Mario + Rabbids Kingdom Battle Review

Αναμφισβήτητα ήταν από τις πιο άβολες στιγμές της φετινής E3 η σκηνή όπου Guillemot και Miyamoto κάθισαν πλάτη-πλάτη επιδεικνύοντας στο κοινό τα μεγάλα, πλαστικά τους όπλα. Η αποκάλυψη του Mario + Rabbids μας άφησε τρομερά διχασμένους, πρώτον γιατί πολύς κόσμος λατρεύει να μισεί τα Rabbids και δεύτερον γιατί το gameplay δεν βασίζεται καθόλου στο platforming – αυτός ήταν άλλωστε ο απαράβατος όρος της Nintendo προκειμένου

να παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης του Mario franchise. Λίγους μήνες αργότερα και με τον τίτλο να διατίθεται κανονικά πλέον στην αγορά, το Kingdom Battle φαίνεται ότι δικαιώνει απόλυτα Nintendo και Ubisoft με την εμπλοκή τους σε αυτό το ανήκουστο πείραμα.

Στο Mario + Rabbids, το Mushroom Kingdom γίνεται άνω-κάτω όταν μια ομάδα Rabbids εισβάλει κατά λάθος στο κόσμο του Mario διαμέσου μιας… αφίσας και έχοντας πιο πριν κλέψει μία ιδιαίτερη κάσκα εικονικής πραγματικότητας που έχει την ικανότητα να αναμειγνύει τις ιδιότητες δύο ή και παραπάνω αντικειμένων για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι Rabbid εκδοχές των γνωστών χαρακτήρων Mario, Luigi, Peach και Yoshi, ενώ από το γενικότερο χαμό εμφανίζεται και ο Bowser Junior που προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του VR Headest για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς, δόλιους σκοπούς του. Και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια του Mario και της παρέας του για την αποκατάσταση της ειρήνης στο βασίλειο της Peach.

Από τα πρώτα λεπτά παιχνιδιού γίνεται ξεκάθαρο το πόσο μεράκι και λεπτότητα έδειξε το στούντιο της Ubisoft απέναντι στον κόσμο του Super Mario. Τα Rabbids γενικά έχουν την φήμη των απόλυτων κόπανων, με την σειρά να χρησιμοποιεί πολύ συχνά ένα χοντροκομμένο χιούμορ «τουαλέτας» που ουδεμία σχέση παρουσιάζει με την φιλοσοφία της Nintendo. Είναι ευτύχημα λοιπόν που οι τόνοι έχουν πέσει αρκετά και οι σκανδαλιές των Rabbids φαντάζουν μάλλον χαριτωμένες.

Έτσι ο κόσμος του Mario παραμένει οικείος και προσφιλής, παρά τις μικρές εικαστικές παρεμβάσεις των Rabbids που βρίσκονται διάσπαρτες παντού. Π.χ. ο επιβλητικός Bullet Bill με το τεράστιο… εσώρουχο που κοσμεί την περίφραξη του κάστρου της πριγκίπισσας ή τα χαρακτηριστικά αυτιά των Rabbids στο περίγραμμα των σωλήνων. Σε πολλά σημεία στους χώρους του παιχνιδιού θα συναντήσετε συγκεντρωμένους 2-3 λαγούς όπου θα κάνουν κάτι ολωσδιόλου χαζό, όπως να κάνουν βαρκάδα δεμένοι σε προβλήτα ή να παίζουν με τα αγαπημένα τους πιγκάλ. Αυτές οι πινελιές προσθέτουν έξτρα πόντους στην έντονη προσωπικότητα του τίτλου και συμβάλλουν περαιτέρω στο ήδη ευχάριστο κλίμα που συντηρεί το παιχνίδι.

Η μηχανή γραφικών θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη του Super Mario 3D World στο Wii U, με την σημαντική διαφορά ότι πλέον η κάμερα διατηρεί μια ισομετρική προοπτική ώστε έχετε πλήρη επίγνωση των σημείων του χάρτη που κινείστε. Η παρουσίαση του τίτλου είναι πανέμορφη και βασίζεται σε κόσμους που έχουν ξανακάνει την εμφάνιση τους στην σειρά. Το Sherbet Desert θυμίζει αρκετά την έρημο του Super Mario Bros 3, ενώ ολόκληρο το κεφάλαιο Spooky Trails έχει τις ρίζες του από τα Mystery Houses του Super Mario World στο SNES. Η έμφαση στην λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή και είναι αποκαλύπτουν το μεράκι που επέδειξαν οι developers σε κάθε γωνία των χαρτών. Δυστυχώς, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τεχνικές απαιτήσεις το Switch, γίνεται εκτεταμένη χρήση ενός blurring εφέ στα σκηνικά του τίτλου που αμαυρώνει κάπως την κατά τα άλλα, υποδειγματική καλλιτεχνική διεύθυνση.

Το gameplay του Kingdom Battle διαμοιράζεται μάλλον ισομερώς σε δύο μέρη: στο κομμάτι της εξερεύνησης του κόσμου και φυσικά στο κομμάτι της turn-based μάχης. Η εξερεύνηση εξυπηρετεί ως προς την μετακίνηση της ομάδας από μάχη σε μάχη αλλά παράλληλα προσφέρει και μερικούς απλοϊκούς γρίφους όπου η επίλυση τους ανταμείβει είτε με νέα όπλα και πόντους εμπειρίας, είτε πιο συχνά με πρόσβαση σε unlockables όπως concept arts, soundtracks και 3d μοντέλα χαρακτήρων. Όταν απλά κινείστε, δεν χειρίζεστε άμεσα τον Mario αλλά τον Beep-0, ένα drone με χρέη συμβούλου, που θυμίζει… ρομποτική σκούπα. Οι χαρακτήρες της ομάδας σας απλά ακολουθούν κατά πόδας των Beep-0 και μέσω αυτού αποκτάτε σταδιακά περαιτέρω ικανότητες που σας βοηθούν στις μετακινήσεις σας, όπως π.χ. το να σπρώχνετε βαριά κουτιά ή να σπάτε τσιμεντένια εμπόδια. Σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις διαφαίνονται κάποια μικροπροβληματάκια ακρίβειας, καθώς ουσιαστικά χειρίζεστε ένα «φιδάκι» χαρακτήρων, έχοντας την κάμερα τοποθετημένη σε ισομετρική οπτική. Δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο θέμα, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναλάβετε κάποιους γρίφους με χρονικό περιορισμό λόγω αυτής της κατάστασης.

Και περνάμε στην μάχη η οποία αποτελεί και την ατραξιόν του τίτλου. Ο turn-based χαρακτήρας της παραπέμπει αρκετά στην σειρά X-Com και άλλων παρεμφερών strategy τίτλων, όπως τα Final Fantasy Tactics και Ghost Recon: Shadow Wars. Πριν ξεκινήσει η μάχη σας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να εποπτεύσετε ολόκληρο τον χάρτη αλλά και να μελετήσετε τις θέσεις τον αντίπαλων Rabbids (δεν υπάρχει fog of war). Επιπρόσθετα έχετε μια τελευταία ευκαιρία για να προσαρμόσετε την σύνθεση της τριμελής ομάδας σας ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής. Συνολικά υπάρχουν οκτώ ήρωες για να επιλέξετε (Mario, Luigi, Peach, Yoshi και οι Rabbid εκδοχές τους), οι οποίοι γίνονται σταδιακά διαθέσιμη κατά την διάρκεια του campaign. Οι ήρωες αποτελούν φυσικά, έστω και άτυπα, τις κλάσεις του παιχνιδιού.

Κάθε χαρακτήρας διαθέτει την δική του ιδιοσυγκρασία και καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες στο πεδίο της μάχης. Πέρα από το ότι μπορεί να χειριστεί μόνο συγκεκριμένους τύπους όπλων (ένα primary και ένα sub-weapon) διαθέτει και δύο ξεχωριστές ικανότητες που τον διαφοροποιούν από τους υπολοίπους. Για παράδειγμα, η Rabbid Peach μπορεί να θεραπεύσει την ομάδα με το Heal, ενώ ο Luigi, ο ελεύθερος σκοπευτής της παρέας, διαθέτει ένα AOE skill που αυξάνει τους πόντους κίνησης των γειτονικών μονάδων αλλά και την ικανότητα Steely Stare, η οποία του επιτρέπει να εκδηλώσει επίθεση ακόμα και κατά την διάρκεια του γύρου των αντιπάλων και εφόσον η A.I. κινήσει κάποια μονάδα εντός του οπτικού του πεδίου.

Υπάρχουν όμως και δύο ειδικές κινήσεις που διαθέτουν όλοι οι χαρακτήρες ανεξαιρέτως. Η 1η αφορά το λεγόμενο team jump που πραγματοποιείται επιλέγοντας να κινηθείτε σε τετράγωνο του grid όπου προϋπάρχει δικός σας χαρακτήρας. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε ένα εντυπωσιακό άλμα που σας επεκτείνει περαιτέρω τους πόντους κίνησης σας για να μετακινηθείτε μακρύτερα από ότι θα μπορούσατε κανονικά. Η 2η κίνηση είναι η slide επίθεση όπου σας επιτρέπει να περάσετε προσωρινά μέσα στο τετράγωνο που καταλαμβάνει κάποια αντίπαλη μονάδα, ώστε να κάνετε ένα τάκλιν που θα προκαλέσει επιπρόσθετη ζημιά. Εννοείται ότι η τελειοποίηση αυτών των τακτικών είναι απαραίτητη, εφόσον επιθυμείτε την απόλυτη κυριαρχία του πεδίου μάχης. Κερδίστε όλες τις μάχες που απαρτίζουν ένα κεφάλαιο (συνήθως δύο ή τρεις) και όλοι οι χαρακτήρες που έχετε θα ανταμειφθούν με χρήματα για να αγοράσετε πιο αποτελεσματικά όπλα, αλλά και με Power orbs, τα οποία αναβαθμίζουν τις μονάδες σας μέσω του skill tree τους.

Υπάρχουν βέβαια μερικοί περιορισμοί ελέω ισορροπίας. Ο Mario βρέξει, χιονίσει θα πρέπει απαραίτητα να είναι μέλος της τριάδας σας (ουσιαστικά επιλέγετε δηλαδή δύο χαρακτήρες) ενώ κάποιους συνδυασμούς απλά δεν τους επιτρέπει το παιχνίδι, π.χ. Luigi και Peach δεν «συνεργάζονται». Ακόμα και έτσι και παρόλο που πάντα χειρίζεστε το πολύ τρεις μονάδες – με εξαίρεση μερικές αποστολές όπου χειρίζεστε επιπρόσθετα και τον Toad ή την Toadette, που δεν έχουν όμως επιθετικές δυνατότητες – οι συνδυασμοί που προκύπτουν αλλάζουν ριζικά τον σχεδιασμό της τακτικής που ακολουθείτε και επομένως σε κάθε αποστολή, είναι λογικό κάποιες ομάδες να λειτουργούν καλύτερα σε σύγκριση με άλλες.

Ακόμα καλύτερα, σας χαρίζεται πλήρη ελευθερία στην οργάνωση του γύρου σας. Μπορείτε να κινηθείτε, να επιτεθείτε και να ενεργοποιήσετε τα abilities σας με όποια σειρά εσείς επιθυμείτε, αλλάζοντας ενδιάμεσα ακόμα και τον χαρακτήρα που χειρίζεστε. Έτσι μπορείτε π.χ. να επιτεθείτε με τον Mario, να πραγματοποιήσετε κάποια ενέργεια με διαφορετικό χαρακτήρα και ΜΕΤΑ να επιστρέψετε ξανά στον Mario για να ολοκληρώσετε την κίνηση του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταστρώσετε την στρατηγική σας ακριβώς όπως βολεύει εσάς. Ειδικά στα εξτρά challenges τα οποία ξεκλειδώνουν με την ολοκλήρωση ενός κόσμου (δέκα ανά κόσμο), είναι απαραίτητο να κάνετε σωστό σχεδιασμό αν θέλετε να κερδίσετε.

Ευτυχώς η πρόκληση του τίτλου είναι ιδανική και κλιμακώνεται σωστά με την προσθήκη νέων τύπων εχθρών και διαφορετικών objectives. Δεν θα είναι πάντα στόχος σας η εξολόθρευση όλων των αντίπαλων μονάδων. Πολύ συχνά θα σας ζητηθεί να φτάσετε σε συγκεκριμένο σημείο στον χάρτη, το οποίο συνήθως θα βρίσκεται απομακρυσμένα από την θέση των μονάδων σας. Σε τέτοιες αποστολές το respawn των αντίπαλων μονάδων θα πραγματώνεται επ’ άπειρον, οπότε είναι μάταιο να μένετε σε στάσιμοι στις θέσεις σας. Άλλες φορές θα σας τεθεί περιορισμένος αριθμός γύρων για να ολοκληρώσετε την αποστολή σας: αν τους ξεπεράσετε προφανώς θα αποτύχετε. Και φυσικά υπάρχουν αρκετά bosses (και mini-boss ανάμεσα στα κεφάλαια) τα οποία αυξάνουν αρκετά την δυσκολία των encounters. Ανάμεσα τους θα βρείτε έναν «λαγουδένιο» κλώνο του Donkey Kong αλλά έναν Rabbid τενόρο!

Επιπρόσθετα από το campaign, διατίθενται ξέχωρα και κάποιες co-op αποστολές δύο ατόμων, δυστυχώς μόνο σε local multiplayer. Κάθε παίκτης διαλέγει δύο χαρακτήρες οπότε συνολικά η ομάδα πλέον αποτελείται από τέσσερις ήρωες. Λόγω της φύσης του τίτλου, φυσικά μπορείτε να τις παίξετε και μόνος σας, αν δεν έχετε πρόβλημα να παίζετε και με τα δύο Joycons διαδοχικά. Καλοδεχούμενη προσθήκη μεν, θα μπορούσε να έχει ενσωματωθεί πολύ καλύτερα δε.

Το Mario Rabbids μας… τρέλανε για τα καλά και είναι σίγουρο ότι αν κατορθώσει να τα πάει καλά σε πωλήσεις, θα ακολουθήσει και συνέχεια. Σίγουρα δεν θα καταφέρει να αλλαξοπιστήσει όσους δεν καλοβλέπουν τα turn-based strategy, αλλά για όλους τους υπόλοιπους αποτελεί απλά επιτακτική αγορά και έναν από τους καλύτερους τίτλους του Switch για φέτος.

Ανάπτυξη: Ubisoft Paris / Milan Έκδοση: Ubisoft Διάθεση: CD Media

The post Mario + Rabbids Kingdom Battle Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα