Sniper Elite 4 Review

Βρισκόμαστε στην Ιταλία του 1943 στο B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είσαι ο δεινός σκοπευτής Κarl Fairburne και βρίσκεσαι σε εχθρικό έδαφος με μόνο σκοπό να προκαλέσεις ζημιά. Αυτό είναι όλο, δεν υπάρχουν βαθυστόχαστες ιστορίες, δραματικό υπόβαθρο ή χαρακτήρες που ξεχωρίζουν παρά μόνο καθαρό gameplay. Αυτό είναι το Sniper Elite 4, το νέο sniper shooter της Rebellion και στο review που ακολουθεί θα μπορέσετε να πάρετε μία δυνατή γεύση

από τον ξεχωριστό κόσμο του…

Όπως προαναφέραμε, το παιχνίδι διαδραματίζεται στην Ιταλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μας ταξιδεύει από μικρές γραφικές πόλεις, σε παραθαλάσσια χωριά και καταπράσινα δάση με πυκνή βλάστηση. Το ευχάριστο είναι ότι κάθε level δείχνει διαφορετικό από το προηγούμενο και σε κεντρίζει στο να το εξερευνήσεις. Βέβαια όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη σειρά Sniper Elite θα γνωρίζουν ότι το σκηνικό δεν έχει καμία σχέση με την κεντρική ιστορία του παιχνιδιού. Αν είστε από αυτούς που επιζητούν ένα βαθύ storyline, μάλλον θα πρέπει να κρατάτε «μικρό καλάθι» με το Sniper Elite 4. Σύμφωνα με το story, o Κarl Fairburne καλείται να αποτρέψει τις δυνάμεις του Άξονα από το να κατασκευάσουν ένα πανίσχυρο υπερόπλο που ενδεχομένως να κρίνει την τύχη του πολέμου. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω παρά μόνο ορισμένα points στις οποίες πατάει το παιχνίδι για τις αποστολές.

Και ενώ το gameplay δείχνει αρκετά οικείο με το Sniper Elite 3 μερικές κρίσιμες αλλαγές το κάνουν άκρως πιο διασκεδαστικό από το προκάτοχο του. To Sniper Elite 4 είναι κατά βάση ένα ανοιχτού τύπου, stealthy-sniping shooter. Πλέον οι χάρτες είναι πολύ μεγαλύτεροι και θυμίζουν open-world παιχνίδι. Αποτέλεσμα είναι όλες οι μάχες και η προσέγγιση στα objectives να μην μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση γραμμικές και σε πολλούς θα θυμίσει το Hitman (το οποίο λατρεύω). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ελευθερία του παίκτη θριαμβεύει. Μπορεί το να σκοτώνεις από απόσταση να είναι το “κύριο θέμα”, άλλωστε αυτός είναι και ο τίτλος του παιχνιδιού, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε σου δίνονται κι άλλοι τρόποι ή gadgets για να ολοκληρώσεις τη δουλειά και από κοντινή απόσταση. Η επιλογή είναι δική σου, μπορείς να πετάξεις χειροβομβίδες, να βάλεις βόμβες, να στήσεις παγίδες, να κρυφτείς στους θάμνους, να πηδήξεις από κτίρια ή να σκαρφαλώσεις σε αυτά και βασικά να χρησιμοποιήσεις το περιβάλλον όπως εσύ θέλεις. Είναι βάρβαρο, με ρυθμό αργό (που ανά διαστήματα μπορεί να γίνει ακόμη και… «διαβολεμένα γρήγορος»), αλλά κυρίως το μεγαλύτερο ατού του Sniper Elite 4 είναι ότι είναι απίστευτα διασκεδαστικό.

Το campaign αποτελείται από 8 levels τα οποία είναι πραγματικά πολύ μεγάλα, για να καταλάβετε τι εννοώ, σκεφτείτε το μεγαλύτερο level του Sniper Elite 3 και πολλαπλασιάστε το επί 3, τόσο μεγάλο! Κάθε level ουσιαστικά είναι ανεξάρτητο από το προηγούμενο και σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να το εξερευνήσετε (σε κάποια από αυτά χρειάστηκε να ασχοληθώ παραπάνω από 2 ώρες). Το παιχνίδι σας πετάει στη μέση του πουθενά, έχοντας στο χάρτη κάποιους ασαφείς κύκλους ως καθοδήγηση για το που βρίσκονται τα objectives και το που πρέπει να κατευθυνθείτε και από κει και πέρα όλα εξαρτώνται από εσάς. Αν βέβαια σας αρέσουν αυτού του τύπου τα stealth παιχνίδια (ή αν σας άρεσε για παράδειγμα το Metal Gear Solid 5) τότε χτυπήσατε φλέβα χρυσού… Σε όλο το παιχνίδι και ενώ είστε σε κάλυψη, θα πρέπει μελετώντας τον αντίπαλο από μακριά με τα κιάλια, να προγραμματίσετε τις κινήσεις σας μεθοδικά και χωρίς να βιάζεστε, έτσι ώστε να μη σας πάρει κανείς είδηση. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι στιγμές που κάτι θα πάει στραβά και τότε θα πρέπει να τα κάνετε όλα μακελειό πυροβολώντας ότι κινείται (οπότε απλούστερα υπάρχουν περιπτώσεις που το κομμάτι stealth πάει περίπατο).

Αν σας ανακαλύψουν, σαφώς μπορείτε να τρέξετε να κρυφτείτε και σε αυτό το σημείο είναι που το Α.Ι λίγο απογοητεύει σε ότι έχει να κάνει κυρίως με το ρεαλισμό του. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπήρξαν στιγμές που οι αντίπαλοι με αγνοούσαν, ενώ ήμουν μπροστά στα μάτια τους κι άλλες που ακόμα απορώ πώς με είδαν. Σε γενικές γραμμές το Α.Ι είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το προκάτοχό του, χωρίς όμως το κάτι αξιοσημείωτο. Όσο περιπλανιέστε στο χάρτη θα βρείτε αρκετά side objectives για να ασχοληθείτε τα οποία αν και πολύ απλά, θα σας δώσουν αρκετό loot και ευτυχώς εναλλάσσονται αρκετά από level σε level. Σε πολλούς θα φανούν ως «αγγαρεία» (βασικά αυτό είναι), αλλά προσδίδουν περισσότερους πόντους στο βάθος και στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αυτό που έκανε όμως διάσημη τη σειρά Sniper Elite, δεν είναι άλλο από τα περίφημα και περίτεχνα x-ray killcams. Το παιχνίδι σας επιβραβεύει σε κάθε ευστοχία σας με αργής κίνησης killcams σε βαθμό που καταντούν γραφικά, με κρανία να διαλύονται, στομάχια και πνεύμονες να κομματιάζονται, καρδιές να εκρήγνυνται και μυαλά να χύνονται ,καθώς τα διαπερνά το καυτό μολύβι της σφαίρας σας. Ευτυχώς έρχονται αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν ενώ εναλλάσσονται ευχάριστα, χωρίς να καταντούν βαρετά. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η επιλογή να τα απενεργοποιήσετε (ειδική σε περίπτωση που δεν έχετε γερό στομάχι).

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι αποστολές του παιχνιδιού είναι διαθέσιμες για co-op μέσω Internet. Σαφώς παίζοντας με φίλους το παιχνίδι αποκτάει άλλο βάθος και η στρατηγική παίζει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των αποστολών. Το να έχεις ένα συμπαίκτη να προσέχει τα νώτα σου, ενώ εσύ διεισδύεις μέσα στους εχθρούς όσο πιο stealthy μπορείς για να κάνεις το πολυπόθητο knife kill είναι υπέροχα διασκεδαστικό. Μαζί μπορείτε να καταστρώσετε στρατηγικές όπου ένας θα παίζει το ρόλο του δολώματος και ο άλλος του εκτελεστή ή ακόμα μπορείτε απλά να αρχίσετε να πυροβολείτε με τα πολυβόλα σας χωρίς να ανησυχείτε ότι όλοι στο χάρτη έχουν ως μόνο στόχο εσάς αλλά πλέον και το συμπαίκτη σας. Υπάρχει επίσης και ένα competitive mode το οποίο δεν ήταν αρκετά δυνατό όσο θα περίμενα, αλλά και ένα survival mode στο οποίο οι εχθροί έρχονται κατά κύματα όσο εσείς αμύνεστε, κάτι σαν το Horde mode του Gears of War, το οποίο με παρέα παίζεται ευχάριστα για ώρες.

Όσο αφορά το επίπεδο δυσκολίας του Sniper Elite 4, στο normal δε νιώθεις την πίεση για να χρησιμοποιήσεις όλη την πληθώρα εργαλείων και gadgets που σου προσφέρει απλόχερα από την αρχή. Το παιχνίδι εδώ μπορεί να σου φανεί από απλός περίπατος μέχρι μία μικρή πρόκληση, αλλά αυτό αλλάζει στο hard mode του παιχνιδιού. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να το παίξεις στο hard για να καταλάβεις τη σημαντικότητα των sniping mechanics. Χωρίς να είναι 100% ρεαλιστικό, που θα το έκανε εξαιρετικά δύσκολο, τα mechanics είναι που καθιστούν το Sniper Elite 4 ένα εξαιρετικό sniping shooter. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ταχύτητα του ανέμου και την απόσταση από το στόχο, καθώς και άλλες παραμέτρους όπως η αναπνοή σου για να είσαι εύστοχος. Είναι φοβερό το πόσο αλλάζει η δυσκολία του παιχνιδιού από επίπεδο σε επίπεδο και πόσο διαφορετικό γίνεται το gameplay χάρη σε αυτή τη δυσκολία. Επίσης, είναι αξιοθαύμαστο ότι μπορεί να καλύψει σε δυσκολία από τον πιο άπειρο παίκτη έως και τον πιο σκληροπυρηνικό του είδους. Για τον τελευταίο υπάρχει και το authentic mode όπου πραγματικά τον περιμένει μια κόλαση, χωρίς ίχνος συγχώρεσης του λάθους και με πολλές πολλές… άστοχες βολές.

Ένα παράπονο μου αφορά τα όπλα και τα upgrades τους. Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα δεν έχεις πολλές επιλογές για να διαλέξεις. Τα περισσότερα όπλα είναι υποδεέστερα από αυτά με τα οποία ξεκινάς ενώ ένας μεγάλος αριθμός αποτελεί πακέτο από άλλα DLC για το παιχνίδι. Οι αναβαθμίσεις γίνονται υπό τύπου επιβράβευσης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως πχ. αριθμό kills, stealth kills κτλ. Οι αναβαθμίσεις αυτές αφορούν για παράδειγμα αύξηση στο ζουμ και στην ζημιά που προκαλεί το όπλο σας. Το σύστημα αυτό εκτός του ότι είναι αργό, σας ενθαρρύνει να μείνετε με το ίδιο όπλο, ενώ και η έλλειψη αρκετών skins δεν βοηθάει επίσης.

Αν σας αρέσουν τα open-world stealth παιχνίδια που αφορούν sniping τότε το Sniper Elite 4 είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει για αρκετό καιρό. Αν και φαίνεται απλό και σε πολλούς μονότονο, το gameplay του είναι αρκετά δυνατό και φοβερά διασκεδαστικό. Ακόμα και οι πιο απρόσεκτοι παίκτες θα γίνουν μεθοδικοί μέσα σε μια νύχτα. Το Sniper Elite 4 ήρθε ήπια αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχο του διατηρώντας όμως αναλλοίωτη τη φόρμουλα που το έκανε γνωστό. Με την προσθήκη open-world στοιχείων, την ελευθερία που δίνει στον παίκτη να προσεγγίσει την κάθε αποστολή όπως αυτός επιθυμεί και την προσθήκη co-op mode αυτή τη φορά η Rebellion έκανε ένα σοβαρό βήμα μπροστά στη βελτίωση της σειράς. Οι γνώστες του Sniper Elite θα το λατρέψουν, ενώ οι gamers που θα το πιάσουν στα χέρια τους για πρώτη φορά είμαι σίγουρος ότι θα τους κερδίσει.

Ανάπτυξη: Rebellion Έκδοση: Rebellion Διάθεση: IGE

The post Sniper Elite 4 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα