Γερμανία: Ευρωομόλογα με δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς

Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέρει πως κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η γερμανική κυβέρνηση (μη έκδοση ευρωομολόγων, μη παρέμβαση της ΕΚΤ) ίσως αποδειχθούν λιγότερο «κόκκινες» από ορισμένες άλλες.

Ως «πιο τολμηρή πρόοδο» αναφέρει η εφημερίδα την αύξηση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την αγορά τίτλων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους και συνεπώς τον δανεισμό τους από τις αγορές,
καθώς και η παροχή εγγυήσεων από τον EFSF.

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια αδιάλλακτη στάση.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε σήμερα ότι η έκδοση ευρωομολόγων «δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

«Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη άποψη ότι τα ευρωομόλογα δε θα ήταν σήμερα ένα θαυματουργό φάρμακο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Στ.Ζάιμπερτ δήλωσε πως η κ. Μέρκελ προκρίνει μια «πολιτική λύση» στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί «υποχρεωτικός» ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως με τη δημιουργία ευρωομολόγων «δεν αντιμετωπίζονται οι ρίζες του κακού», δηλαδή η δημοσιονομική απειθαρχία.

Το Βερολίνο δεν έκρυψε εξάλλου τις επιφυλάξεις του έναντι μιας άλλης ιδέας από τις Βρυξέλλες που διατυπώθηκε σε συνέντευξη της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ: τη δημιουργία μιας ενιαίας έδρας στο ΔΝΤ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

«Πρέπει να μην λησμονούμε το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει μέλη κράτη και όχι νομικούς οργανισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε προτάσεις» που παρουσιάζονται «μέσω συνεντεύξεων», δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι η κ. Ρέντινγκ δεν είναι η «αρμόδια» επίτροπος για τα θέματα αυτά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sächsische Zeitung (Ζέκσισε Τσάιτουνγκ), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να καταρρεύσει το ευρώ.

«Ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε τις βάσεις της ευημερίας μας», λέει και προσθέτει ότι, αντικειμενικά τα σενάρια κατάρρευσης και η καταστροφολογία δεν δικαιολογούνται.

«Ελπίζω και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη» σημειώνει.

Στο μεταξύ, θετική στάση υπέρ των ευρωομολόγων φαίνεται ότι τηρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι λάθος να απορρίπτει κανείς τα ευρωομόλογα ως κάτι το παράλογο», είπε την Δευτέρα, επικρίνοντας τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε επίσης κατά μιας πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Moody's, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εύλογη, με βάση την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εάν απωλέσει η Γαλλία την πιστοληπτική αξιολό
Keywords
Τυχαία Θέματα