Οι Πρώτες Εικόνες Υψηλής Ανάλυσης Από Τον Νάνο Πλανήτη Πλούτωνα

Το διαστημόπλοιο New Horizons που έχει ως στόχο να μας βοηθήσει στην μελέτη του νάνο-πλανήτη Πλούτωνα και λίγων ακόμα αντικειμένων της Ζώνη του Κάιπερ, άρχισε την μαζική αποστολή φωτογραφιών του Πλούτωνα υψηλής ανάλυσης. Οι νέες απεικονίσεις του νάνου πλανήτη αργούν αρκετά να έρθουν στην Γη, καθώς ο Πλούτωνας είναι από τα μακρινότερα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με τον Ήλιο, ωστόσο η αποστολή των δεδομένων έχει αρχίσει και οι επιστήμονες αρχίζουν να έχουν στα χέρια τους στοιχεία για την ατμόσφαιρά του, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα επιστημονικά όργανα του σκάφους

και φωτογραφίες.

Ο νάνο-πλανήτης Πλούτωνας συντηρεί την δικιά του ατμόσφαιρα, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτήματα στους ειδικούς αναφορικά με τις ιδιότητές της, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το έδαφός του. Όπως διακρίνουμε από τις φωτογραφίες, οι αρχαιότερες περιοχές του είναι σκοτεινές και γεμάτες κρατήρες, ενώ οι νεότερες είναι φωτεινότερες και λείες.

Όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερα δεδομένα θα καταφθάνουν, με την ελπίδα να ρίξουν λίγο παραπάνω φως σε αυτόν τον απομακρυσμένο κόσμο. Οι «Νέοι Ορίζοντες» θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς εξερεύνηση ενός μικρότερου αντικειμένου στην Ζώνη του Κάιπερ με την ονομασία 2014 MU69.

Συντάκτης: Σταμάτης Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα