“Παρούσα” η Φώφη στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Με την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου να κρέμεται από μια κλωστή, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα αμφισβητηθεί ευθέως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που του επιρρίπτουν ευθύνες για τη στρατηγική την οποία ακολούθησε, έχει τη σημασία της η αποψινή παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με εμβληματική διαδρομή στον χώρο της Κεντροαριστεράς και εξαιρετικά

υψηλή δημοφιλία, δήλωσε ουσιαστικά παρούσα για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας ένα πλαίσιο προτάσεων επτά σημείων “για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα”, σε εκδήλωση της Ελιάς για την Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή.

Αναλυτικά, το κείμενο της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

“Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι γύρω μας, στην Ελληνική κοινωνία, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στους Δικηγόρους, στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία …

‘Όπου υπάρχουν διαδικασίες σημειώνει νίκες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κοινωνικές αναφορές παντού.

Είναι εκεί έξω οι άνθρωποι που το 2009 μας έδωσαν πάνω από 40%.

Είναι εκεί οι άνθρωποι που ξέρουν σε ποιον οφείλεται η εθνική συμφιλίωση, η αναδιανομή , το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ , η μεσαία τάξη.

Είναι τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούν μεταρρυθμίσεις που μόνοι μας επί χρόνια χτίσαμε στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες.

Έχουμε αφήσει το στίγμα μας σ’ αυτόν τον τόπο.

Γι αυτό δεν εγκαταλείψαμε στα δύσκολα.

Μείναμε και δώσαμε τη μάχη.

Γονατίσαμε αλλά δεν λυγίσαμε.

Δεν θα τα παρατήσουμε ούτε και τώρα.

Είμαι αισιόδοξη ότι αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή.

Η αρχή για την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Αξίζει να παλέψουμε γι αυτό το σκοπό.

Γι αυτό ζητάμε τη θετική ψήφο του Ελληνικού λαού..

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στην πορεία προς τις εκλογές, σε αυτή κρίσιμη στιγμή θα ήθελα να σταθώ σε επτά σημεία για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα

1. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία που θα ξεπερνά ένα κόμμα και τον ορίζοντα μια κυβερνητικής θητείας

Επαναλαμβάνουμε συχνά και είναι αλήθεια ότι οδηγηθήκαμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό γιατί αυτό επέβαλλε το εθνικό συμφέρον. Οι ψηφοφόροι μας δεν έχουν πειστεί ότι οι πολιτικές που ασκούμε τα τελευταία χρόνια είναι αναγκαστικός συμβιβασμός.

Υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν και παραμένει ο βασικός μας πολιτικός αντίπαλος, δεν θα πρέπει όμως κανένας να ξεχνά ότι εμείς κάναμε πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς και σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε και η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Ξέρουμε όλοι πως μέσα από αυτό το δύσκολο δρόμο του ιστορικού συμβιβασμού αποφύγαμε την καταστροφή και σιγά – σιγά το κατανοεί και η ελληνική κοινωνία. Αν θέλουμε όμως να μας ξανακούσουν, αυτό που πρέπει να πούμε είναι τι στόχους έχουμε για την έξοδο από την κρίση και πως θα τους πετύχουμε.

Χρειάζεται σύντομα να αναδείξουμε:

Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα απαντά στο τρίπτυχο Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός- Κοινωνική Προστασία- Εθνική Ενότητα και το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς.

Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Ο χώρος πρέπει να υπάρχει μετά τις εκλογές.

Όμως αμέσως μετά θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να συνομιλήσουμε με κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις με τα οποία μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.

Αυτό είναι ένα στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά

2. Να δυναμώσουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα

Λέμε πολλές φορές ότι εμείς θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να δυναμώσουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα διαφορετικά θα βρεθούμε απέναντι σε μια ακραία πόλωση που θα είναι καταστροφική και θα θέσει σε αμφισβήτηση τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό.

Εμείς επιμένουμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, χωρίς διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτός είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσει τις θυσίες των πολιτών.

Η ισχυρή δημοκρατική παράταξη είναι εγγύηση για την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, τη σταθερότητα, την προοπτική και μπορεί να επιβάλει το δικό της αυτόνομο προοδευτικό στίγμα στις πολιτικές αποφάσεις.

3. Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν διεθνώς τα επιτεύγματα της χώρας.

Δεν θέλω να μιλήσω για πρωτογενές πλεόνασμα και αγορές.

Όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε πολλά.

Μας είπαν δοσίλογους και προδότες.

Μας μίλησαν για άλλο μίγμα πολιτικής, επαναδιαπραγμάτευση, 18 δις ισοδύναμα.

Άλλοι έσκισαν το μνημόνιο, μετά το ακύρωσαν με ένα άρθρο και μάλλον θα το επαναδιαπραγματευτούν τελικά, αν ακόμα υπάρχει…

Μας μίλησαν για τοκογλύφους, μας προπηλάκισαν αλλά τώρα μάλλον μας συγχαίρουν για τα χαμηλά επιτόκια που πετύχαμε τότε, έναντι αυτών που δίνουν οι αγορές.

Ακούσαμε πολλά. Το βέβαιο είναι ότι δεν ακούσαμε από κανέναν μια εναλλακτική πρόταση. Κανείς δεν έδειξε έναν άλλο δρόμο στον Ελληνικό λαό με λιγότερες συνέπειες από αυτές που βιώνει σήμερα.

Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, το ΠΑΣΟΚ όμως πληρώνει δυσανάλογα μεγάλο κόστος τόσο για την περίοδο πριν το 09 όσο και για τη διαχείριση της κρίσης χωρίς δυστυχώς να εξετάζει κανείς τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την κρίση του 09 και τη στάση των κομμάτων μετά από αυτή. Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και της Ε.Ε γιατί η χώρα ήταν σε επιτήρηση. Από το 2008 ήταν εγκατεστημένη η ύφεση στην Ελλάδα και μας έλεγαν τότε ότι η οικονομία της χώρας είναι μια όαση, είναι θωρακισμένη και δε χρειάζεται να πάρουμε μέτρα.

Διόγκωσαν τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Εκτόξευσαν τo χρέος και το έλλειμμα. Αδιαφόρησαν για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σήμερα χάρη στις απίστευτες θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες του κόμματός μας διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα, να αφοσιωθεί απερίσπαστη στους όρους της ανάκαμψης και να θέσει σε ενέργεια ένα πραγματικό Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης.

Και τώρα που χρειάζεται όσο ποτέ η εθνική συνεννόηση για να κάνουμε το επόμενο βήμα για οριστική έξοδο από την κρίση, θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ;

Γι αυτό ζητάμε τη θετική σας ψήφο.

4. Υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική πολιτική

Ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπιτικό, σε κάθε πολίτη. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η λύση που επιτεύχθηκε προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα, είναι η ιδανική λύση. Είπαμε και συνεχίζουμε να το λέμε ότι ήταν η μοναδική.

Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το αν έπρεπε ή όχι το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυβέρνηση. Πολλοί μας λένε γίνατε ένα με τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι με όσες δυνάμεις έχουμε αντιστεκόμαστε καθημερινά.

Πήραμε πολλές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πραγματικά περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές θα υπάρξουν όταν η χώρα θα σταθεί ξανά στα πόδια της και βρισκόμαστε κοντά σε αυτόν τον στόχο.

Μέχρι τότε όμως το κόμμα μας είναι υποχρεωμένο να συνεχίζει να πιέζει για

Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, με αιχμή τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, και τους νέους άνεργους. Η Κοινωφελής εργασία πρέπει να επεκταθεί, πιο συστηματικά και πιο αποτελεσματικά, όπως και τα μέτρα για διατήρηση θέσεων εργασίας που είναι σε κίνδυνο. Δημιουργήθηκε ήδη με την επιμονή των στελεχών μας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης για να συντονίζει υπηρεσίες και πόρους.

Μέτρα για τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες, με την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων, και από τη μη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε ανάπηρους κάτω των 65 ετών. Ήδη υλοποιήθηκε το μέρος που αφορά το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Επέκταση της κάλυψης για παροχές υγείας των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματιών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Υλοποιείται ήδη χάρη στην πίεση του κόμματός μας, για ένα χρόνο, με πόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες, καταλυτική ήταν δε η παρέμβαση μας για την προστασία της Α’ κατοικίας των δανειοληπτών και το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 1.000 ευρώ.

Συμβάλαμε αποφασιστικά στο να υιοθετηθούν ευνοϊκότερα μέτρα για Φορολογικά θέματα, για τους μικρομεσαίους, για τους αγρότες και για τους Δημοσίους Υπαλλήλους όπου υιοθετήθηκε η θέση του ΠΑΣΟΚ για την αποσύνδεση της κινητικότητας, από την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Με πρόταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ 20 εκ. θα διατεθούν σε δράσεις και δομές για τη φροντίδα των αστέγων.

Παρά τις προσπάθειές μας δεν είναι επαρκείς ακόμη οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και διεκδικούμε νέα ρύθμιση.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά ακόμη.

Επιθυμώ να τονίσω ότι όταν αγωνίζεσαι να λύσεις ένα πρόβλημα, όταν συμμετέχεις σε μια προσπάθεια και δεν είσαι απλά παρατηρητής, είναι βέβαιο ότι μπορείς να προσφέρεις και μέσα στην κρίση.

Υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές. Για πολιτικές που θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη χώρα και στους πολίτες. Το αποδείξαμε και με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια υπόθεση για πολλούς καταδικασμένη.

Με σκληρή διαπραγμάτευση και επιμονή καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα. Έξι μήνες λέγαμε σταθερά όχι.

Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν, δεν μπαίνουν σε εκκαθάριση, δεν προχωρούν σε απολύσεις και εξασφαλίζεται ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας.

Έχουμε ένα χρόνο προκειμένου να αποδείξει η εταιρεία ότι είναι βιώσιμη μα ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση μετά από τέσσερα χρόνια ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια πυρομαχικών από τα ΕΑΣ στον ελληνικό στρατό.

5. Να εμποδίσουμε τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Επέλεξα να αναφερθώ χωριστά στο χώρο της Υγείας, καθώς κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι το ΕΣΥ δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί μια από τις βαθιές πολιτικές τομές που άλλαξαν την Ελλάδα.

‘Όλοι θυμόμαστε την πρόσφατη παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για να μην εφαρμοστεί η διάταξη για την επιβολή του 25ευρου για την νοσηλεία στα δημόσια Νοσοκομεία .

Ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή μας στη διαβούλευση για το Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας σε ένα σχέδιο νόμου «περίβλημα», κενό περιεχομένου που παρέπεμπε σε δεκάδες Υπουργικές αποφάσεις.

Όμως τώρα έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τη Δημόσια Πρωτοβάθμια να καταρρεύσει εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή της.

Σήμερα έχει σημασία να μην περιοριστεί ο ΕΟΠΠΥ, που είναι πλέον αγοραστής υπηρεσιών, στην ενίσχυση μόνο ενός κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας να είναι ανταγωνιστικό.

Τώρα, πρέπει να εμποδίσουμε τη διάλυση και να προχωρήσουμε σε άμεση αναδιοργάνωση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις και η ανισοκατανομή των ειδικοτήτων του ιατρικού προσωπικού που παρέμεινε στο σύστημα.

Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση ένταξη του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Εμείς το 2009 καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τη σπατάλη που κληρονομήσαμε χωρίς να διαλύσουμε το σύστημα , κάνοντας προσεκτικά βήματα που οδήγησαν στην δραστική μείωση τόσο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και των συνολικών δαπανών υγείας.

Τα νούμερα είναι σε όλους γνωστά. Από 2,43 δις η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 5,09 το 2009 για να υποχωρήσει στα 2,2 το 2012.

Δεν διαλύσαμε τα πάντα χωρίς προγραμματισμό και στόχους μόνο και μόνο για να ευημερούν τα νούμερα, ούτε θυσιάσαμε ανθρώπους για να ικανοποιήσουμε παράλογες απαιτήσεις.

Είναι χρέος μας απέναντι στους πολίτες και στην ιστορία μας, να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες του συστήματος, να στηρίξουμε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο Δημόσιο σύστημα και να τους την εξασφαλίσουμε – γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε το ΕΣΥ.

6. Εθνική στρατηγική για το Κοινωνικό Κράτος

Βρεθήκαμε ως κίνημα και ως παράταξη μέσα στη δίνη της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ που ένωσε τους Έλληνες, ενίσχυσε τους μη προνομιούχους, μείωσε τις ανισότητες και ανέδειξε την κοινωνική πολιτική, βρέθηκε να υλοποιεί κατ’ ανάγκη πολιτικές που μέχρι χθες ήταν για όλους μας απέναντι.

Δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος που χρειαζόταν για μια ομαλή εξάλειψη του ελλείμματος, με αποτέλεσμα να πληγεί η μεσαία τάξη, να πληγούν οι κοινωνικές ομάδες που ως τώρα μας στήριζαν και τις στηρίζαμε.

Πρέπει όμως να κοιτάμε μπροστά.

Η χώρα χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανασυγκρότησης, με 3 βασικούς πυλώνες.

Οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα για τις οποίες οφείλουμε να προετοιμαστούμε.Παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.

Θέλω να σταθώ στον τρίτο πυλώνα γιατί είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων .

Απαιτείται άμεσα Εθνική στρατηγική για την κοινωνική προστασία και φροντίδα που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο προκειμένου να καταλήξουμε σε νομοθετική ρύθμιση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δαπανούμε πόρους χωρίς στόχο, διαφάνεια , έλεγχο και αποτέλεσμα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σε λίγο θα εξαντληθούν και τα αποθέματα αλληλεγγύης της κοινωνίας, της οικογένειας.

Είναι ευθύνη της πολιτείας να θεσπίσει το πλαίσιο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

- Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, με αξιοποίηση των πόρων και των δομών του Κοινωνικού κράτους αλλά και με νέους πόρους από το Πρωτογενές Πλεόνασμα, για την άσκηση στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης και φροντίδας σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ήδη ανέφερα. Με συγκεκριμένο δυναμικό μητρώο δικαιούχων. Καθολική υγειονομική περίθαλψη για όλους , πρόσβαση σε τροφή , ασφαλή στέγαση και συνθήκες διαβίωσης. Ενεργοποίηση των ανέργων με οριζόντιες δεξιότητες, βιώσιμο ΕΚΑΣ και πόρο για την εξασφάλιση των γηρατειών. Οικονομική μελέτη που θα στηρίζει τις αποφάσεις. Εθνικό σχέδιο και περιφερειακή εξειδίκευση για τα 700 περίπου εκ. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που πηγαίνουν στις Περιφέρειες και διάλογο με την αυτοδιοίκηση ώστε κάθε βήμα να μας οδηγεί εκεί που θέλουμε να πάμε.

- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με μηνιαία ενίσχυση για κάθε οικογένεια που δεν έχει εισόδημα και αντιμετωπίζει συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ξεκινά πιλοτικά σε δύο περιοχές χάρη στη δουλειά των στελεχών μας.

- Στήριξη των νέων ανέργων με τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και τη στροφή στην Πρωτογενή Παραγωγή. Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου κατά προτεραιότητα πρέπει να αξιοποιηθούν στοχευμένα και με διαφάνεια για το σκοπό αυτό. Άμεσα χρειάζεται ομάδα εργασίας που θα εξειδικεύσει τις δράσεις.

- Καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής επιταγής σε άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη με εισοδηματικά κριτήρια. Την κοινωνική επιταγή μπορεί να χρησιμοποιήσει: Μια μητέρα για να βρει επιδοτούμενη εργασία ή για τη φύλαξη των παιδιών της. Ένας απειλούμενος από φτώχεια σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Ένα ηλικιωμένος για φιλοξενία σε ένα Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας η για το «Βοήθεια στο σπίτι».

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν αρκούμαστε σε ένα κράτος που απλά παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας και αυτή ήταν και είναι η κόκκινη γραμμή που μας χωρίζει από τους νεοφιλελεύθερους και τη ΝΔ.

Έτσι πορευτήκαμε όλα τα χρόνια.

7. Να υπερασπιστούμε την ιστορία μας

Τώρα είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το θετικό ισοζύγιο της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τόπο. Πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο μας, τις πολιτικές μας επιλογές, τη διαδρομή μας και την ιστορία μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ανυπεράσπιστοι να μετατραπούμε σε άλλοθι των υπολοίπων κομμάτων και προσώπων για όλα τα λάθη που έγιναν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Αυτή την ιστορία την έγραψαν άνθρωποι για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι : Ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα, ο Πέτρος Μώραλης, ο Αλευράς , ο Πεπονής και φυσικά ο πατέρας μου ο Γιώργος Γεννηματάς.

Υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ επώνυμα και ανώνυμα που με απόλυτο ήθος και εντιμότητα διαχειρίστηκαν την ιστορία αυτού του τόπου και αυτής της Παράταξης και είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς.

Αυτή την παράταξη υπερασπιζόμαστε.

Γι αυτή την παράταξη δίνουμε τη μάχη στις ευρωεκλογές, στους δήμους και στις περιφέρειες.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε δυνατότητες, έχουμε πολιτική βούληση και πιστεύω ότι έχουμε και ψυχή”.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, ηγεσια, φωφη, νεα δημοκρατια, βενιζελος, τραπεζες, συγκοινωνιες, οφείλεται, εκλογες, νέα, συριζα, δημαρ, ελλαδα, δις, μνημονιο, χρεος, λύση, σημαίνει, τροικα, εασ, εταιρεία, συμμετοχή, εοππυ, συνταγμα, σχεδιο, συγκεκριμένο, προσφορες, παπανδρεου, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αναστασιος πεπονης, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ξανα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, τι σημαινει, αιχμη, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εασ, εθνικη, εργασια, θεμα, μητερα, οικονομικο επιμελητηριο, οικονομια, πιεση, πλαισιο, υφεση, φτωχεια, ωρα, αρθρο, αναγεννηση, ανδρεας παπανδρεου, αναπηρια, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δινη, δις, δυναμικο, δοθηκε, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενεργεια, εξι, επρεπε, επτα, επωνυμα, εταιρεία, ετων, ευθυνη, υπηρεσιες, υποθεση, θετικο, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαθη, λύση, μιγμα, μηνες, μειωση, μπορεις, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφείλεται, παμε, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, συμμετοχή, στιγμα, σχεδιο, τεχνικο επιμελητηριο, ισχυρος, υψηλη, φυσικα, χρονος, οαση, αγορες, βηματα, ειπαμε, ελληνικα, εθνικο, φιλοι, χωρα, κλωστη, μελετη, μπροστα, ομαδες, ποδια, σημαίνει, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα