Τί πρέπει να προσέχουμε με τα παγωτά;

Παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο επιδορπίου όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είναι δροσερά, λαχταριστά και δύσκολα μπορεί να τους αντισταθεί κάποιος. Γι’ αυτό το λόγο, η κλινική διαιτόλογος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου μας συμβουλεύει τι να καταναλώνουμε, προκειμένου να κάνουμε σοφότερες επιλογές, χωρίς να… ξεφεύγουμε.

Το παγωτό φτιάχνεται χτυπώντας και παγώνοντας ένα μείγμα που περιέχει γάλα ή κρέμα υψηλών λιπαρών, φρουκτόζη ή γλυκαντικά με βάση τη γλυκόζη, χυμούς φρούτων, κακάο, αβγά, σιρόπια, ξηρούς καρπούς,

προσθήκες αρωμάτων όπως βανίλια, σοκολάτα κ.λπ. Όταν το μείγμα παγώνει, αναπτύσσει την πλούσια και κρεμώδη σύσταση του παγωτού, το οποίο αν και πεντανόστιμο, έχει κάποια θετικά στοιχεία, όπως και αρνητικά. Η αλήθεια είναι ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικό παγωτό με κάποια οφέλη μεταξύ των αρνητικών, τότε πρέπει να αναφερθούμε στο παγωτό που πωλείται χύμα σε ζαχαροπλαστεία ή παγωτατζίδικα, είναι χειροποίητο και φτιάχνεται με πιο αγνά υλικά και τη χρήση φρέσκου γάλακτος. Τα παγωτά που πωλούνται στα περίπτερα χαρακτηρίζονται «παγωμένα γλυκίσματα» ή «επιδόρπια παγωτού» και τα υλικά τους απέχουν πολύ από των υπόλοιπων παγωτών, ενώ έχουν προσθήκες φυτικών λιπαρών από τα οποία προέρχονται τα τρανς λιπαρά οξέα.

Η θετική τους πλευρά

Όπως είναι φανερό, η διατροφική τους αξία αλλάζει, αναλόγως με το αν προτιμάτε το «παγωτό περιπτέρου» ή ζαχαροπλαστείου, με τα πρώτα να είναι ποιοτικά υποδεέστερα. Το γνήσιο παγωτό από φρέσκο γάλα, αποτελεί καλή πηγή ενέργειας, αφού είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φτάνοντας τα 15 γραμμάρια σε μια μπάλα. Από την ίδια ποσότητα, λαμβάνουμε πρωτεΐνη που φτάνει τα περίπου 2 γραμμάρια και είναι σημαντική για την επιδιόρθωση των ιστών και την ανάπτυξη των κυττάρων, 7 γραμμάρια λιπαρών και περίπου 130 θερμίδες, αν και όλα αυτά ποικίλλουν αναλόγως το παγωτό και μπορεί π.χ. οι θερμίδες να φτάνουν και τις 250 τη μπάλα. Λόγω της χρήσης γάλακτος, το παγωτό μας παρέχει ασβέστιο και φώσφορο, ενώ μέσα στα θρεπτικά συστατικά του συμπεριλαμβάνεται και το κάλιο, αλλά και μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αυτό που, όμως, αντιλαμβάνονται όλοι όταν το καταναλώνουν είναι ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, αφού έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο επηρεάζοντας το κέντρο ευχαρίστησης και μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τον διεγείρει με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει σε εθισμό.

Η αντίπερα όχθη

Δυστυχώς, όμως, όσο κι αν έχουν μια μικρή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα παγωτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη ποσότητα λιπαρών που μπορεί να περιλαμβάνει ένα παγωτό είναι 10%, με πολλά να ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό. Αυτά τα λιπαρά είναι κορεσμένα, που σημαίνει ότι παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης όταν καταναλώνονται συχνά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μέλλον. Ο άλλος μεγάλος «ένοχος» στο παγωτό είναι η ζάχαρη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων του παγωτού. Η ζάχαρη κάνει το σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια να πέφτει απότομα, κάνοντάς μας να πεινάμε έντονα και σύντομα μετά την κατανάλωσή του, ενώ όπως είναι γνωστό, η αλόγιστη κατανάλωσή της κρύβεται πίσω από πολλά προβλήματα υγείας, από προβλήματα δοντιών και αύξηση βάρους μέχρι καρκίνο. Στα αρνητικά να προσθέσουμε και την περιεκτικότητα των παγωτών σε λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα, στο οποίο πολλοί παρουσιάζουν δυσανεξία. Όσοι έχουν αυτή την ευαισθησία, θα πρέπει να αναζητήσουν παγωτά εναλλακτικής φύσης με γάλα σόγιας ή άλλο γαλακτοκομικό υποκατάστατο, για να αποφύγουν περιστατικά διάρροιας, τυμπανισμού, πόνου κ.ο.κ. Ακόμη, τα παγωτά με κομμάτια μπισκότου, τα παγωτά-σάντουιτς, τα παγωτά με γεύση cheesecake, τα χωνάκια και ό,τι περιέχει ανάλογα υλικά από μπισκότο και ζύμη περιέχουν γλουτένη και σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να τα αποφεύγει. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχει να μην του σερβίρουν παγωτό με το ίδιο κουτάλι παγωτού που σερβίρουν άλλα παγωτά που περιέχουν γλουτένη.

Τι να θυμάστε πριν επιλέξετε το παγωτό σας

-Η καλύτερη επιλογή είναι τα παγωτά σορμπέ και οι γρανίτες, καθώς περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρούτα, λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά δυστυχώς δεν υστερούν σε ζάχαρη.

-Αποφύγετε να συνοδεύετε το παγωτό σας με σιρόπια και σαντιγί, προσθέτοντάς του έξτρα θερμίδες και ζάχαρη. Μπορείτε να το απολαύσετε εξίσου και σκέτο, χωρίς να επιβαρύνετε άλλο τον οργανισμό σας και τη σιλουέτα σας.

-Προτιμήστε φρέσκο παγωτό από παγωτατζίδικα που το φτιάχνουν με αγνά υλικά και φρούτα εποχής.

-Καταναλώνετέ το 2-3 φορές την εβδομάδα (το πολύ), χωρίς να ξεπερνάτε τη μία μπάλα παγωτού τη φορά.

The post Τί πρέπει να προσέχουμε με τα παγωτά; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα