Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα μικρό χταπόδι μπορεί να γίνει σύμμαχος στις θερμοκοιτίδες!

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και τα παιδιά που βιάστηκαν να γεννηθούν έχουν ένα μικρό χταπόδι σύμμαχο και φίλο στο ταξίδι τους μέσα στη θερμοκοιτίδα. Μάθετε τί είναι η δράση το Μικρό Χταπόδι!

Τα παιδιά που βλέπετε σε αυτές τις φωτογραφίες γεννήθηκαν πρόωρα. Δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Για την ακρίβεια πολύ πριν από αυτήν.

Είναι τα παιδιά που κάποτε λέγονταν εξαμηνίτικα ή εφταμηνίτικα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή τότε σε σχέση με τώρα. Τα παιδιά αυτά

πολέμησαν σκληρά για να ζήσουν και ορισμένα εξακολουθούν να πολεμούν ακόμη για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Η ζωή δεν τους χαρίστηκε. Τη διεκδίκησαν. Όπως και πολλά «βήματα» στην πορεία τους. Διότι η πρόωρη γέννησή τους τα έφερε αντιμέτωπα με σημαντικά προβλήματα. Άλλοτε στην καρδιά, άλλοτε στα μάτια, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο κι άλλοτε στην ανάπτυξη. Είναι θαύμα – λένε ακόμη και οι επιστήμονες- πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, που πολλές φορές ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό, νικούν καταστάσεις τις οποίες αν αντιμετώπιζε ένας ενήλικας δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει, θα έμενε στην καλύτερη περίπτωση φυτό. Είναι τα μικρά μεγάλα μας θαύματα. Και γι’ αυτό είναι οι ικανότεροι πρεσβευτές μιας ημέρας σαν την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου.

Το site 31ebdomades.gr και η δημοσιογράφος Κέλλυ Σώκου με τη βοήθεια μιας ομάδας, τα φωτογράφισε για να δώσει θάρρος στους γονείς που περιμένουν τώρα έξω από τις ασήκωτες πόρτες κάποιας εντατικής μονάδας νοσηλείας νεογνών. Στις φωτογραφίες κρατούν από ένα ή και περισσότερα πλεκτά χταποδάκια που θα δοθούν σε νοσηλευόμενα πρόωρα (ή και άρρωστα) βρέφη, στο πλαίσιο της δράσης «Μικρό Χταπόδι». Η δράση ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια στη Δανία (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ) και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα από το 31ebdomades.gr.

Στις 17 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, δωρίζονται στα βιαστικά μωρά ένα πλεκτό χταπόδι. Ένα δώρο που ενδέχεται να τα αποτρέψει από το να τραβούν τα καλώδια στο σώμα τους και άρα να είναι πιο ήρεμα. ‘Ενα δώρο που ενδέχεται να κάνει τους γονείς τους να χαμογελάσουν μέσα στη φουρτούνα τους. Ένα δώρο συμβολικό που θέλει να τους πει ότι δεν είναι μόνοι. Κανένα μωρό μόνο του στη θερμοκοιτίδα. Κανένας γονιός μόνος του έξω από την εντατική.

Τα χταποδάκια που έφτιαξαν αφιλοκερδώς και με πολύ κέφι οι ομάδες πλεκτριών και πλεκτών Plexi Plexi βελονάκι crochetholic και ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ με τη διαμεσολάβηση της μπλόγκερ, μαμάς και πλέκτριας Μαρίας Ατραΐδου, θα φτάσουν σε μονάδες όλης της χώρας με αφορμή την 17η Νοεμβρίου.

The post Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα μικρό χταπόδι μπορεί να γίνει σύμμαχος στις θερμοκοιτίδες! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα