καρκίνο. Οι τύποι εκείνοι του ιού HPV που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα δεν είναι ογκογόνοι.

Μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα ή την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, δυστυχώς όμως σπάνια είναι δυνατό να μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Οι πιθανότητες να δημιουργήσουν βλάβη στο νεογνό είναι πολύ μικρές, όμως συχνά προτείνεται η καισαρική τομή ως τρόπος διασφάλισης του νεογνού.
Υπάρχει θεραπεία;

Παρόλο που ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τα κονδυλώματα, αν παρουσιαστούν, μπορούν να αφαιρεθούν με laser, ηλεκτροκαυτηρίαση ή χειρουργικά. Δυστυχώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής της βλάβης τοπικά. Γι’ αυτό απαιτείται η παρακολούθηση και πιθανά αφαίρεση για δεύτερη φορά.

Υπάρχουν βασικά μέτρα πρόληψης για να αποφύγουμε τα κονδυλώματα;

Βεβαίως, είναι η τακτική χρήση του προφυλακτικού αν και αυτό δεν προστατεύει απόλυτα, καθώς και το εμβόλιο για τον ιό HPV.

Το εμβόλιο για τον HPV είναι αποτελεσματικό; Πότε πρέπει να γίνεται;

Το εμβόλιo ΗPV προφυλάσσει από τους 2 πιο σύνηθεις τύπους του ιού HPV οι οποίοι και προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα. Το εμβόλιο συστήνεται κυρίως στα νέα κορίτσια μετά τα δώδεκα και είναι σημαντικό να γίνει πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές, έτσι ώστε να μην έχουν εκτεθεί στον ιό, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μπορούν όμως να επωφεληθούν και οι μεγαλύτερες γυναίκες, αν δεν έχουν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο και θέλουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα