Τελεσίγραφο Μέρκελ για τις υπογραφές

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε:« Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την καταβολή της επόμενης δόσης. Για να γίνει αυτό δεν χρειαζόμαστε μόνο την υπογραφή του έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και αυτών που συμμετέχουν και στηρίζουν την νέα κυβέρνηση. Διαφορετικά
δεν μπορεί να καταβληθείη έκτη δόση».

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε έλληνες
δημοσιογράφους τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

«Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, πρέπει όλα τα κόμματα να δώσουν τη γραπτή τους συναίνεση και αυτό είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.

«Η έκτη δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί εάν δεν συνυπογράψει τη δανειακή συμφωνία και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με πρακτικό τρόπο, πρέπει όμως οι «υποχρεώσεις να είναι δεσμευτικές, αλλά και ρεαλιστικές».

Σε ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ
Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι και δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει δέσμευση και από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί... έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από τον Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα σε καμία περίπτωση».
Keywords
Τυχαία Θέματα