Chaos on Deponia

Η δεύτερη επίσκεψη στον...σκουπιδότοπο.

Η αγγλική έκδοση του Deponia κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012, ενώ η αντίστοιχη γερμανική είχε βγει στην αγορά έξι μήνες νωρίτερα. Το αξιόλογο 2D Point and click Adventure της γερμανικής προγραμματιστικής και εκδότριας εταιρείας Daedalic Entertainment μας ταξιδεύει σε έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε βουνά από σκουπίδια. Οι κάτοικοι του παρηκμασμένου τόπου δε δείχνουν ικανοί ν’ αλλάξουν την κατάσταση και έτσι έχουν

παραδοθεί στη μοίρα τους. Ο τρελούτσικος, αντιδραστικός και γκαφατζής εφευρέτης Rufus είναι ο μόνος άνθρωπος ο οποίος δε συμβιβάζεται με τη ζωή στον απέραντο σκουπιδότοπο.

Ο Rufus έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να πετάξει μακριά και να φτάσει στον πλανήτη Elysium όπου φαντάζεται πως θα βρει έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Όλες οι προσπάθειές του έχουν στεφθεί από αποτυχία και το μόνο που έχει κερδίσει είναι ο χλευασμός φίλων και γνωστών. Όλοι τον θεωρούν ένα μεγάλο ψώνιο! Η Goal, μία κοπέλα από τον τόπο των ονείρων του, προσγειώνεται στον πλανήτη Deponia ύστερα από ένα... ατυχές γεγονός και εκείνος πιστεύει πως βοηθώντας την θα έχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: μία σέξι φιλενάδα και ένα «εισιτήριο» για τον Elysium!

Το Chaos on Deponia αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας Deponia και κυκλοφόρησε μόλις πέντε μήνες ύστερα από το πρώτο παιχνίδι. Η Daedalic Entertainment δουλεύει αυτό το διάστημα πάνω στην ανάπτυξη του τρίτου video game της σειράς. Το Goodbye Deponia, όπως θα είναι ο τίτλος του, θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2013.

Πως θα «ρίξετε» τρεις τελείως διαφορετικές γυναίκες!
Το Chaos on Deponia συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο μέρος. Ο Rufus και η Goal προσγειώνονται κακήν κακώς πάλι στον πλανήτη-σκουπιδότοπο και η πτώση προκαλεί σοβαρή ζημιά στο εμφύτευμα στον εγκέφαλο της κοπέλας. Ύστερα από μία αποτυχημένη εγχείρηση, όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις αναμνήσεις, την νοημοσύνη και την προσωπικότητά της και ήταν αποθηκευμένα σε ένα μέσο, σώζονται σε τρία cartridges. Το καθένα από τα αποθηκευτικά μέσα περιέχει μία πλευρά της προσωπικότητας της κοπέλας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει μοιραία...τρεις διαφορετικές προσωπικότητες!

Ο εφευρέτης Doc καλείται να ενώσει τα «κομμάτια» έτσι ώστε η Goal να βρει ξανά τον εαυτό της. Για να προχωρήσει όμως σε μία ακόμη επέμβαση στο κεφάλι της, χρειάζεται τη συγκατάθεση και των τριών «διαφορετικών» εκδοχών της προσωπικότητάς της. Ο Rufus αναλαμβάνει να πείσει την...τριχασμένη αυτή προσωπικότητα για την αναγκαιότητα της εγχείρησης και η αποστολή αυτή θα σας απασχολήσει στο μεγαλύτερο μέρος του Chaos on Deponia. Ο Rufus θεωρεί πως η γοητεία του αρκεί για να πετύχει το στόχο, αλλά τα πράγματα αποδεικνύονται πιο σύνθετα, καθώς στην πορεία κληθείτε να αποτρέψετε την καταστροφή του πλανήτη Deponia που είναι προ των πυλών.

Το Chaos on Deponia ξεχειλίζει από χιούμορ με μπόλικες δόσεις τρέλας και υπερβολής. Οι developers χαρακτηρίζουν εξάλλου τη δημιουργία τους ως μία κωμωδία παρεξηγήσεων και ο Rufus είναι άσσος στα λάθη και τις παρεξηγήσεις! Το σενάριο είναι πρωτότυπο και ιδιαίτερο καθώς ρίχνει στο «μείγμα» δυστοπίες, εξωτικά πλάσματα, μηχανές που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μαφιόζους, άφθονες μπουνιές και λίγα μαλλιοτραβήγματα. Οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα απ’ ότι στο Deponia, το σενάριο έχει μεγαλύτερη συνοχή και υπάρχει δράση σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο Rufus και οι υπόλοιποι χαρακτήρες θίγουν συχνά με τις ατάκες τους ζητήματα όπως για παράδειγμα η παθητική στάση των πολιτών απέναντι στους κυβερνώντες, οι σχέσεις γονιών και παιδιών, το φλερτ και οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι περισσότεροι διάλογοι του Chaos on Deponia είναι απολαυστικοί και προκαλούν αβίαστα το γέλιο, αλλά θα συλλάβετε αρκετές φορές τον Rufus να πολυλογεί χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να αντιδρά υπερβολικά. Ο ήρωας επανέρχεται συχνά σε καλαμπούρια που από κάποια στιγμή και ύστερα καταντούν κουραστικά και παύουν να είναι αστεία.

Αν και το Chaos on Deponia αποτελεί τη συνέχεια μίας σειράς, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε μαζί του ακόμα κι αν δεν έχετε παίξει το Deponia. Το πρώτο απολαυστικό cutscene του παιχνιδιού έχει δημιουργηθεί με σκοπό να σας κατατοπίσει σχετικά με όλα όσα προηγήθηκαν. Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς, ο Rufus δίνει μία ελαφρώς αλλαγμένη εκδοχή των γεγονότων με γενναίες δόσεις ηρωισμού από την αφεντιά του και έχει φροντίσει να «διαγράψει» τις γκάφες του. Στη ροή του Chaos on Deponia, οι περιγραφές περιστατικών που συνέβησαν στο προηγούμενο παιχνίδι, εξηγούν τις εξελίξεις στο παρόν.

Ο Rufus, η παρέα του και ένα καινούριο πεδίο δράσης
Το ορμητήριο του ονειροπόλου μαστροχαλαστή δεν είναι πλέον το χωριό Kuvaq, αλλά η δράση μεταφέρεται στο νησί Floating Black Market, όπου βρίσκεται και το εργαστήριο του ηλικιωμένου εφευρέτη Doc. O συμπαθής παππούς είχε παρουσία και στο Deponia, αλλά εδώ παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και ο ρόλος του είναι καταλυτικότερος. Ο Captain Bozo, ένας μεγαλόσωμος ιδιοκτήτης πλοίου ,επιστρέφει κι αυτός και γίνεται και πάλι ο στόχος των πειραγμάτων του Rufus, ενώ η πρώην φιλενάδα του ήρωα πραγματοποιεί μία εμφάνιση-έκπληξη.

Οι γνωστοί κακοί της υπόθεσης από το Elysium, συμπεριλαμβανομένου και του αρραβωνιαστικού της Goal, δεν είναι πολύ δραστήριοι στο Chaos on Deponia και εμφανίζονται για μικρό χρονικό διάστημα. Πρωτοεμφανιζόμενοι χαρακτήρες με άγριες διαθέσεις έρχονται ωστόσο από το πουθενά και διαταράσσουν τις όποιες ισορροπίες, δημιουργώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Ο Rufus βρίσκει νέους συμμάχους στα πρόσωπα ορισμένων ντόπιων περιθωριακών στοιχείων και άλλους παράξενους τύπους που τον βοηθούν στις δύο αποστολές τις οποίες αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.

Το πεδίο δράσης δεν είναι μεγάλο, αλλά οι τοποθεσίες που θα εξερευνήσετε στο Chaos on Deponia είναι όλες καινούριες. Το Floating Black Market κατακλύζεται από σκουπίδια, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης. Οι περιπλανήσεις σας θα σας οδηγήσουν κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως το λιμάνι, μία σκοτεινή και βρώμικη pub (κλασικός χώρος σε video games του είδους) και η πολυσύχναστη αγορά του νησιού. Ο δρόμος σας θα σας φέρει επίσης σε συνοικίες όπου το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό. Εκεί μένουν φυσικά οι προνομιούχοι άνθρωποι! Ναι, υπάρχουν και στον πλανήτη Deponia!

Για να μη βαρεθείτε να περνάτε από τις ίδιες τοποθεσίες ξανά και ξανά, οι developers προσέθεσαν τουριστικούς οδηγούς στο Floating Black Market. Πρόκειται για χάρτες τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταφερθείτε αυτομάτως στον προορισμό της επιλογής σας. Η προσθήκη αυτή αποδεικνύεται πρακτική και θα σας γλιτώσει χρόνο, κόπο και εκνευρισμό.

Μπαίνοντας στο μυαλό του Rufus
Το Chaos on Deponia είναι, όπως και ο προκάτοχός του, ένα Point and click Adventure με τον χειρισμό να γίνεται τυπικά με το mouse. Με το πάτημα του αριστερού πλήκτρου συλλέγετε αντικείμενα, κάνετε συνδυασμούς στο inventory σας, αλληλεπιδράτε και ανοίγετε κουβεντούλα με τους NPCs, ενώ φυσικά κινείτε τον χαρακτήρα σας στον χώρο. Με το δεξί πλήκτρο περιεργάζεστε αντικείμενα, πρόσωπα και σημεία του περιβάλλοντος.

Το inventory θα το έχετε ανά πάσα στιγμή μπροστά σας κάνοντας αριστερό κλικ στο χερούλι που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Εναλλακτικά έχετε τη δυνατότητα να δείτε το inventory χρησιμοποιώντας τη ροδέλα του mouse, εφόσον έχετε επιλέξει αυτό τον τρόπο πριν ξεκινήσετε το Chaos on Deponia. Παρακολουθήστε το πρώτο βίντεο που συνοδεύει το παρόν review για να σας κατατοπίσουν περισσότερο ο Rufus και ο Captain Bozo σε ότι έχει να κάνει με τον χειρισμό και το inventory. Η παρουσίασή τους είναι παραστατικότερη από τη δική μας!

Ο Rufus ζει στον κόσμο του και δε χάνει σχεδόν ποτέ το κέφι του, ότι κι αν συμβαίνει γύρω του!

Οι γρίφοι μπορούν να χαρακτηριστούν απλοί αν καταφέρετε να μπείτε στη λογική ενός τύπου όπως ο Rufus και του ιδιαίτερου χιούμορ που χαρακτηρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Το επίπεδο δυσκολίας ποικίλει, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο ώστε να σας αναγκάσει να καταφύγετε σε κινήσεις απελπισίας, του στυλ "Δοκιμάζω όλα τα αντικείμενα του inventory σε κάθε πιθανό σημείο του νησιού"!

Αρκετοί γρίφοι βασίζονται σε περίεργες ιδέες και θα απορήσετε πολλές φορές με τη χρησιμότητα αντικειμένων που θα βρεθούν στο inventory σας. Παρόλα αυτά, οι λύσεις κρύβονται στους διαλόγους και πολλές φορές ο Rufus θα σας τις… μαρτυρήσει. Οι διάλογοι είναι συχνά οι ίδιοι οι γρίφοι, καθώς θα κληθείτε να επιλέξετε topics από το πλαίσιο διαλόγου και να απορρίψετε άλλα για να πετύχετε τον στόχο σας, όπως για παράδειγμα να αποσπάσετε μία πληροφορία ή να αποκτήσετε ένα αντικείμενο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτοί είναι μακράν οι καλύτερα δομημένοι, εξυπνότεροι και πιο ενδιαφέροντες γρίφοι.

Οι developers έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν και έναν αριθμό από minigames, όπως έκαναν εξάλλου και στο Deponia. Σε γενικές γραμμές, τα minigames είναι ευχάριστα και θα σας διασκεδάσουν, αλλά θα σας προβληματίσουν κιόλας, καθώς θα χρειαστεί να ανακαλύψετε μόνος σας τι ακριβώς πρέπει να κάνετε στα περισσότερα από αυτά. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τα κάνετε κέφι ή σας δυσκολεύουν, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να τα προσπεράσετε και να συνεχίσετε να ασχολείστε με τους πιο κλασικούς γρίφους.

Πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει κι ένα bug το οποίο θα σας αναγκάσει να εγκαταλείψετε ένα minigame, είτε το θέλετε είτε όχι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αρένα όπου καλείστε να δώσετε έναν αγώνα Platypus-Bataka. Πρόκειται για μία μονομαχία μέχρι τελικής πτώσης μεταξύ του χαλαρού και αργού Rufus και της λυσσασμένης και ευέλικτης Goal. Ο Rufus έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του για να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις την κοπελιά που "δε χαρίζει κάστανα" κάνοντας προπόνηση με μία κούκλα.

Ομολογώ πως άργησα να αντιληφθώ το πρόβλημα στο συγκεκριμένο minigame, ακριβώς λόγω της έλλειψης «οδηγιών χρήσης» και προσπαθούσα να καταλάβω ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού. Αυτό που θα έπρεπε λοιπόν να συμβαίνει είναι να φωτίζονται τα σημεία στα οποία θα χτυπήσετε την κούκλα. Δύο χτυπήματα στο χέρι, ένα στο κεφάλι, ένα στον κορμό κι ύστερα επαναλαμβάνετε. Αντιθέτως όμως, η κούκλα αναβοσβήνει ασταμάτητα σαν να ήταν χριστουγεννιάτικο δένδρο και δε σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε το παραμικρό πέρα από το να πατήσετε...«skip». Το bug έχει αναφερθεί στο forum του παιχνιδιού στο Steam από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας του, αλλά δεν έχει ακόμη διορθωθεί.

Η διάρκεια του Chaos on Deponia είναι πάνω κάτω η ίδια με εκείνη του Deponia και κρίνεται ικανοποιητική. Θα περάσετε 13 με 14 ευχάριστες ώρες μέχρι να το ολοκληρώσετε, εφόσον επιλέξετε να ασχοληθείτε με τα minigames και δεν προσπεράσετε γρήγορα τους διαλόγους. Οι γρίφοι είναι δεκάδες και υπάρχουν συνολικά 34 achievements που δύσκολα θα πετύχετε την πρώτη φορά ενασχόλησής σας κάτι που ίσως σας ανοίξει την όρεξη για ένα δεύτερο play through.

Ίδιο ύφος!
Οι developers διατήρησαν την εξαιρετική ποιότητα στα υψηλής ανάλυσης γραφικά που προσέφεραν και στο Deponia. Το χιουμοριστικό στιλ στους χαρακτήρες και τα backgrounds που παραπέμπει σε κόμικς είναι και πάλι παρόν και χρησιμοποιήθηκε η ίδια χρωματική παλέτα. Η παρακμή του πλανήτη και των ανθρώπων του απεικονίζεται με τρόπο που δεν ψυχοπλακώνει. Οι 2D χαρακτήρες και τα 2.5D backgrounds έχουν σχεδιαστεί στο χέρι με προσοχή στη λεπτομέρεια και το αποτέλεσμα μαγνητίζει το βλέμμα. Τα cutscenes δείχνουν και αυτά εξαιρετικά, αν και η ευκρίνειά τους δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Η σοβαρή παραφωνία στον τομέα των γραφικών εντοπίζεται για ακόμα μία φορά στο animation. Γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά πως η Daedalic Entertainment δε φρόντισε, δεν μπόρεσε ή ίσως και να μην πρόλαβε να διορθώσει τον βηματισμό και την κίνηση των χαρακτήρων. Ο Rufus και η παρέα του περπατούν με τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο άχαρος! Ας ελπίσουμε πως η προγραμματιστική εταιρεία θα δώσει περισσότερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα στο τρίτο μέρος -Goodbye Deponia- έχοντας ακόμη αρκετούς μήνες μπροστά της μέχρι το λανσάρισμά του στην αγορά.

Voice acting για όσκαρ και μοντέρνοι ρυθμοί
Στον τομέα του ήχου, η Daedalic Entertainment έχει διατηρήσει επίσης τα υψηλά standards του Deponia και τον κυρίαρχο ρόλο έχει δίχως αμφιβολία και πάλι το voice acting. Οι φωνές των ηθοποιών αποτελούν μέρος του χιουμοριστικού κλίματος και ταιριάζουν γάντι στους χαρακτήρες, ενώ τα συναισθήματα και οι όποιες εντάσεις αποδίδονται υποδειγματικά. Θαυμάσια δουλειά έχει κάνει οπωσδήποτε η ηθοποιός η οποία δανείζει τη φωνή της στην Goal και υποδύεται ουσιαστικά τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες.

Η μουσική παίζει επίσης πολύ καλά τον ρόλο της και έρχεται μάλιστα και η στιγμή που γίνεται βασικό εργαλείο στην επίλυση γρίφων. Τα μουσικά κομμάτια δημιουργούν ατμόσφαιρα «ντύνοντας» κατάλληλα τις σκηνές και κρατούν καλή παρέα από την αρχή έως το τέλος. Αν και έχουμε να κάνουμε κυρίως με ηλεκτρονικό ήχο και beat, τα ακούσματα παραμένουν διακριτικά. Το βασικό εύθυμο τραγουδάκι του Deponia επιστρέφει στην εισαγωγή, αλλά και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των κεφαλαίων του παιχνιδιού. Οι στίχοι του αλλάζουν πάντοτε για να δώσουν το στίγμα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Not The End!
Το Chaos on Deponia πατάει πάνω στα βήματα του προκατόχου του, καθώς πρόκειται για ένα εξίσου προσεγμένο Point and click Adventure. Διαθέτει πολύ καλό σενάριο, άφθονο ιδιαίτερο χιούμορ, διασκεδαστικούς χαρακτήρες και έξυπνους γρίφους που θα σας ταλαιπωρήσουν αρκετά αλλά δε θα σας βγάλουν από τα ρούχα σας εξαιτίας της δυσκολίας τους. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η Daedalic Entertainment στο τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς, το οποίο θα βρίσκεται κοντά μας σε μερικούς μήνες.

Εν κατακλείδι, αν σας άρεσε το Deponia, το Chaos on Deponia θα σας αρέσει λίγο περισσότερο χάρις στους πιο γρήγορους ρυθμούς και το καλύτερα δομημένο σενάριό του. Αν πάλι δεν έτυχε να ασχοληθείτε με το πρώτο video game της σειράς και ψάχνετε απλώς για ένα καλό Adventure με κύριο χαρακτηριστικό του το χιούμορ, αξίζει να το επιλέξετε.

Θετικά:
- Πρωτότυπη ιστορία με φαντασία και άφθονες κωμικές καταστάσεις
- Καινούριες τοποθεσίες για εξερεύνηση και νέοι χαρακτήρες
- Η προσθήκη χαρτών που κάνει τις μετακινήσεις μία εύκολη και γρήγορη υπόθεση
- Πολυάριθμοι έξυπνοι γρίφοι με διάφορα επίπεδα δυσκολίας
- Όμορφα γραφικά
- Εξαιρετικό voice acting
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Το ίδιο κάκιστο animation με το Deponia
- Άσκοπα μακροσκελείς διάλογοι και αρκετά «άνοστα» αστεία
- Τα minigames στο σύνολό τους δεν προσφέρουν κάτι το αξιομνημόνευτο
- Ελάχιστα bugs

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Ξεχωρίζει για το απολαυστικό σενάριό του.

Μαρία Αναγνωστοπούλου

Keywords
click, adventure, goal, video, game, δραση, φλερτ, black, market, pub, games, στυλ, bug, συγκεκριμένο, skip, forum, steam, play, animation, εταιρεία, voice, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, end, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βιντεο, γνωμη, γριφοι, γωνια, δουλεια, ηθοποιος, ηχος, με το δεξι, μουσικη, νησι, πλαισιο, ρουχα, στιχοι, ταινιες, φλερτ, χαρτες, games, game, αβιαστα, αγορα, αξιζει, ανθρωπος, αναμνησεις, ασσος, αστεια, ατμοσφαιρα, βιοτικο επιπεδο, βλεμμα, βουνα, βρισκεται, γεγονος, γελιο, γινεται, γοητεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δωσει, δρομος, εγχειρηση, ευκαιρια, υπαρχει, εμφάνιση, εξι, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ζημια, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, μηχανες, ηχο, κινηση, κωμωδια, λαθη, λογο, μακρια, μηνες, μοιρα, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νοημοσυνη, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, ποιοτητα, ροη, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκηνες, στιγμα, στυλ, τρια, τιτλος, φαντασια, φυσικα, φυλα, φωνη, φορα, χερι, χιουμορ, χλευασμος, ομορφα, ωρες, animation, βηματα, black, bug, click, adventure, forum, γκαφες, goal, ηρωας, ιδιαιτερο, κομικς, κοπελα, pub, μια φορα, μπροστα, market, παιχνιδι, play, steam, voice
Τυχαία Θέματα