O Κωνσταντίνος Ξένος μας εξηγεί γιατί πρέπει να βάλουμε τα όσπρια στη διατροφή μας!

Τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα και οι φακές αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ψηφίδες του μοναδικού σε οφέλη υγείας «ψηφιδωτού» της Μεσογειακής διατροφής. Πραγματικοί θησαυροί, που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική φύση οι οποίοι, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, είναι μοναδικοί σε γεύση και εξαιρετικής θρεπτικής σύνθεσης. Άλλωστε, αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως δεν νοείται ισορροπία στη διατροφή, χωρίς την ουσιαστική συμβολή των οσπρίων.

Φυτικές ίνες, μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύτιμα ιχνοστοιχεία,

συναντώνται σε κάθε κόκκο ελληνικού οσπρίου, καθιστώντας τη διαθρεπτική του αξία ανεκτίμητη για παιδιά και μεγάλους! Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο σε τι στοιχεία είναι πλούσια μια τροφή, αλλά και τι στερείται. Όσο όμως και αν ψάξουμε, εκ φύσεως, δεν θα βρούμε ούτε κορεσμένα λιπαρά, ούτε αλάτι στα όσπρια!

Τα όσπρια φροντίζουν εκτός από την υγεία μας και το σώμα μας, καθώς υπολογίζονται ως τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με τιμές από 10 έως 40, καθιστώντας τα ιδανικά για το σωστό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, αλλά και για τη γραμμή μας! Συγκεκριμένα, επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι τα όσπρια έχουν σημαντικά οφέλη υγείας στη ρύθμιση του Διαβήτη Τ2*α, στη μείωση χοληστερόλης*β, στη μείωση υπέρτασης*γ και στην καλύτερη διαχείριση βάρους*δ.

*α Rizkalla et al Br J Nutr 2002, Banard et al Am J Clin Nutr 2009

*β Bazzano et al Nutr Metab Cardivasc Dis 2011

*γ Jayalath VH et al Am J Hypertens 2014

*δ Papanikolaou et al J Am Coll Nutr 2008, Shai et al N Eng J Med 2008

Και αφού διαβάσατε αναλυτικά γιατί πρέπει να βάλουμε τα όσπρια στη διατροφή μας, δείτε που παράγονται τα Agrino, που είναι χωρίς καμία αμφιβολία ανάμεσα στα κορυφαία της αγοράς, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Keywords
Τυχαία Θέματα