Είναι η ταραμοσαλάτα η νέα υπετροφή;

Ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή ως συνήθως και δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε η ταραμοσαλάτα από το εορταστικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Υπάρχουν διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση της ή απλά αποτελεί ένα έθιμο της παράδοσης μας;

Ο ταραμάς (ή αλλιώς αυγοτάραχο), το βασικό συστατικό της ταραμοσαλάτας, αποτελείται από αυγά ψαριών και κυρίως του κυπρίνου αλλά και του μπακαλιάρου. Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ.

Καλό είναι να προτιμήσουμε τον άσπρο ταραμά διότι το ροζ χρώμα προέρχεται από την προσθήκη ορισμένων χρωστικών ουσιών. Ελαιόλαδο, λεμόνι και ψωμί ή πατάτα συμπληρώνουν την παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας, η οποία εκτός από ακαταμάχητη γεύση διαθέτει και υψηλή διατροφική αξία.

Το αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και επιπλέον περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικα. Η βιταμίνη Α έχει θετικές επιδράσεις στην όραση και το δέρμα και μαζί με τον ψευδάργυρο ο οποίος επίσης περιέχεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακόμα, ο ταραμάς αποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου που επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία των οστών. Επιπλέον, η προσθήκη λεμονιού, το οποίο περιέχρι βιταμίνη C, και ελαιολάδου το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προσδίδουν επιπλεον οφέλη όπως τόνωση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο ταραμάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε θερμίδες (50-70 θερμίδες ανά κουταλιά) αλλά και σε νάτριο, καθιστώντας τον μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά από άτομα με υπέρταση και νεφρικά προβλήματα.

Η υψηλή διατροφική αξία της ταραμοσαλάτας την καθιστά ένα τρόφιμο το οποίο θα μπορούσε να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε θερμίδες,σε μεγαλύτερη όμως συχνότητα και όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε «Με τι να συνοδέψω το φαγητό μου», σκεφτείτε και την επιλογή της νοστιμότατης, θρεπτικής και παραδοσιακής ταραμοσαλάτας.

Καλή Σαρακοστή

Πηγή: nutrimed.gr

The post Είναι η ταραμοσαλάτα η νέα υπετροφή; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα