Βοήθεια, παθαίνω κρίσεις πανικού!

Νιώθεις ξαφνικά πολύ έντονο άγχος, αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί, φόβο ότι χάνεις τον έλεγχο, πιστεύεις ότι έχεις τρελαθεί, ότι παθαίνεις νευρικό κλονισμό, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πεθαίνεις.

Το επεισόδιο αυτό ονομάζεται «κρίση πανικού» και τα άτομα που το βιώνουν για πρώτη φορά, τρομάζουν τόσο με τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που απευθύνονται επειγόντως στο γιατρό. Ο λόγος είναι ότι οι κρίσεις πανικού μιμούνται σοβαρές οργανικές παθήσεις,

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι:

Αίσθημα αδυναμίαςΔύσπνοια, αίσθημα ασφυξίας, πνιγμούΤρέμουλοΑυξημένη
εφίδρωσηΚράμπεςΕξάψεις ή ρίγηΜούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδιαΝαυτίαΣφίξιμο, πόνος στο στήθοςΖαλάδα, τάση λιποθυμίαςΤαχυπαλμίαΠόνο στο στομάχιΠαραισθήσεις ή παραμορφωμένη αντίληψη

Δεν παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα σε όποιον πάθει μία κρίση πανικού. Όταν όμως εμφανίζονται τουλάχιστον 4 συμπτώματα, σε 4 επεισόδια πανικού, τα οποία συμβαίνουν μέσα σε διάστημα ενός μηνός και ο ασθενής έχει διαρκή φόβο επανάληψης της κρίσης, τότε θεωρείται ότι πάσχει από διαταραχή πανικού.

Έως και 4% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Η αιτία τους δεν είναι ακόμη γνωστή στους επιστήμονες.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή κάποιας φοβίας ή να επηρεάζεται από μεγάλες αλλαγές και μεγάλες πιέσεις τρόπο ζωής. Άτομα που έχουν βιώσει κάποια κρίση πανικού μπορούν κάποιες φορές να ξεπεράσουν μια κρίση στο μέλλον χωρίς να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα ή αντίθετα ο φόβος τους ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού να προκαλέσει από μόνος του τα συμπτώματα της κρίσης. Φαίνεται επίσης ότι οι γυναίκες έχουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν μια τέτοια κρίση.

Οι κλινικές εξετάσεις μπορούν να αποκλείσουν μια οργανική πάθηση και να επιτρέψουν τη διάγνωση της διαταραχής πανικού που, ευτυχώς για όσους πάσχουν από συχνές κρίσεις, τεχνικές χαλάρωσης, ψυχοθεραπεία και φάρμακα, που χρησιμοποιούνται είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό, επιτυγχάνουν την θεραπεία της πάθησης.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα

Keywords
Τυχαία Θέματα