15 καθημερινές οικολογικές συμβουλές που ξεχνάμε

1. Μην αφήνετε ανοιχτές τις ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ, στερεοφωνικό), ούτε στο stand by-παρά μόνο όταν τις χρησιμοποιείτε. Καλό είναι να μην ξεχνάτε και τους φορτιστές στην πρίζα.

2. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ξυρίζετε τα πόδια σας ή πλένετε τα πιάτα να κλείνετε τη βρύση. Κουραστικό μεν, απίστευτα οικολογικό δε.

3. Αποφύγετε τα πράγματα που δημιουργούν “τζάμπα” σκουπίδια, όπως τα πανάκια μιας χρήσης για να ξεσκονίζετε ή να σφουγγαρίζετε.

4. Οργανώστε τα πλυντήριά σας και μη βάζετε περισσότερα από τρία την εβδομάδα. Προτιμήστε να πλένετε στους 40 βαθμούς

και όχι να βράζετε τα ρούχα στους 90!

5. Όλοι ξεχνάμε κάποιες φορές αναμμένο το θερμοσίφωνα. Ωστόσο, πρέπει να πειθαρχήσετε και κυρίως να μην ξοδεύετε όλο το ζεστό νερό, για να προλαβαίνει να κάνει μπάνιο όλη η οικογένεια.

6. Αν είστε από αυτούς που σνομπάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκινήστε να τα χρησιμοποιείτε. Μπορείς να φτάσετε στον προορισμό σας με λιγότερο άγχος, απ’ ό,τι αν οδηγούσατε μποτιλιαρισμένοι στην κίνηση. Άφήστε που προλαβαίνετε να χαζέψετε το αγαπημένο σας free press ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

7. Αν πρόκειται να πετάξετε ογκώδη αντικείμενα στα σκουπίδια, ειδοποιήστε την ειδική υπηρεσία του δήμου σας να έρθει να τα μαζέψει.

8. Μην ανοιγοκλείνετε τις ηλεκτρικές συσκευές και τους διακόπτες, γιατί καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια.

9. Αν ανάψετε το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ, φροντίστε να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες των δωματίων, για να δροσίσει ή να ζεστάνει αντίστοιχα ο χώρος πιο γρήγορα και να διατηρήσει τη θερμοκρασία. Έτσι, δε θα χρειαστεί να το ξανανάψετε.

10. Αντικαταστήστε όσες περισσότερες λάμπες του σπιτιού σας μπορείτε με λάμπες φθορίου, γιατί εξοικονομούν ενέργεια.

11. Κάντε οικονομία με τις εκτυπώσεις σας.

12. Τα παλιά κινητά και τις μπαταρίες μπορείτε πλέον να τα αφήνετε στις μεγάλες αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας ή ηλεκτρονικών ειδών όπου υπάρχει ειδικός κάδος ανακύκλωσης.

13. Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το σπίτι.

14. Προτιμάτε ρούχα από φυσικά υλικά και όχι συνθετικά. Κάνουν 500 χρόνια να διαλυθούν!

15. Ποτίζετε τα λουλούδια σας με ποτιστήρι και όχι τόσο συχνά με το λάστιχο, για να μην υπερκαταναλώνετε νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα