The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition review

Ηρεμήστε, δεν ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο… Απλά όταν κυκλοφόρησε το Skyrim, πριν από 5 χρόνια, το GamesLife.gr δεν υπήρχε, και δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε το review. Έτσι τώρα, με τη διάθεση της Special Edition, είπαμε αντί για απλή αναφορά, να κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση, να μας φύγει και το απωθημένο!

Υπόθεση

Βρισκόμαστε 200 χρόνια μετά από τα γεγονότα του Oblivion (Elder Scrolls IV), και όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το παιχνίδι διαδραματίζεται στο Skyrim,

δηλαδή στις βορινές περιοχές της Tamriel, η οποία αντιπροσωπεύει τον γνωστό κόσμο στη μυθολογία του Elder Scrolls. Όπως γνωρίζετε όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια, η εισαγωγή ξεκινάει με εσάς ως φυλακισμένο για έγκλημα που δεν διαπράξατε, αλλά σύντομα αναλαμβάνετε το ρόλο του ήρωα που σώζει τον κόσμο από βέβαιη καταστροφή. Στο Skyrim αυτή η καταστροφή είναι η επιστροφή των δράκων, που είχαν να εμφανιστούν αιώνες.

Εκτός αυτού, μαίνεται και ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία του Skyrim, που θέλει να αποσχιστεί από την υπόλοιπη αυτοκρατορία, ως αντίδραση στην καταπιεστική κυβέρνηση των ίδιων των ανθρώπων, αλλά και στην κατοχή από τους Thalmor, μία πολεμοχαρή φυλή ξωτικών. Επίσης δεν θα αργήσετε να ανακαλύψετε ότι είστε dragonborn, δηλαδή ότι έχετε την εγγενή ικανότητα να χρησιμοποιείτε τη φωνή των δράκων ως όπλο. Ο σκοπός σας είναι να αντιμετωπίσετε τον Alduin, έναν αρχαίο δράκο που θέλει να επαναφέρει την κυριαρχία του κόσμου στη φυλή του, επιλέγοντας παράλληλα ένα στρατόπεδο στον πόλεμο μεταξύ Skyrim και αυτοκρατορίας.

Gameplay

Το μεγαλύτερο ατού των Elder Scrolls games είναι ένας τεράστιος ανοικτός κόσμος, που είναι πρακτικά αδύνατο να εξερευνηθεί πλήρως, αν δεν περάσετε κανένα μήνα σε αυτόν (real-time, όχι in-game). Μάλιστα ο χάρτης εδώ είναι τρισδιάστατος γεωφυσικός, που εμφανίζει όχι μόνο τη γεωγραφία, αλλά και τη μορφολογία των περιοχών. Αυτός είναι αρχικά σχεδόν άδειος, αλλά σταδιακά γεμίζει με travel points όσο εσείς τον εξερευνείτε. Έχοντας ολοκληρώσει την κύρια υπόθεση και τα περισσότερα side quests, θα εκτιμήσετε τη νέα 3D λογική που διευκολύνει την επιλογή μεταξύ των άπειρων travel points που θα έχετε συγκεντρώσει μέχρι τότε!

Το σύστημα του level-up είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε δει σε RPG. Δεν υπάρχουν καθόλου κλάσεις! Αντίστοιχα δεν υπάρχουν περιορισμοί στον τύπο εξοπλισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά ούτε στα ξόρκια. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα για κάθε τύπο όπλου ή spell, εξαρτάται από τους πόντους που επενδύετε στα αντίστοιχα skills. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισορροπημένο χαρακτήρα, ή να τον κατευθύνετε σε ένα πιο συγκεκριμένο τύπο gameplay (π.χ. να βγάλετε τον… Green Arrow που κρύβετε μέσα σας, ανεβάζοντας το archery και το stealth).

Εκτός από το main questline, υπάρχουν τα factions quests, δηλαδή αυτά που στο τέλος τους γίνεστε πρώτα μέλος και μετά αρχηγός σε κάθε guild (πολεμιστών, μάγων, ληστών, εκτελεστών…). Από εκεί και πέρα έχουμε αμέτρητα side quests που μπορείτε να ανακαλύπτετε μιλώντας σε χαρακτήρες ή ταξιδεύοντας σε νέα μέρη. Α, και φυσικά τα daedric quests. Αυτά είναι αποστολές που ολοκληρώνετε για λογαριασμό των θεοτήτων daedra, και ως rewards λαμβάνετε εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως μία πανοπλία που σας κάνει αόρατο όταν σκύβετε και δηλητηριάζει τους εχθρούς που σας πλησιάζουν! Πραγματικά υπάρχει τόσο πολύ περιεχόμενο, που δεν ξέρουμε αν καταφέρετε να το δείτε ολόκληρο! Όπως θα περιμένατε, έχετε διάφορες επιλογές ολοκλήρωσης κάθε αποστολής, ανάλογα με τα skills που έχετε αναπτύξει.

Σημαντική υποδομή υπάρχει και για το crafting, είτε πρόκειται για κατασκευή όπλων / πανοπλιών, παρασκευή φίλτρων, enchantment εξοπλισμού, κτλ. Το μάζεμα φυτών, η εξόρυξη μετάλλων, η συλλογή και επεξεργασία δέρματος από ζώα, αποτελούν δραστηριότητες που μπορούν να γεμίσουν ακόμα περισσότερο την ώρα σας… ή να τα θεωρήσετε χάσιμο χρόνου και απλά να αγοράζετε ότι χρειάζεστε. Εξ άλλου θα βρείτε τόσα ισχυρά αντικείμενα στις περιηγήσεις και τις αποστολές σας, που τα παραπάνω αποτελούν περισσότερο χόμπι και όχι ανάγκη να επιδοθείτε σε αυτά.

Από εξοπλισμό έχετε να διαλέξετε μεταξύ ουκ ολίγων ειδών. Τα όπλα περιλαμβάνουν σπαθιά, στιλέτα, βαριοπούλες, τσεκούρια, ρόπαλα, και φυσικά τόξα, αλλά και ασπίδες. Ως ρουχισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανοπλίες από μέταλλο ή δέρμα υφασματένιες κελεμπίες για μάγους, ή ακόμα και απλά ρούχα, αν είστε της λογικής «looks over stats». Διάφορα trinkets, όπως δαχτυλίδια και περιδέραια, το καθένα με το δικό του enchantment, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την επιβίωση σας.

Αντίθετα από τα προηγούμενα Elder Scrolls, εδώ στην κατηγορία της μαγείας δεν έχουμε μόνο τα ξόρκια. Αυτά απαιτούν magicka (λέγε με, mana), και η ισχύς τους εξαρτάται από τους πόντους που προσθέτετε σε κάθε δέντρο ικανοτήτων. Το νέο εντυπωσιακό στοιχείο του Skyrim (και πηγή έμπνευσης για ένα νέο meme) είναι οι dragon shouts. Αυτές τις ικανότητες τις αποκτάτε μόνο από χαρακτήρες, και ανακαλύπτοντας τις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Κάθε φωνή αποτελείται από 3 λέξεις maximum, και σε κάθε χρήση τους μπορείτε να ελέγξετε την ισχύ της καθεμίας, πατώντας απλά ή παρατεταμένα το σχετικό πλήκτρο. Η ενέργεια που απαιτούν βρίσκεται σε αυτόνομο μετρητή, ενώ ακόμα και αν βρείτε λέξεις, ενεργοποιούνται την πρώτη φορά μόνο επενδύοντας dragon souls. Αυτό γίνεται απορροφώντας αυτόματα τις ψυχές των δράκων, κάθε φορά που σκοτώνετε κάποιον από αυτούς.

DLC

Τρία μεγάλα DLC έχουν κυκλοφορήσει για το Skyrim, που τώρα πλέον είναι βεβαίως ενσωματωμένα στη Special Edition. Το ένα είναι το Hearthfire, που σας βοηθάει να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δράση, και να απολαύσετε την οικογενειακή ζωή. Έχετε τη δυνατότητα να χτίσετε συνολικά τρία σπίτια, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Σε ένα δάσος κοντά σε λίμνη, σε ένα χιονισμένο βουνό, και σε ένα βάλτο (παράξενο το τελευταίο, αλλά περί ορέξεως…). Το κάθε σπίτι μπορεί να έχει ένα σύνολο από αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, όπως μπαλκόνια, πύργους ή επιπλέον εσωτερικούς χώρους. Φυσικά για όλα αυτά θα χρειαστείτε πολλά υλικά και δουλειά στο crafting. Το δεύτερο τμήμα του Hearthfire είναι ο γάμος και τα παιδιά. Μπορείτε να επιλέξετε το σύντροφο σας μόνο μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτήρων, και όχι random NPCs, αλλά ενδιαφέρον έχει ότι η σχέση σας μπορεί να είναι straight ή gay. Όσο για τα παιδιά… δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε, καθώς ο μόνος τρόπος απόκτησης τους είναι η υιοθεσία (τουλάχιστον έτσι ξέρετε τι σας περιμένει). Υποψήφια παιδιά μπορείτε να βρείτε στο ορφανοτροφείο, αλλά και στους δρόμους των πόλεων. Όταν μετακομίσετε με όλους αυτούς πλέον στο σπίτι σας, μπορείτε να απολαμβάνετε σπιτικό φαγητό, να τους φέρνετε δώρα, να παίζετε παιχνίδια με τα παιδιά, ακόμα και να πάρετε κατοικίδιο!

Το άλλο DLC είναι το Dawnguard, και επικεντρώνεται γύρω από βρικόλακες! Όχι τα απλά τέρατα που θα συναντήσετε στα ταξίδια σας, αλλά μία κανονική κοινωνία, με αρχαία μυστικά και ίντριγκες. Και εδώ θα κληθείτε να επιλέξετε υποχρεωτικά μεταξύ δύο factions, των βρικολάκων και της Dawnguard, δηλαδή της ομάδας ανθρώπων που τους κυνηγούν. Αν επιλέξετε να σταθείτε με τους βρικόλακες, θα πάρετε ως reward την ικανότητα να μεταμορφώνεστε σε high vampire, κληρονομώντας ένα σύνολο από εντυπωσιακές νέες ικανότητες! Σε περίπτωση που προτιμάτε τη μεταμόρφωση σε λυκάνθρωπο, και το αντίστοιχο skill set, μπορείτε πάντα να πάρετε τη θεραπεία του βαμπιρισμού… αλλά και να αλλάξετε γνώμη όσες φορές θελήσετε.

Το τελευταίο και μεγαλύτερο DLC είναι το Dragonborn. Αυτό διαδραματίζεται σε μία νέα περιοχή, το Solstheim, του οποίου η έκταση είναι ένα σεβαστό ποσοστό από το χάρτη του Skyrim, αν τους συγκρίνουμε δίπλα-δίπλα, και η πλήρης εξερεύνηση του θα κλέψει πάρα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο σας. Εκεί βρίσκεται ένας άλλος dragonborn, ο Miraak, που όμως αντίθετα με εσάς θέλει να υποδουλώσει τον κόσμο. Εκεί θα βρείτε εντυπωσιακές ηφαιστιογενείς περιοχές, νέα είδη εχθρών και υλικών, ενώ θα αποκτήσετε και δικό σας σπίτι στο Solstheim ώστε να μη χρειάζεται να ταξιδεύετε συνέχεια πίσω στο Skyrim, αν και κάτι τέτοιο επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή.

Γραφικά & ήχος

Εννοείται πως εδώ εντοπίζονται οι ουσιαστικές διαφορές του Special Edition από την αρχική έκδοση. Τα textures έχουν υποστεί ένα γενικό ρετουσάρισμα, που γίνεται εμφανές ακόμα και στις χαμηλές ρυθμίσεις γραφικών, παρουσιάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες σε κάθε αντικείμενο και πρόσωπο. Εντυπωσιακή επανασχεδίαση έχει γίνει κυρίως στο νερό, όπου οι κυματισμοί αλλά και οι αντανακλάσεις του φωτός είναι πλέον αισθητά πιο ρεαλιστικά. Γενικά είναι πιο έντονο το blooming effect παντού, ενώ εφαρμόζεται πιο ομαλά και το anti-aliasing. Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων καταφέρνει να δημιουργήσει και το εφέ του depth of field, οπτικά και όχι τεχνικά όμως, καθώς το παιχνίδι δεν είχε σχεδιαστεί έτσι εξ αρχής.

Δυστυχώς, δεν έχει διορθωθεί το θέμα της σκίασης, κατά το οποίο όταν κοιτάτε κάποιον χαρακτήρα κόντρα στον ήλιο, η αντίθεση τον κάνει να φαίνεται υπερβολικά σκοτεινός. Σαν κανόνας φυσικής είναι λογικό, όμως η εφαρμογή του εδώ είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Οι περιοχές που θα συναντήσετε έχουν μεγάλη ποικιλία, και είναι χαρακτηριστικές μίας βόρειας χώρας, με χιονισμένα βουνά, δάση με πανύψηλα δέντρα, ορμητικά ποτάμια, θερμές πηγές, παγωμένες θάλασσες, αλλά και το βόρειο σέλας στο νυχτερινό ουρανό. Πραγματικά, ακόμα και αν κάνετε απλώς τουρισμό θα βιώσετε μία μοναδική εμπειρία στον κόσμο του Skyrim!

Στον τομέα του ήχου, το cast των voice actors είναι γεμάτο αστέρια! Max Von Sydow, Christopher Plummer, Lynda Carter (τηλεοπτική Wonder Woman), Michael Hogan (νέο Battlestar Galactica), Claudia Christian και Robin Atkin Downes (Babylon 5), κ.ά. Στα εφέ, οι ήχοι του περιβάλλοντος στη φύση δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ οι ήχοι των όπλων στις μάχες είναι ότι πρέπει για να σας μεταφέρουν στον άγριο και ηρωικό Βορρά. Οι δε λέξεις των dragon shouts αποδίδονται δυνατά και εκφραστικά, οι οποίες συνοδευόμενες από τα σχετικά οπτικά εφέ, θα σας κάνουν να θέλετε να τις χρησιμοποιείτε συνέχεια!

Fus-Ro-Dah !!!

Το The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition διατίθεται αυτή τη στιγμή για PC, PS4 και XboxOne στην τιμή των 40€… αλλά όχι απαραίτητα. Αν είστε ήδη κάτοχος της βασικής έκδοσης, μπορείτε να αποκτήσετε τη Special Edition δωρεάν! Στην περίπτωση που δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αξίζει να δώσετε το πλήρες αντίτιμο για να αποκτήσετε ένα από τα κυριολεκτικά κορυφαία RPG των τελευταίων χρόνων!

Ανάπτυξη: Bethesda Game Studios Έκδοση: Bethesda Διάθεση: IGE

The post The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition review appeared first on gameslife.

Keywords
elder scrolls v skyrim, elder scrolls, elder, skyrim, skyrim, elder scrolls, elder, wonder woman, battlestar galactica, oblivion, games, travel, νέα, rpg, συγκεκριμένο, green, arrow, dragon, ισχύ, dlc, δραση, random, vampire, set, effect, voice, max, woman, hogan, babylon, ps4, game, studios, ige, βασιλικος γαμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, κοινωνια, δυνατα, το θεμα, γαμος, γνωμη, δουλεια, δωρα, ζωα, θεμα, κοντρα, ξορκια, παιχνιδια, ρουχα, υιοθεσια, ωρα, dlc, games, game, oblivion, ps4, rpg, time, αγριο, αξιζει, απλα, αρχαια, ατμοσφαιρα, βουνα, βορειο σελας, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γεγονοτα, γεωγραφια, γινει, γινεται, δαχτυλιδια, δασος, δευτερο, δεντρα, δερμα, δεντρο, δυνατοτητα, δειτε, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργεια, ζωη, υποθεση, ισχυει, ηχοι, ισχυς, κυβερνηση, κυρια, λεπτομερειες, μυθολογια, μπορειτε, μυστικα, νερο, ξερετε, παντα, οπτικα, οτι αξιζει, παιδια, παρουσιαση, πηγη, ρυθμισεις, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σπιτι, σπιτια, ταξιδια, τιμη, τμημα, τοξα, τρια, τιτλος, ισχύ, φυση, φυσικα, φωνη, φορα, green, αδυνατο, αιωνες, anti, arrow, dragon, εφαρμογη, effect, ειδη, ειπαμε, hogan, ιδιαιτερα, ige, λεξεις, max, travel, παιχνιδι, πηγες, ποταμια, ροπαλα, random, studios, σελας, set, θαλασσες, υλικα, vampire, βεβαιως, βουνο, voice, ψυχες
Τυχαία Θέματα