Η απογραφή …έκοψε 50.000 συντάξεις!

Η διαδικασία της απογραφής στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία( ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ) ολοκληρώθηκε, αλλά περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδείξουν ότι παίρνουν δικαιωματικά τη σύνταξη τους. Ως αποτέλεσμα, οι συντάξεις τους θα κοπούν, μέχρι να αποδείξουν ότι είναι υπαρκτά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ταμείων, στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ 12.800 και στον ΟΑΕΕ

30.000 ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των συνταξιούχων των Ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμούν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των απουσιών οφείλεται κυρίως σε αμέλεια ή σε έλλειμμα πληροφόρησης. Επομένως, όταν κοπούν οι αντίστοιχες συντάξεις και οι δικαιούχοι αυτοί εμφανιστούν, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κατά πολύ.

Βέβαια αναμένεται και ο εντοπισμός σημαντικού αριθμού παραβατών, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, και από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, που συνεχίζεται. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, το υπουργείο Εργασίας θα αναζητήσει τις παρανόμως καταβληθείσες συντάξεις, καθώς και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι με την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών για όλες τις συντάξεις, τη διασταύρωση των στοιχείων με το υπουργείο Οικονομικών και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, η παραβατικότητα θα εξαλειφθεί οριστικά, ενώ θα αντιμετωπισθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που οφείλεται σε συντάξεις και επιδόματα που καταβάλλονται, αλλά δεν αναφέρονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα