Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στην καινοτομία

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, με βάση την ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού της, μπορεί να επενδύσει στην έρευνα και στην καινοτομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του πρώτου φόρουμ για την καινοτομία, που διοργανώνεται στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

-Οι

επενδύσεις στον χώρο της παιδείας είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα της ύφεσης και της εσωστρέφειας;

-“Όντως η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος λόγω της κρίσης, ωστόσο να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο πρόσφατο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα των επιστημόνων της. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ότι υπάρχει ήδη η βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα”.

-Από την δική σας σκοπιά, ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα στην προσπάθεια της να ανορθωθεί και πάλι οικονομικά;

-“Πρέπει να υπάρχει καινοτομία, και η ύπαρξη της καινοτομίας προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τη δημόσια διοίκηση. Είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και να υποστηρίξουμε την καινοτομία, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να βελτιώσει αυτούς τους δυο τομείς. Για τον λόγο αυτό τα καλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης θα συνεργαστούν με τα αντίστοιχα της Ελλάδας για το κοινό καλό”.

-Αυτή είναι μια μακρόπνοη διαδικασία ή θα μπορούσαμε να δούμε αποτελέσματα άμεσα;

-“Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας σύντομα. Δεν είναι βέβαια ζήτημα ημερών ή και μηνών για να καρποφορήσει η προσπάθεια. Κάθε τρίμηνο θα εξετάζουμε την πρόοδο της προσπάθειας και βήμα-βήμα μπορεί να επιτευχθεί ο τελικός στόχος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα