Hazard Ops preview

Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των free-to-play Third Person multiplayer Shooters έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα, το Hazard Ops της Yingpei Games (πρώην Epic Games China) και της Infernum. Το εν λόγω παιχνίδι είναι η Ευρωπαϊκή έκδοση του Zombies

Monsters Robots και βρίσκεται αυτή την περίοδο σε open beta στάδιο, αφού ολοκληρώθηκε πριν λόγο καιρό η closed beta που είχε ξεκινήσει στις 28 Μαΐου.

Επειδή φαντάζομαι πως ήδη ορισμένοι γκρινιάζετε σκεπτόμενοι το τι νέο μπορεί να προσφέρει ακόμη ένα δωρεάν shooter, να σας δηλώσω εξαρχής πως το Hazard Ops δεν προσπαθεί να καινοτομήσει σε κάποιον μηχανισμό, ούτε να εμφανίσει κάτι το διαφορετικό. Αυτό που θέλει να κάνει ωστόσο, είναι να χωρέσει στο περιεχόμενό του όλα σχεδόν τα στοιχεία που έχουμε δει κατά καιρούς, βασιζόμενο περισσότερο στην ποσότητα και αποτελώντας ένα πολύ διασκεδαστικό τελικά παιχνίδι που προσφέρει απροβλημάτιστη δράση και πολλά πράγματα να κάνετε.

Γενικευμένη εισβολή
Το στόρι του Hazard Ops μας μεταφέρει στον... ταραγμένο 21ο αιώνα και μας βάζει στον ρόλο των στρατιωτών της "καλής" ICF, η οποία είναι σε πόλεμο με τους "κακούς" IMSA. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για κάποιο λόγο έχουν ανοίξει διάφορα portals σε ολόκληρη την Γη επιτρέποντας την εισβολή στον πολύπαθο πλανήτη μας τεράτων και εχθρικών πλασμάτων κάθε είδους. Το αποτέλεσμα είναι ένας "αχταρμάς" όπου μπλέκονται οι μάχιμοι στρατιώτες μας με ζόμπι, μεταλλαγμένους, δεινόσαυρους, τεράστια έντομα, αρχαίους πολεμιστές, ρομπότ και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Αυτή είναι και η γενική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται η δράση του παιχνιδιού και στην οποία βασίζονται τα διάφορα modes του, η ιδέα της ποικιλίας στα πράγματα που μπορείτε να πυροβολήσετε. Θέλετε PvP, θέλετε να μακελέψετε κύματα από ζόμπι, θέλετε να πολεμήσετε εχθρούς και bosses, θέλετε να συνεργαστείτε με άλλους παίκτες, το Hazard Ops τα κάνει όλα και συμφέρει! Ο πρώτος βασικός διαχωρισμός που γίνεται είναι ανάμεσα στα PvE και PvP modes. Τα πρώτα είναι co-op λογικής, ενώ τα δευτέρα είναι προφανώς ανταγωνιστικά (μέχρι και 16 παίκτες).

Killing is my business
Επιλέγοντας server και μπαίνοντας στο lobby θα βρείτε διάφορα άμεσα διαθέσιμα matches για να παίξετε, αλλά και μερικά στα οποία θα χρειαστεί να φτάσετε κάποιο ορισμένο level για να συμμετάσχετε ή και ορισμένα ranked matches. Προφανώς υπάρχει και η επιλογή να στήσετε το δικό σας παιχνίδι με την προσωπική σας παραμετροποίηση. Όπως είπαμε, το Hazard Ops έχει να κάνει με την ποικιλία, είτε επιλέξετε PvE είτε PvP, με αρκετά modes για να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στο PvE κομμάτι του παιχνιδιού.

Εδώ συνεργάζεστε με τους άλλους παίκτες για να εξολοθρεύσετε τα απρόσκλητα πλάσματα που λυμαίνονται τον πλανήτη μας. Υπάρχουν διάφορα co-op modes όπως το Survival όπου πρέπει να επιβιώσετε από τις ορδές των zombies ή τα Assault και Extermination Ops, όλα ουσιαστικά ακολουθώντας την γενική ιδέα πως πολεμάτε κύματα των ποικίλλων εχθρών (φαντάσματα, ζόμπι, άγριοι πολεμιστές από άλλη διάσταση κτλ.) σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παίκτες. Αν και όλα αυτά δεν αποτελούν "φάρο" πρωτοτυπίας, η χορταστική ποικιλία στους αντιπάλους δίνει ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση -όπως φυσικά και η συλλογή xp και rewards.

Πιο "ιντριγκαδόρικες" είναι σίγουρα οι διάφορες Missions, οι οποίες έχουν μια υποτυπώδη αφηγηματική ροή όπου καλείστε να ολοκληρώσετε μια σειρά από objectives επιβιώνοντας παράλληλα από τις ορδές των εχθρών, ενώ την παράσταση κλέβουν τα εντυπωσιακά boss fights που τεστάρουν την συνεργασία σας με τους υπόλοιπους. Υπάρχουν αρκετά bosses όπως πχ. ο Doctor Death, ο οποίος μελετάει την ανατομία σας με το πριόνι του και διάφοροι άλλοι πολύ ενδιαφέροντες τύποι που θα σας τραβήξουν αν μη τι άλλο την προσοχή! Να σημειώσουμε εδώ πως όλα τα modes έρχονται με μια κλιμακούμενη δυσκολία ανάλογα με το level στο οποίο βρίσκεστε, κάτι που προσδίδει σίγουρα πρόσθετο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη πρόκληση.

https://www.youtube.com/watch?v=sBnsgw3DK3A

Δείξτε ποιος είναι το αφεντικό
Όταν βαρεθείτε να κάνετε τα διάφορα τέρατα κιμά και αποφασίσετε να τεστάρετε τις δυνατότητές σας απέναντι σε πραγματικούς παίκτες, υπάρχει ο μαγικός κόσμος του PvP. Εδώ το Hazard Ops αποκτά μια πιο κλασική multiplayer Third Person Shooter αισθητική, καθώς το προαναφερθέν PvE διαθέτει μια παραπάνω "arcade-ίλα". Αν και οι μηχανισμοί του gameplay προφανώς διατηρούνται ίδιοι, η εμπειρία το PvP βασίζεται περισσότερο στην σωστή κίνηση στον χώρο, την στρατηγική σκέψη, την συνεργασία και φυσικά το skill του καθενός.

Στα matches συμμετέχουν έως και 16 παίκτες, ενώ και εδώ συναντάμε διάφορα modes σε γνωστό γενικά ύφος (Team Deathmatch, Elimination, Defusion -αυτό με την βόμβα- κτλ.). Αν θέλετε κάτι πιο ψαγμένο υπάρχει το Beast mode, όπου η μία από τις δύο ομάδες εναλλάξ αναλαμβάνει τον έλεγχο διαφόρων άγριων πολεμιστών και χρησιμοποιεί τις δικές τους μαγικές και βάρβαρες ικανότητες. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο Deathmatch, όπου ο χαρακτήρας που επιλέγετε σε κάθε respawn εξαρτάται από τους πόντους που κερδίζει η ομάδα σας (οι πιο ισχυροί χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερο κόστος σε πόντους) και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση.

Αυτό που εντυπωσιάζει επίσης είναι ο αριθμός των χαρτών, καθώς θα υπάρχουν πάνω από 60 διαθέσιμα maps στο τελικό game (σύμφωνα με τους developers), η πλειοψηφία των οποίων με χαρά διαπιστώσαμε πως είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι για να εξυπηρετήσουν το στυλ και την δράση του παιχνιδιού (χρησιμοποιώντας την... παλιά καλή Unreal Engine 3). Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ ικανοποιητικά, με το κλασικό feeling της αγαπημένης μηχανής και χωρίς να αποτελούν κάτι το εντυπωσιακό κάνουν την δουλειά τους και με το παραπάνω -μιλάμε για δωρεάν τίτλο μην το ξεχνάτε. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και ο ηχητικός τομέας.

Shooting stuff
Για τo gameplay γενικώς του Hazard Ops τώρα, δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Πρόκειται για ένα κλασικό Third Person Shooter, στιβαρό και όχι "ανάλαφρο" (όπως πχ. το Loadout), με μηχανισμούς που θυμίζουν Gears of War. Η προσέγγιση στην δράση ακολουθεί πιο πολύ arcade μονοπάτια, με τον απαραίτητο χαβαλέ στην αισθητική, με χρήσιμα dodges και το κλασικό σύστημα κάλυψης "κολλάω στον τοίχο-επιφάνεια". Το gunplay είναι αρκετά διασκεδαστικό και προσφέρει ένταση, τα headshots είναι άκρως αποτελεσματικά και γενικώς το παιχνίδι είναι μια εξαιρετικά fun εμπειρία, χωρίς να τρίβουμε και τα μάτια μας από την πρωτοτυπία.

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως προφανώς ανεβαίνετε level και αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας, όμως λίγο εδώ το Hazard Ops μας κάνει κάποια "νερά". Φαίνεται πως χρειάζεται μπόλικο grinding για να αποκτήσετε πιο αξιόλογα καλούδια καθώς οι τιμές που παίζουν είναι υψηλές, ενώ με άμεση πληρωμή έχετε πρόσβαση σε αρκετά πιο overpowered εξοπλισμό (αν και υπάρχουν περιορισμοί λόγω level), κάτι που αντικατοπτρίζεται στο PvP. Ωστόσο, λόγω της φύσης του παιχνιδιού το παραπάνω δεν μας χαλάει τόσο όσο σε άλλα games που γίνεται με πιο ξεδιάντροπο τρόπο, ενώ πάντα υπάρχουν και τα in-game drops όπλων για να βρούμε τίποτα καλό -έστω και για λίγο- και εμείς τα φτωχαδάκια!

Ένα Shooter που θα μας διασκεδάσει
Το Hazard Ops γενικά συνδυάζει τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία ενός μοντέρνου multiplayer Third Person Shooter με μια αξιοθαύμαστη ποικιλία σε περιεχόμενο που εγγυάται πολλές ώρες διασκέδασης. Αν και ο πυρήνας του gameplay είναι "ξεροκέφαλος" και συγκεκριμένος, οι developers έχουν υλοποιήσει τα πάντα με σωστό τρόπο και αν μη τι άλλο η beta μας αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και αναμένουμε ένα free-to-play παιχνίδι που θα παραμείνει εγκατεστημένο για αρκετό καιρό στον σκληρό μας.

Το Hazard Ops αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 για PC.

Προς το παρόν μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε την beta κάνοντας κλικ εδώ και να μας πείτε την άποψή σας στο σχετικό topic του forum του GameWorld.

Keywords
Τυχαία Θέματα