Η μαγεία του να είσαι διαφορετικός: Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της “Γέφυρας Ζωής”, του φιλανθρωπικού Συλλόγου για παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down!

«Μπαμπά εμείς δεν έχουμε που να πάμε το απόγευμα». Με αυτήν τη φράση από τον γιο του κυρίου Γιουράνιου ξεκίνησε η ιδέα του Συλλόγου Γέφυρα Ζωής το Δεκέμβριο του 2012, όπου Γονείς Παιδιών με Αναπηρία ενώθηκαν με σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο για αυτά μέλλον.

Η Γέφυρα Ζωής είναι ένας απογευματινός εθελοντικός πολυχώρος δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία, που βρίσκεται στο Χαϊδάρι και καλύπτει όλο τον νομό Αττικής, καθώς αποτελεί το μοναδικό απογευματινό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠΜΕΑ) για νέους

με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού.

Στο Σύλλογο, όπως μας λέει ο κύριος Γουράνιος, πρόεδρος της Γέφυρας Ζωής και πατέρας παιδιού με αυτισμό, υπάρχουν μόνο εθελοντές. Ο φορέας είναι καθαρά εθελοντικός και απαρτίζεται από εξήντα-επτά εθελοντές, που στην πλειονότητά τους έχουν ολοκληρώσει ειδικές σπουδές και υλοποιούν τα προγράμματα του συλλόγου. Ενώ, καθημερινά, απασχολούνται δημιουργικά με πλήθος διαδραστικών δραστηριοτήτων, πενήντα-εννιά παιδιά με Αναπηρία.

Ποίες είναι οι δραστηριότητες που έχετε εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών;

Στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, με τη βοήθεια μιας άριστα καταρτισμένης και διαρκώς αυξανόμενης ομάδας εθελοντών, η οποία παρέχει εθελοντική στήριξη και απαρτίζεται από ομάδες ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και κοινωνιολόγων, έχουμε εφαρμόσει μαθήματα μουσικοθεραπείας, φωνητικής, λογοθεραπείας. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα χοροκίνησης, γυμναστικής, εργοθεραπείας, δημιουργικής απασχόλησης και διαδραστικών παιχνιδιών. Απο το πρόγραμμα δεν λείπει το δημιουργικό παιχνίδι, η δραματοθεραπεία, το θεατρικό παιχνίδι, και εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα μαθήματα αυτοάμυνας για Α.μεΑ. Παράλληλα υλοποιούνται και πρωτότυπα προγράμματα, όπως το μάθημα αυτόνομης διαβίωσης, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όπου τα παιδιά και οι νέοι του συλλόγου παρασκευάζουν τις δικές τους αλμυρές και γλυκές δημιουργίες. Τέλος, είμαστε ο μοναδικός εθελοντικός φορέας για παιδία & νέους με αναπηρία που έχει δημιουργήσει ομάδα Zumba Gold και Yoga Therapy.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες που υλοποιούνται στη «Γέφυρα Ζωής», και όπως τονίζει ο κύριος Γουράνιος, οι εθελοντές δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους προσφέρουν τη γνώση τους μέσω της διεπιστημονικής τους εργασίας και λαμβάνουν ως ανταμοιβή την αυθόρμητη και ανιδιοτελή αγάπη από τα παιδιά που είναι διαφορετικά από το «συνηθισμένο» παραβλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον εθελοντικό πολυχώρο.

Έχετε αναγκαστεί ποτέ να μην δεχτείτε ένα παιδί στο Σύλλογο; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της Γέφυρας Ζωής. Όπως καταλαβαίνετε εγώ εκτός από Πρόεδρος του φορέα είμαι και μπαμπάς παιδιού με αναπηρία. Πόσο δύσκολο είναι να πεις σε έναν γονέα ότι δε μπορούμε να εντάξουμε το παιδί σου στον πολυχώρο. Και αυτό γιατί η Γέφυρα δεν είναι ούτε ειδικό σχολείο ούτε ίδρυμα. Τα παιδιά που έχουν απορριφθεί – και αυτό το λέω με πόνο καρδιάς – είναι περιστατικά που θέλουν ειδικούς χώρους και εξειδικευμένη θεραπεία. Μακάρι να μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους.

Είχατε κάποια οικονομική βοήθεια από την πολιτεία; Το κράτος έχει μεριμνήσει για τη στήριξη του Συλλόγου και των παιδιών του;

Από το 2012 έως και το 2015 η Γέφυρα Ζωής ήταν τελείως μόνη της πέρα από την βοήθεια των γονέων και κάποιων εταιρειών που την στήριζαν για να παραμείνει ζωντανή. Το 2016 ήρθε η πρώτη βοήθεια από την Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή της κουζίνας για να πραγματοποιούνται τα μαθήματα της Αυτόνομης Διαβίωσης. Επίσης, την ίδια χρονιά δεχθήκαμε μία μικρή δωρεά από τη Βουλή των Ελλήνων για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των μαθημάτων.

Καταφέραμε να μεταστεγάσουμε και να διαμορφώσουμε το νέο πολυχώρο μας με τη σημαντική βοήθεια της Visa Hellas που για δύο συνεχόμενες χρονιές επιλέγει τη Γέφυρα Ζωής μέσα σε 15 οργανισμούς από όλη την Ελλάδα με το πρόγραμμα «Ενέργεια αλληλεγγύης» θέλοντας να υποστηρίξει το έργο και τις δράσεις μας. Στο νέο μας πολυχώρο, έχουν αξιοποιηθεί οι δωρεές για να καλύψουν μία Γέφυρα που συνεχώς μεγαλώνει.

Όπως καταλαβαίνετε τις βοήθειες αυτές τις έχουμε λάβει για την υλοποίηση και τη δημιουργία του πολυχώρου και όχι για τη βιωσιμότητα του.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι από την ημέρα που ξεκινήσαμε έχουμε μπει σε μία καθημερινή αναζήτηση πόρων για την ομαλή λειτουργία του πολυχώρου γιατί η Γέφυρα είναι ο μόνος οργανισμός που δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό κουμπαρά και προσπαθεί να επιβιώσει. Δεν υπάρχουν έσοδα, δεν έχουμε έναν σύλλογο που βάζει τα παιδιά να φτιάχνουν πράγματα και να τα πουλάμε. Δεν εμπορευόμαστε τα παιδιά. Εδώ κοινωνικοποιούμε. Αυτή είναι η Γέφυρα. Ένας μικρός οργανισμός, που σηκώνεται, πέφτει, περπατάει, μπουσουλάει… Μακάρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη.

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που πλησιάζει, θα διοργανώσετε κάποια εκδήλωση στην οποία θα μπορούσε να σας επισκεφθεί και ο κόσμος με σκοπό να μάθει για εσάς και να σας βοηθήσει;

Η Γέφυρα Ζωής ΑΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα πραγματοποιήσει την ετήσια γιορτή της που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι». Η εκδήλωση αυτή είναι μια ξεχωριστή γιορτή για εμάς, όχι μόνο επειδή διεξάγεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκέμβρη, αλλά, κυρίως, επειδή μέσω αυτής δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία στα παιδιά της Γέφυρας Ζωής να γνωρίσουν κόσμο, αλλά και να παρουσιάσουν, από κοινού με τους εθελοντές, ένα μέρος από τις δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούνται καθημερινά στον απογευματινό εθελοντικό μας Πολυχώρο .

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσης Γουράνιος. Τα απογεύματα στην Γέφυρα Ζωής είναι γεμάτα από συναισθήματα και εικόνες, από χαμόγελα, τραγούδια, ζωγραφιές, αλλά και αγωνία και άγχος για την επίτευξη του στόχου που όλοι μαζί, εθελοντές και γονείς, θέτουν για κάθε παιδί ξεχωριστά. “Κάθε φορά που ένα παιδί μας κάνει την πρώτη του δημιουργία , ο ενθουσιασμός όλων μας είναι μεγάλος και ακόμα μεγαλύτερη η συγκίνηση που νιώθουμε. Όλα τα παιδιά που έρχονται στην Γέφυρα Ζωής, είναι και δικά μας παιδιά και η παραμικρή πρόοδος που σημειώνουν είναι για μας το μεγαλύτερο δώρο! Το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μας, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, η πιο δυνατή ικανοποίηση”.

Ο ίδιος θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που αδιαφορούν μας λέει “Τα άτομα με αναπηρία καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζετε. Σκεφτείτε ότι ζουν ανάμεσα μας…Ελατέ λίγο πιο κοντά σε αυτά τα παιδιά, απλώστε τους το χέρι. Μην τα κοιτάτε με οίκτο, η αναπηρία δεν είναι για οίκτο. Δεν πρέπει να τα λυπούμαστε, δεν είμαστε καλύτεροι από αυτά και αν τα δείτε ανάμεσα στο πλήθος, συμπεριφερθείτε τους όπως τους αξίζει με σεβασμό και χαμόγελο.

Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αγαπήσετε. Η αναπηρία δεν έχει χρώματα, κοινωνικά στρωματά, δεν έχει πλούσιους, δεν έχει φτωχούς. Είναι ίδια για όλους…”

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να επισκεφθεί το Σύλλογο, να γνωρίσει τα παιδιά της Γέφυρας και να καταλάβει, ότι είναι ωραίο, να αγκαλιάζεις τη μαγεία του να είσαι διαφορετικός. Η βοήθεια είναι πολύ σημαντική, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Επίσης, διατίθεται και τραπεζικός λογαριασμός με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

Τράπεζα Πειραιώς:

ΑΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ:: 5089-069893-243

IBAΝ:GR74 0172 0890 0050 8906 9893 243

Πληροφορίες διατίθενται και στο site: http://www.gefirazois.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα