Πώς να πείτε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης

Είναι κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων για τα παιδιά και μια νοσταλγική επίσκεψη στην παιδική ηλικία για τους ενήλικες. Τι θα ήταν η Πρωτοχρονιά χωρίς τον Άι Βασίλη; Και τι θα πείτε στα παιδιά όταν μάθουν ότι δεν υπάρχει;

Περίπου στα 6, 7 ή 8 χρόνια, το παιδί σας θα σας ρωτήσει: “Υπάρχει Άι Βασίλης;” Πώς μπορείτε να απαντήσετε και να διαχειριστείτε μία τέτοια ερώτηση, χωρίς να χαλάσετε τη μαγεία των γιορτών; Ρωτήσαμε την ψυχολόγο Ειρήνη Γιαννόπαπα και μας απάντησε:

Απαντήστε

ρωτώντας
Όταν το παιδί σας ρωτάει αν υπάρχει πραγματικά Άγιος Βασίλης, είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλει να μάθει πραγματικά. Το παιδί σας θέλει στην πραγματικότητα να μάθει την αλήθεια ή θέλει να συνεχίσει να προσποιείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ότι υπάρχει Άι Βασίλης; Γι’ αυτό γυρίστε την ερώτηση σε αυτό. Όταν σας ρωτήσει: “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;” απαντήστε ρωτώντας το: “Εσύ, τι πιστεύεις”; και περιμένετε τη δική του απόκριση.

Απαντήστε σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού
Ένας 10χρονος που εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης ίσως να γίνεται επίκεντρο αρνητικών σχολίων από τους συμμαθητές του. Ή ένα 4χρονο που επιμένει ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης μπορεί να γίνει το επίκεντρο της εχθρότητας των άλλων παιδιών. Για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, ο κόσμος της φαντασίας, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου και των ξωτικών, είναι ένα σημαντικό μέρος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η συμφιλίωση της ιστορίας και της πραγματικότητας είναι μέρος της ανάπτυξης. Αν το παιδί είναι μικρό και κάποιο μεγαλύτερο παιδί του είπε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης, βεβαιώστε το λέγοντάς του ότι αν κάποιος δεν πιστεύει εσείς πιστεύετε και σέβεστε αυτήν την παράδοση. Συνήθως, με αυτήν την εξήγηση το παιδί μένει ικανοποιημένο.

Προετοιμαστείτε για διαφορετικές αντιδράσεις
Κάθε παιδί έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Πολλά παιδιά αντιδρούν με ανακούφιση όταν μάθουν ότι οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν. Μερικά παιδιά απαντούν ότι το «ήξεραν» αλλά ήθελαν την επιβεβαίωση από εσάς. Άλλα αντιδρούν με θυμό στους γονείς τους επειδή τους «έλεγαν» ψέματα και κλονίστηκε και η εμπιστοσύνη τους. Άλλα κλαίνε επειδή το όνειρό τους γκρεμίστηκε. Όποια κι αν είναι η αντίδραση εκείνο που είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά είναι το ότι έμαθαν την αλήθεια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν γιορτές και δώρα.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνει δημιουργός μαγείας
Μιλήστε στα παιδιά για τον Άι Βασίλη εξηγώντας τους ότι ήταν ένα σύμβολο γενναιοδωρίας και καλοσύνης. Ιστορίες γι’ αυτόν (και τα ξωτικά) αποσκοπούν να μας υπενθυμίσουν ότι το νόημα των Χριστουγέννων είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μπορεί να μην είμαστε πλέον οι παραλήπτες των δώρων του Άι Βασίλη, αλλά μπορούμε να γίνουμε δημιουργοί της χαράς και της μαγείας και ότι το πνεύμα ενός Άγιου μπορεί να είναι μέσα μας. Έτσι, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην αγορά πραγμάτων που θα δωθούν σε κάποιες οικογένειες που τα έχουν ανάγκη ενώ τα μικρότερα παιδιά να σας βοηθήσουν να τα τυλίξετε. Ο καθένας μπορεί να γίνει “Άγιος Βασίλης” συμμετέχοντας σε μια κίνηση προσφοράς και καλής πράξης.

Φίλια Μητρομάρα

The post Πώς να πείτε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα