Pro Evolution Soccer 2016

Tο Pro Evolution Soccer είναι ένα ιστορικό gaming franchise, που στην μακρόχρονη πορεία του έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Για ένα σημαντικό διάστημα αποτέλεσε τον απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού στα football sims, καθώς με το FIFA της EA

Sports να βρίσκεται για πολλά χρόνια ένα σκαλί πιο κάτω κατόρθωσε να παίζει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντίπαλο. Ωστόσο, στη συνέχεια το Pro πέρασε σε μία περίοδο στασιμότητας, καθώς με ελάχιστες αλλαγές στις ετήσιες versions του το γνωστό football sim άρχισε να κουράζει ακόμη και τους πιο φανατικούς φίλους του. Αυτή τη στασιμότητα εκμεταλλεύθηκε η EA Sports, η οποία ανέβασε τις μετοχές του FIFA, με αποτέλεσμα με αργά (αλλά σταθερά) βήματα βελτίωσης να ξεπεράσει τον προαιώνιο του αντίπαλο. Ωστόσο, από ότι φαίνεται η Konami δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη και ήδη από πέρσι το Pro εμφανίζεται πιο βελτιωμένο και μοιάζει ότι έχει αρχίσει να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Για να δούμε κατά πόσο το Pro Evolution Soccer 2016 συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της «ανάκαμψης»…

What a (football) feeling…

To περσινό PES 2015 κατόρθωσε να αναπτερώσει σημαντικά το ηθικό των φίλων του Pro, καθώς η αναβαθμισμένη Fox Engine θύμισε τις ένδοξες ημέρες των παλαιότερων Pro. Η υψηλή ποιότητα επέστρεψε, αμβλύνοντας έτσι τις αρνητικές εντυπώσεις του PES 2014. To Pro Evolution Soccer 2016 βασίζεται στο ίδιο πετυχημένο μοτίβο της περσινής έκδοσης, δίνοντας όμως μεγαλύτερη έμφαση στα «σημεία» και γενικότερα σε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συνήθως όμως κάνουν τη «διαφορά».

Στη φετινή έκδοση η έμφαση δίνεται στην ξεχωριστή αίσθηση που αποκομίζει ο gamer (και fan των football sims) από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Για αυτό το λόγο στη φετινή version του PES οι developers έριξαν το βάρος σε δύο νευραλγικούς τομείς του gameplay: τα physics και την A.I. Ειδικότερα, η εμπλουτισμένη physics engine σε συνδυασμό με την πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, διαμορφώνουν με τρόπο επαναστατικό την εικόνα ενός ποδοσφαιρικού match, ανασύροντας στην επιφάνεια το στοιχείο του «απρόβλεπτου». Η επιτυχία κάθε σουτ, tackling ή πάσας εξαρτάται άμεσα από ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με την κούραση και τις δυνατότητες κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά και με το momentum. Ένα μικρό ανεπαίσθητο τσίμπημα της μπάλας ή μία λάθος εκτίμηση μπορεί άνετα να χαλάσει μία φάση που πριν από λίγο συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες για να καταλήξει σε κάτι καλό, ενώ όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα ένα τραγικό λάθος στην άμυνα με μία λάθος πάσα μπορεί να κάνει τον τερματοφύλακα σας να μαζεύει την μπάλα από το πλεκτό σε χρόνο dt.

Υιοθετώντας αυτή τη λογική ένα match στο Pro Evolution Soccer θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση του ρεαλισμού, καθώς οι developers της PES Productions στη φετινή έκδοση κατάφεραν να κάνουν το Pro πιο αληθοφανές από ποτέ. Αυτή η απόλυτη αίσθηση ρεαλισμού απεικονίζεται πλήρως στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών, καθώς οι δημιουργοί του Pro Evolution Soccer 2016 έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά όχι μόνο στις signature moves των μεγάλων αστέρων της στρογγυλής θεάς, αλλά και στον τρόπο που ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο. Έτσι λοιπόν, θα δείτε αρκετές φορές τον Messi να μαγεύει με τις ντρίμπλες-πιρουέτες του ή θα δείτε για παράδειγμα τον Toure να στέκεται ως ογκόλιθος στη μεσαία γραμμή, αναχαιτίζοντας τους επιθετικούς και τον Torres να οδηγεί την μπάλα με μαγικό τρόπο στα αντίπαλα δίχτυα. Ακόμη όμως και στους παίκτες που δεν είναι τόσο μεγάλα ονόματα και εκεί ακόμη καλλιεργείται μία αίσθηση «μοναδικότητας» στον έλεγχο τους. Ουσιαστικά αυτό που κατάφεραν οι δημιουργοί του νέου Pro είναι να καταστήσουν το παιχνίδι αρκετά «προσωπικό», ένα στοιχείο που απεικονίζεται όχι μόνο στον τρόπο που αντιδρούν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στον τρόπο που οι gamers χειρίζονται το σύνολο της ομάδας τους, καθώς δεν είναι μόνο η δεξιοτεχνία στον χειρισμό που μπορεί να οδηγήσει στη νίκη, αλλά και η σωστή αντίληψη των δυνατοτήτων του εκάστοτε ποδοσφαιριστή που αποτελεί μέλος του roster.

The Master of all Leagues…

Και επειδή αναφερθήκαμε στον «προσωπικό» χαρακτήρα που έχει το παιχνίδι, ένα στοιχείο που οι developers πρόσεξαν ιδιαίτερα έχει να κάνει με την τακτική που θα εφαρμόσει κάθε παίκτης-manager στο χορτάρι. Το PES 2016 ουσιαστικά προτρέπει τους gamers να πειραματιστούν με τον ορισμό της διάταξης της ομάδος τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μία σωστή επιλογή των ποδοσφαιριστών που θα ριχτούν στη μάχη του 90λεπτού μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στον αγώνα. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το παιχνίδι επιβραβεύει τις σωστές αποφάσεις τακτικής, αλλά παράλληλα τιμωρεί τους gamers που εφαρμόζουν λανθασμένα συστήματα (και που σίγουρα θα οδηγούσαν τον γνωστό coach Αλέφαντο σε μία ακόμη από τις γνωστές του εκρήξεις).

Όσον αφορά τα διαθέσιμα modes, οι fans σίγουρα δεν θα απογοητευθούν, καθώς υπάρχει κάτι για όλους στη φετινή έκδοση του Pro Evolution Soccer. Σε ότι έχει να κάνει με τις μεγάλες διοργανώσεις, το νέο Pro «φιλοξενεί» και πάλι το Copa Libertadores και το Champions League, ενώ για μία ακόμη φορά οι gamers θα βρουν το Become a Legend, το οποίο (χωρίς ουσιαστικές μεταβολές σε σύγκριση με την περσινή έκδοση) δίνει τη δυνατότητα στους gamers να καθοδηγήσουν έναν παίκτη στη διάρκεια της καριέρας του. Τα modes φυσικά που θα συγκεντρώσουν την προσοχή των gamers είναι τα Master League και το MyClub. Ειδικότερα, το Master League που εδώ και χρόνια αποτελεί μία σταθερή αξία για τους fans του Pro, έχει στη φετινή έκδοση προσεχθεί και εμπλουτιστεί αρκετά. Αν και η φόρμουλα παραμένει η ίδια, ωστόσο είναι εμφανές η PES productions στο φετινό Master League έχει βρει μία χρυσή τομή, στην οποία συνδυάζονται αρμονικά μία σειρά από managerial στοιχεία, τακτικές και ποδοσφαιρικές επιλογές ενδεδυμένες με τον μανδύα μίας πολύ καλής παρουσίασης. Φυσικά μην περιμένετε εδώ μία συνένωση του Football Manager με το Pro, παρόλα αυτά η single-player εμπειρία που προσφέρει η Master League σίγουρα δύναται να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Πέραν του Master League, το mode που σίγουρα θα συζητηθεί από τους fans του Pro Evolution Soccer είναι το MyClub, το οποίο είναι ουσιαστικά η απάντηση της Konami στο Ultimate Team του FIFA. Το MyClub που εμφανίστηκε στην περσινή έκδοση του Pro ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, δίνοντας τη δυνατότητα στους gamers να κτίσουν το roster του club τους και να αναλάβουν την πλήρη διαχείριση του, παίρνοντας μέρος σε μία σειρά από online competitions που τους εξασφαλίζουν περισσότερους πόντους. H επιλογή των παικτών διαφέρει από το Ultimate Team, καθώς εδώ είναι κομβικός ρόλος των agents που καθορίζουν τις παραμέτρους και τις δυνατότητες των παικτών που θα στελεχώσουν το roster σας. Υιοθετώντας ένα μοντέλο στο πρότυπο του τροχού της τύχης, εδώ υπάρχει η αίσθηση της τυχαίας επιλογής και λιγότερο του έντονου και διαρκούς «τζογαρίσματος» που βρίσκουμε περισσότερο στο Ultimate Team του FIFA. Σε γενικές γραμμές το MyClub είναι μία καλή προσθήκη που μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των fans του Pro για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Τα… αυτογκόλ!

Τα visuals είναι εκπληκτικά φανερώνοντας ότι η αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη Fox Engine που χρησιμοποιείται στο Pro Evolution Soccer 2016 μπορεί πραγματικά να κάνει «παπάδες». Τα animation των ποδοσφαιριστών είναι αριστουργηματικά, τα ball physics ξεχωρίζουν για τον έντονο ρεαλισμό τους ενώ και η ατμόσφαιρα των γηπέδων και τα ηχητικά εφέ μεταδίδουν με άψογο τρόπο το ξεχωριστό κλίμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο τεχνικός τομέας δεν θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς φίλους του Pro, υπάρχουν και ορισμένα… αυτογκόλ. Συγκεκριμένα, το commentary από τους σχολιαστές είναι βαρετό και επαναλαμβανόμενο και σε πολλές περιπτώσεις εκτός τόπου και χρόνου, καθώς υπήρχαν στιγμές που οι δύο σχολιαστές έμοιαζαν σα να μην είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα, εντοπίσαμε ορισμένα μικρό-θέματα με την σύνδεση στα online matches, ενώ και η A.I των διαιτητών θα μπορούσε να είχε δουλευτεί περισσότερο, ώστε να αποφεύγει τις κάπως… παρατραβηγμένες αποφάσεις. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν χαλάει την εικόνα του παιχνιδιού τόσο όσο τα outdated rosters και οι unlicensed ομάδες. Ναι, γνωρίζουμε ότι μετά την κυκλοφορία του Pro Evolution Soccer 2016, η Konami κυκλοφόρησε μία σειρά από roster content packs που επιχείρησαν να στρώσουν την κατάσταση, όμως οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο στo Pro Evolution Soccer 2017.

Αρχίζει το ματς…

Το Pro Evolution Soccer 2016 αποτελεί μία από τις πιο ρεαλιστικές εικονικές εκφάνσεις του «βασιλιά των σπορ», καθώς όταν φτάνει η στιγμή του αγώνα καταφέρνει να μεταδώσει στους gamers μία ανεπανάληπτα ρεαλιστική ποδοσφαιρική εμπειρία. Μπορεί ο μεγάλος του αντίπαλος FIFA να κατέχει τα ηνία σε ότι έχει να κάνει με τα αυθεντικά licenses, το καλύτερο και πιο ενημερωμένο content και τα κάπως πιο πλούσια και καλά δομημένα game modes, ωστόσο η φετινή πρόταση της Konami προσφέρει μία άκρως πιο ρεαλιστική και πιο ευχάριστα πολύπλοκη εμπειρία παιχνιδιού σε σχέση με το FIFA 16 που είναι περισσότερο «προβλέψιμο». To PES 2016 δίνει πολλές απαντήσεις και τις δίνει εκεί που πρέπει, δηλαδή… στον αγωνιστικό χώρο! Αναμφίβολα, ένα «must-have» για τους λάτρεις του είδους που θυμίζει τις παλιές καλές μέρες της δόξας του Pro…

The post Pro Evolution Soccer 2016 appeared first on gameslife.

Keywords
pro, evolution, soccer, evolution, pro, soccer, copa libertadores, champions league, football manager, franchise, sims, fifa, sports, konami, pes, fox, engine, fan, momentum, signature, messi, torres, master, coach, league, legend, ultimate, team, club, online, animation, ηνία, game, κινηση στους δρομους, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηνία, δουλεια, ονοματα, game, ultimate, αμυνα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονος, γηπεδο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, διχτυα, εφε, υπαρχει, εκτιμηση, επιτυχια, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ηχητικα, θυμιζει, θυμισε, ηθικο, εικονα, ιστορικο, κλιμα, λαθος, λεπτομερειες, λογο, μικρο, νικη, νοημοσυνη, ουσιαστικα, πασας, πιθανοτητες, ποιοτητα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τομη, υψηλη, φυσικα, φτανει, φορμουλα, φορα, χρυση, χρυση τομη, animation, βηματα, club, coach, copa libertadores, engine, εμφαση, fan, fifa, football manager, fox, franchise, ιδιαιτερα, konami, league, legend, messi, μοιαζει, momentum, master, sports, ομαδες, pes, παιχνιδι, player, signature, sims, single, team, online, torres, θεματα
Τυχαία Θέματα