Τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν το «ζάχαρο»

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάζουν τον μεταβολισμό και να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – τουλάχιστον στα ποντίκια και σε μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Ισραήλ που την πραγματοποίησαν εκτιμούν πως οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στην αλληλεπίδραση των γλυκαντικών με τα φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου.

Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι είναι καλύτερα να τρώει κανείς ζάχαρη αντί για τεχνητά γλυκαντικά.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται

στην επιθεώρηση «Nature», έδειξε πως ομάδα ποντικιών που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με τεχνητά γλυκαντικά, εκδήλωσαν πολύ σύντομα ανοχή στη γλυκόζη – μία διαταραχή που αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη.

Το νερό των ζώων ήταν εμπλουτισμένο με σακχαρίνη, σουκραλόζη ή ασπαρτάμη, και σε δόσεις αντίστοιχες με αυτές που συνιστώνται για τους ανθρώπους.

Ειδικά τεστ έδειξαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά άλλαξαν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, δηλαδή των βακτηρίων στο έντερο των ζώων. Όταν, όμως, οι ερευνητές τους χορήγησαν αντιβιοτικά για να καταστείλουν τα βακτήρια που είχαν αυξηθεί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν στη συνέχεια ανάλογη μελέτη σε σχεδόν 400 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως η εντερική χλωρίδα σε όσους κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά ήταν διαφορετική από εκείνη όσων κατανάλωναν ζάχαρη.

Επιπλέον, ζήτησαν από επτά εθελοντές που δεν κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά, να προσθέσουν στην διατροφή τους σακχαρίνη. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι τέσσερις από αυτούς είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αλλαγές στην σύσταση της εντερικής χλωρίδας τους.

«Τα τεχνητά γλυκαντικά εισήχθησαν στην διατροφή μας με σκοπό να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να εξομαλύνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου), δίχως να υπονομεύσουν την ανάγκη των ανθρώπων για γλυκίσματα», γράφουν ο δρ Έραν Ελινάβ, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann και οι συνεργάτες του.

«Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να έχουν συμβάλλει στην ίδια επιδημία (της παχυσαρκίας) που επρόκειτο να καταπολεμήσουν».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα