Valkyria Chronicles Remastered

Μεγαλύτερες αναλύσεις, ταχύτεροι ρυθμοί ανανέωσης, διακριτικό ρετουσάρισμα στα textures και προσθήκη ambient φωτισμού που δεν επηρεάζει το αρχικό όραμα των δημιουργών… Τα remasters συνεχίζουν να γεμίζουν το line-up της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό επιχειρηματικό ρίσκο και χωρίς αιδώ από τη μεριά των publishers.Το Valkyria Chronicles ανήκει στην κατηγορία των τίτλων που είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω συγκεκριμένου ύφους δεν κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και η επανακυκλοφορία του επιδιώκει να αποκαταστήσει

αυτήν την πρωτοφανή αδικία, με την απόλυτη έκδοση του τίτλου (ουσιαστικά αποτελεί port της έκδοσης του 2014 στα PC) που περιλαμβάνει στο πακέτο και τα δύο επίσημα DLC…

O τίτλος συστήνεται σαν υβρίδιο Strategy-JRPG, με ξεχωριστή διάθρωση στο σύστημα μάχης: οι παίκτες ξεκινάνε σε οπτική κάτοψης χάρτη και επιλέγουν τα σημεία στον χάρτη όπου θα ξεκινήσουν οι διαθέσιμες μονάδες. Αφού ολοκληρωθεί η στρατηγική τοποθέτηση των ηρώων, η οπτική μεταφέρεται σε τρίτο πρόσωπο (σαν τυπικό 3rd Person Shooter δηλαδή) και η δράση κατηγοριοποιείται σε γύρους. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει έναν πεπερασμένο αριθμό πόντων (command points) που χρησιμοποιεί για την κίνηση του καθώς και για τις σχετικές ενέργειες επίθεσης ή heal (περιοριστικά όμως σε μια ενέργεια ανά γύρο). Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ιερό τρίπτυχο της μετάβασης σε θέση βολής, στην εκτέλεση της επίθεσης και στην γρήγορη οπισθοχώρηση σε σημείο κάλυψης. Σε αντίθετη περίπτωση οι εχθροί αντεπιτίθενται ακόμα και εκτός γύρου και τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Ούτως ή αλλιώς χρειάζεται αρκετός υπολογισμός και μπόλικο κόψε-ράψε για να μοιραστούν σωστά τα command points – ο τίτλος απαιτεί αρκετό trial & error και συχνότατη προσφυγή στην επιλογή για Save.

Οι χαρακτήρες ανήκουν σε μια από τις πέντε κλάσεις, οι οποίες αναβαθμίζονται μέσω leveling αλλά ούτως ή αλλιώς, οι ήρωες έρχονται και παρέρχονται ελέω permadeath. Παράλληλα, συναντάμε και το τανκ, μια πιο ισχυρή αλλά σαφώς αργοκίνητη μονάδα που μπορεί να καθαρίσει γρήγορα το πεδίο της μάχης. Το σημαντικό είναι πως το σύστημα μάχης λειτουργεί σωστά και ισορροπημένα (σε τελική ανάλυση οι παίκτες είναι αποκλειστικά οι υπεύθυνοι για τις λάθος επιλογές στην τακτική τους). Τo «gimmick» της ανορθόδοξης κάμερας έχει ουσιώδη ρόλο και όντως πλαισιώνει λαμπρά τον τίτλο. Υπάρχουν βέβαια μερικά προβλήματα τεχνικής φύσεως (μυστήριο targeting system, δύστροπη κάλυψη), αλλά σε καμία περίπτωση δεν στέκονται εμπόδιο στην πολύ ευχάριστη εμπειρία που προσφέρει συνολικά το Valkyria Chronicles.

Στο Valkyria Chronicles τα «στρατηγικά» σας καθήκοντα μοιράζονται ανάμεσα στην παρακολούθηση των εκτενών cutscenes που προωθούν την ιστορία και φυσικά στις μάχες. Η αναλογία είναι μοιρασμένη 50-50 θα λέγαμε, επομένως όσοι δεν είναι προετοιμασμένοι για μακροσκελείς διαλόγους και πλοκή με anime απολήξεις, θα δυσκολευτούν πολύ να παρακολουθήσουν το σενάριο.

Φυσικά το Valkyria Chronicles δεν μνημονεύεται μόνο λόγω του πολύ ιδιαίτερου gameplay, αλλά και για την ώριμη προσέγγιση του πολέμου ως κοινωνικό φαινόμενο. Θέματα όπως: ο πατριωτισμός, η αλληλεγγύη, η αυτοθυσία των κοινών ανθρώπων αλλά και ο αντίποδας αυτών (το απύθμενο μίσος, η ξενοφοβία και ο πλουτισμός) τίθενται στην πολιτική ατζέντα του τίτλου. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος αποτελεί σαφώς την πρωταρχική έμπνευση στο «τσουκάλι» του Chronicles, προσθέτοντας μια δόση βικτωριανού στυλ και μπόλικες αρτιστικές, αλλά και αφηγηματικές, επιλογές που προέρχονται από τον χώρο των Ιαπωνικών anime. Ο συνδυασμός ετερόκλητων κουλτούρων ίσως να εξηγεί και την μικρή δημοτικότητα του τίτλου στην Δύση, αλλά ακόμα και έτσι απέκτησε και δύο ακόμα sequels στο format του PSP.

Το μέλλον της σειράς παραμένει βέβαια άγνωστο αλλά η remastered edition του Chronicles ενδέχεται και να δώσει μια κάποια ώθηση στο franchise. Όπως και να χει, είναι εξαιρετική προσθήκη για τους φίλους των turn-based strategy, ακόμα και αν λόγω ύφους anime δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

Ανάπτυξη: SEGA Έκδοση: SEGA Διάθεση: Zegetron

The post Valkyria Chronicles Remastered appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα