Το μετρό βλάπτει την υγεία;

Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης μέσα στις πόλεις και θεωρητικά από τους πιο ασφαλείς. Το μετρό έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, γι’ αυτό και κάθε φορά που απεργεί το κέντρο της πόλης μπλοκάρει.

Έρευνα, ωστόσο, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα που έχουμε για το αγαπημένο μας μέσο μαζικής μεταφοράς –αφού δεν κολλάει στην κίνηση-, υποστηρίζοντας ότι οι διαδρομές με αυτό μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Southampton βρήκαν ότι οι ζεστοί και ανεπαρκώς αεριζόμενοι
υπόγειοι σταθμοί του είναι το ιδανικό μέρος για τη συγκέντρωση τοξικής σκόνης, σωματιδίων μικρής διαμέτρου πλούσιων σε μέταλλα, όπως σίδηρο και χαλκό.

Αν και τα μεγαλύτερα σε διάμετρο αιωρούμενα σωματίδια συγκρατούνται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τα μικρής διαμέτρου σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στις πνευμονικές κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων, δηλαδή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, η σκόνη αυτή φαίνεται να διαπερνά το επιθήλιο των αναπνευστικών οδών, προκαλώντας προβλήματα και σε άλλα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα