Η ιδιαίτερη σχέση μητέρας και γιού

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη σχέση μητέρας-γιου. Μια σχέση η οποία χαρακτηρίζεται άλλοτε από ένα μεγάλο δέσιμο κι άλλοτε από μια μεγάλη κόντρα. Σχεδόν πάντα η σχέση αυτή ξεκινάει μέσα στην τρυφερότητα και την λατρεία, κυρίως από την πλευρά της μαμάς. Αργότερα κι αφού τα χρόνια περνάνε, μπορεί να εξελιχθεί σε μία σχέση κόντρας και αντιδράσεων.

Όταν μια γυναίκα φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι –κι αν αυτό είναι και το μονάκριβό της- η ζωή της αλλάζει ριζικά. Γίνεται ο ένας και μοναδικός άντρας της ζωής της (κι ας μη το φανταζόταν ποτέ αυτό).

Στην αρχή δεν είναι εύκολο να βρεθείς

ξαφνικά με ένα μωρό στο σπίτι. Όλα σου φαίνονται «βουνό». Σιγά-σιγά κι όσο ο καιρός περνάει και το μωρό μεγαλώνει, αυτό το δέσιμο γίνεται διαφορετικό. Το καταλαβαίνεις από το πώς επικοινωνείς πια με το παιδί σου. Αλλάζει ο τρόπος που σε κοιτάει, ο τρόπος που θα απλώσει το χεράκι του να σε πιάσει, ο τρόπος που θα σου χαμογελάσει. Όταν πια αρχίσει να μιλάει αλλάζει τελείως όλο το «σκηνικό». Ακούς τα πιο γλυκά, τρυφερά, αστεία λογάκια που έχεις ακούσει ποτέ σου! Αρχίζουν τα «μαμά μου…», «σ’ αγαπώ πολύ…» κι αργότερα τα «θέλω μια αγκαλιά…», «μου ‘λειψες…» με αυτό τον τρόπο που ένας γιος τα λέει στη μαμά του και την κάνει να «λιώνει» από αγάπη!

Φυσικά όσο ο γιος μεγαλώνει, ξεκινούν και οι πρώτες συγκρούσεις. Υπάρχουν και οι στιγμές που θ’ ακούσεις και κουβεντούλες αγανάκτησης από το στόμα του. Είτε γιατί θα τον έχεις περιορίσει σε κάτι, είτε γιατί το ότι είσαι υπερβολικά ανήσυχη μη του συμβεί το παραμικρό θα τον «πνίγει». Πολλές φορές γίνεσαι υπερπροστατευτική και το καταλαβαίνεις, όμως μπροστά στο να προλάβεις το οτιδήποτε μπορεί να του κάνει κακό, πέφτεις σ’ αυτή την παγίδα.

Τον βλέπεις να μεγαλώνει. Το μωρό που πριν λίγα χρόνια κρατούσες στην αγκαλιά σου, τώρα πάει σχολείο, κάνει skateboard και ποδήλατο με ταχύτητα που σου κόβει την ανάσα. Τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του θα τον περνάει παίζοντας playstation ή μπροστά στον υπολογιστή του κι εσύ θα γκρινιάζεις ότι όλο εκεί έχει το μυαλό του κι όχι στα μαθήματά του. Τον παρακολουθείς να μεγαλώνει κι εύχεσαι από μέσα σου να γίνει μια απλά καλύτερη έκδοση του εαυτού σου, κρατώντας όσο μπορεί τα καλά στοιχεία σου που πλέον είναι και δικά του.

Ξέρεις πια ότι αυτή η αγάπη δεν συγκρίνεται με καμία. Είναι η μία και μοναδική. Η απόλυτη. Ό,τι κι αν συμβαίνει ανάμεσά σας, ο δεσμός που έχετε πια σα μαμά και γιος είναι ο πιο δυνατός. Ξέρεις ότι αργότερα κι όσο θα μεγαλώνει, θα έρθουν κι άλλες δυσκολίες, στιγμές που μπορεί λίγο να κλονίσουν τη σχέση σας, όμως είσαι σίγουρη ότι εσύ θα είσαι πάντα εκεί για εκείνον. Μέχρι όμως να έρθουν αυτές οι στιγμές κι όσο το αγοράκι σου είναι ακόμα στην τρυφερή ηλικία που είναι, μπορείς ακόμα να τον φιλάς τρυφερά για καληνύχτα, να απολαμβάνεις τις αγκαλιές του και να χαίρεσαι τις ανεκτίμητες στιγμές που σου λέει «είσαι ο άγγελός μου…» .

Keywords
Αναζητήσεις
δεσμός μάνας γιου, η αγαπη της μανας για τογιο της
Τυχαία Θέματα