Στην Αθήνα ο σκηνοθέτης του “Oh boy”, Jan Ole Gerster

«Μου υποσχεθήκατε κάποιες βόλτες στην Αθήνα και τις περιμένω. Προτίθεμαι ακόμα και να χάσω την πτήση της επιστροφής μου».

Έτσι ανάλαφρα ξεκίνησε την κουβέντα του, ο Γερμανός σκηνοθέτης Γιαν Όλε Γκέρστερ, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο 35χρονος σκηνοθέτης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, για να υποστηρίξει την ταινία του «Oh boy», που βγαίνει την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Μια

φρέσκια, σύγχρονη, ασπρόμαυρη ταινία, με ήρωα έναν 30χρονο νέο με εφηβική ψυχή, που ζει για τη στιγμή, γυρίζοντας την πλάτη στις έγνοιες και τις υποχρεώσεις, εγκαταλείποντας τις σπουδές του, για να περνά τον χρόνο του περιπλανώμενος άσκοπα στο Βερολίνο, θαυμάζοντας τους ανθρώπους γύρω του, που δείχνουν να τα καταφέρνουν μια χαρά στην καθημερινότητά τους, ενώ εκείνος αποτυγχάνει να δει πως ο ίδιος δυσκολεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μέχρι τη στιγμή που όλα αλλάζουν και ο νεαρός ήρωας αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τής μέχρι τώρα στάσης του.

Αυτή είναι η περίληψη της ταινίας του Γιαν Όλε Γκέστερ, η πρώτη του μεγάλου μήκους, που έχει γεμίσει βραβεία και διακρίσεις, με αποκορύφωμα αυτό που του απονεμήθηκε πριν λίγες ημέρες, το «Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης 2013», στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο αξιοσημείωτο, με την ταινία σε παγκόσμια διανομή, που ούτε καν το φανταζόταν.

«Πέρασα κι εγώ κάποιο διάστημα στη ζωή μου περίπου όπως ο ήρωας της ταινίας μου, ο Νίκο, χωρίς να κάνω τίποτε», εξομολογήθηκε, παρόλο που αγάπησε πάρα πολύ τη σκηνοθεσία, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να παραλύει στην προοπτική να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους. «Εντάξει, όχι σε βαθμό όπως ο ήρωας τού Oh Boy, που να με πετάξουν από τη Σχολή», παραδέχτηκε.

- Επομένως τώρα σαν σκηνοθέτης βρήκε τον δρόμο του;

«Ελπίζω πως όχι», απάντησε, προσθέτοντας: «Γιατί είναι πιο ενδιαφέρον να μένουν κάποια ερωτήματα ανοιχτά στη ζωή. Για παράδειγμα είχα πέσει σε κατάθλιψη στη διάρκεια του μοντάζ, είχα πειστεί ότι δεν θα έβγαινε η ταινία, σκεφτόμουν να τα παρατήσω όλα αλλά τελικά βρέθηκε διέξοδος».

-Γιατί διάλεξε το ασπρόμαυρο στην ταινία;

«Επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο κρατά μια απόσταση από την καθημερινότητα, ήθελα να αποστασιοποιηθεί η ταινία από το σήμερα. Εξ ου και η χρήση τζαζ μουσικής στην ταινία».

- Ανερχόμενος, ταλαντούχος, βραβευμένος, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Γιαν Όλε Γκέρστερ. Τα φώτα του Χόλυγουντ και του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, στρέφονται γρήγορα πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο ίδιος πώς θα έβλεπε την προοπτική να γυρίσει την επόμενη του ταινία στις ΗΠΑ, αν του πρότειναν από εκεί κάτι τέτοιο;

«Θα σας απογοητεύσω, γιατί δεν σκοπεύω να γυρίσω πολύ γρήγορα την επόμενη ταινία μου. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος κάνει επιτυχία στη Γερμανία, εύκολα τον “ξετρυπώνουν”, όλο και πέφτουν κάποια τηλεφωνήματα. Πάντως το σινεμά του Χόλυγουντ δεν μου πάει και προσωπικά, βλέπω τον εαυτό μου στην Ευρώπη».

- Ποια Ευρώπη, αυτή που ζούμε ή μια άλλη διαφορετική Ευρώπη από αυτή των ημερών μας;

«Η Ευρώπη είναι φανταστικό μέρος. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα, αλλά και στο παρελθόν έχει περάσει καλές και κακές φάσεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό πνεύμα στο να δημιουργούμε. Στην Αμερική είναι διαφορετικά».

- Πώς τοποθετείται ο ίδιος απέναντι στα όσα άσχημα ακούγονται στη Γερμανία για την Ελλάδα και αντίστροφα;

«Είμαι εναντίον των προκαταλήψεων, όσων δεν βλέπουν τον κόσμο ως σύνολο. Μέχρι πρότινος, τα μίντια έκαναν πολλές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω ότι οι νεαροί Γερμανοί πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες κ.λπ., και αυτά έχουν ειπωθεί στα τοκ σόου. Δεν είναι αυτή η άποψη της πλειοψηφίας. Στη Γερμανία επανεκλέχτηκε καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ. Δεν υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, ο περισσότερος κόσμος δεν ήξερε τι να ψηφίσει. Μισώ τις προκαταλήψεις. Όπως κι εσάς, σας ενοχλούν αυτά που λέγονται εναντίον της Ελλάδας», κατέληξε ο Γερμανός σκηνοθέτης για να αναρωτηθεί με χιούμορ, αν είναι ή όχι προκατάληψη, η δημοσίευση σκίτσων που εμφανίζουν την Άνγκελα Μέρκελ ντυμένη με στολή Ες-Ες.

Keywords
Τυχαία Θέματα