Prey Review

Κάποτε, πριν από 11 χρονάκια, είχε κυκλοφορήσει ένα από τα πλέον πρωτότυπα και καλοδουλεμένα shooters ever: το Prey! Περνώντας από… 40 κύματα, το πολύπαθο sequel του, δεν είδε ποτέ το φως της αγοράς. Το reboot του 2017 έχει πλέον ένα μόνο κοινό στοιχείο με εκείνο το παιχνίδι: τον τίτλο! Πάμε να δούμε όμως πόσο καλά τα έχει καταφέρει…

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό 2032,

όπου μία ομάδα κορυφαίων επιστημόνων μελετά έναν μυστηριώδη εξωγήινο οργανισμό. Αυτό γίνεται σε έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό, τον Talos 1, μέχρι που… all hell breaks loose. Οι εξωγήινοι μεταλλάσσονται και είτε ελέγχουν τους ανθρώπους του σταθμού, είτε τους σκοτώνουν. Εσείς, ο/η Morgan Yu (ανάλογα με το φύλο που θα επιλέξετε στην εισαγωγή), ένας από τους επιστήμονες, συμμετείχατε -εθελοντικά- σε μία σειρά πειραμάτων, και έχετε στο σύστημα σας εξωγήινο DNA, με αποτέλεσμα την απόκτηση εντυπωσιακών ικανοτήτων. Έτσι είστε ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ή όπως λέει και το εύστοχο promotional λογοπαίγνιο, only Yu can save the world!

Gameplay

Αφού λοιπόν δεν μοιάζει με το original συνονόματο του, από που παίρνει τις επιρροές του το Prey; Dead Space, Half Life, Bioshock, Prototype, Darkness… Όλα αυτά έχουν αποτελέσει έμπνευση είτε για το gameplay είτε για το σενάριο του παιχνιδιού. Παίζουμε σε προοπτική πρώτου προσώπου, ξεκινώντας με αυτοσχέδια melee όπλα, και συνεχίζουμε τόσο με συμβατικά (πιστόλια, καραμπίνες) όσο και με φουτουριστικά, τα οποία λειτουργούν διπλά και ως εργαλεία, σε πολλές περιπτώσεις. Κάθε όπλο μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω του πραγματικά εκτενούς συστήματος crafting, με το οποίο επίσης παράγετε ότι αντικείμενο, αναλώσιμο και μη, θα χρειαστείτε. Αυτό βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς αν μπείτε στη διαδικασία, θα πρέπει να επιδοθείτε σε ένα κυνήγι πόρων, σε ένα περιβάλλον όπου η περιήγηση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Από την άλλη, χωρίς καταστήματα και εμπόρους, δεν έχετε άλλη επιλογή. Τους πόρους (aka, σαβούρα) τους χρησιμοποιείτε και για να επισκευάζετε μηχανήματα ιατρικής, αμυντικής χρήσης, κτλ.

Εκτός όμως από φυσικά αντικείμενα, θα αποκτήσετε και υπερδυνάμεις. Μία από αυτές αντλεί έμπνευση από το Metal Gear Solid (να κι άλλη επιρροή) επιτρέποντας σας να πάρετε τη μορφή αντικειμένων ώστε να μη σας αντιλαμβάνονται οι εχθροί, αλλά και να μετακινείστε εύκολα σε δύσβατα σημεία. Τα δέντρα ικανοτήτων περιλαμβάνουν τόσο superpowers, όσο και πιο συμβατικά skills μάχης και επιβίωσης. Τα τελευταία τα αναβαθμίζετε απλά συλλέγοντας neuromods, ενώ για τις δυνάμεις τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Μέσω ενός ειδικού visor, πρέπει να διατηρείτε οπτική επαφή με κάθε είδος εχθρού, μέχρι να ανιχνεύσει αρκετές πληροφορίες γι’αυτόν (λέγε με, research points). Το δύσκολο είναι ότι αυτό απαιτεί ζωντανά δείγματα, που σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε είτε ενώ κρύβεστε, είτε να αντέξετε αρκετά στη μάχη ώστε να ολοκληρωθεί το scanning πριν σκοτώσετε τον κάθε εχθρό! Αναβαθμίσεις όμως δέχονται επίσης τόσο η στολή όσο και το κράνος σας, με το καθένα από αυτά να έχει πολλά διαθέσιμα slots ώστε να δεχτεί chips τα οποία θα σας δώσουν διάφορες bonus ιδιότητες.

Όσο για τους ίδιους τους εχθρούς, αυτοί λέγονται mimics, λόγω της ικανότητας τους να παίρνουν τη μορφή τόσο ζωντανών οργανισμών όσο και άψυχων αντικειμένων. Κάτι σαν τον Odo του Deep Space Nine (επιρροών συνέχεια…) αλλά σε εντελώς evil version! Όπως ίσως φαντάζεστε, το τελευταίο αποτελεί ένα τέλειο σύστημα καμουφλάζ, που χρησιμοποιούν για να σας αιφνιδιάζουν (και να σας κόβουν τη χολή!). Μάλιστα υπάρχουν διάφορα είδη mimics, που επιτίθενται με φυσική δύναμη, με φωτιά, με ηλεκτρισμό, κτλ. Έτσι η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους απαιτεί δημιουργικά combos όπλων, ικανοτήτων, αλλά και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση σε πολλές περιοχές έχει όχι μόνο φυσικά εμπόδια, αλλά και ηλεκτρονικά. Για τα πρώτα η λύση είναι η αναβάθμιση ενός skill που σας επιτρέπει να σηκώνετε πολύ βαριά αντικείμενα. Τα τελευταία παρακάμπτονται είτε βρίσκοντας κωδικούς για τα keypads, είτε χακάροντας τα μέσω απλών minigames. Αυτό ισχύει και για τους υπολογιστές, όπου υπάρχει πλήθος πληροφοριών, χαρτών, κτλ. Ένας ακόμα ενδιαφέρων μηχανισμός είναι το γνωστό space-walk, δηλαδή η δυνατότητα να περιηγείστε στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού μόνο με μία στολή και με ατομικούς προωθητές. Αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό του σταθμού, για να κάνετε ελεγχόμενες πτώσεις από μεγάλα ύψη.

Γραφικά & ήχος

Τα γραφικά είναι τεχνικά σωστά και γενικά αρκετά καλά, αν και τα textures απέχουν κάτι λίγο από ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τελευταία γενιά. Εκεί που ο τομέας γραφικών δίνει ρεσιτάλ είναι τα particles. Σίγουρα εδώ έχουμε ένα από τα καλύτερα δείγματα οπτικών εφέ επιστημονικής φαντασίας. Κάθε superpower, δική σας ή εχθρική, δημιουργεί έναν καμβά φωτός, χρωμάτων και αντανακλάσεων, και όλα αυτά «τυλιγμένα» σε πλούσιο, ομαλό animation! Η δε «ρευστή» υπόσταση των mimics -σαν μαύρο λιωμένο μέταλλο- σε συνδυασμό με «καπνώδεις» σκιές, τους κάνει να φαίνονται επιβλητικοί και απειλητικοί, τόσο που είμασταν διχασμένοι αν έπρεπε να τους θαυμάσουμε ή να τους σκοτώσουμε.

Όμως και ο ήχος αποδίδει πολύ καλά, αν και η μεγαλύτερη έκπληξη δεν βρίσκεται στη μάχη, αλλά στα environmental effects. Εκρήξεις, φωτιές, ηλεκτρικές διαρροές, μηχανικές πόρτες που ανοιγοκλείνουν… Όλα αυτά είναι τόσο καλά ηχογραφημένα που θα νομίζετε ότι είστε όντως εκεί! Στο cast δεν υπάρχουν αναγνωρίσιμα ονόματα, όμως οι περισσότεροι διάλογοι (αλλά και μονόλογοι) ερμηνεύονται με αρκετό πάθος ώστε να αποδίδουν την αγωνία και τον φόβο που θέλει να μας μεταφέρει το παιχνίδι.

No prey-er for the dying

Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι αυτό που περιμέναμε, ως «πνευματικός απόγονος» του αρχικού Prey. Έτερον εκάτερον όμως, αφού το παιχνίδι τα κατάφερε αρκετά καλά. Έτσι έχουμε μία εμπειρία επιβίωσης σε ένα διαστημικό σταθμό γεμάτο πτώματα και τέρατα, μαζί με μία δόση μυστηρίου ακόμα και όσον αφορά την ίδια την ταυτότητα σας, και όλα αυτά πακέτο με gunplay και superpowers. Θα θέλαμε σίγουρα λίγο υψηλότερα το fear factor, αφού υπήρχε άπλετο περιθώριο για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Prey είναι ένα ταξίδι που σίγουρα αξίζει να κάνετε φέτος!

Ανάπτυξη: Arkane Studios Έκδοση:Bethesda Διάθεση:IGE

The post Prey Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα