Επίθεση από Spiegel σε Μέρκελ-Σόιμπλε

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel και ο αρθρογράφος του Hauke Janssen ασκούν δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και του Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, και παρουσιάζουν τις διαχρονικές τους αναλήθειες που προηγήθηκαν της διάψευσής τους από την πραγματικότητα.

Η αντίθεση, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών περιστατικών, δείχνει το πόσο συχνά οι διαβεβαιώσεις των Merkel

και Schäuble ήταν εσφαλμένες και διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις.

1) «Η βοήθεια (προς την Ελλάδα) δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, γιατί η ίδια η Ελλάδα λέει, ότι αυτή την στιγμή δεν χρειάζεται καμία βοήθεια» (Merkel, 21/3/2010).

«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Γι’ αυτό δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα προς το παρόν» (Schäuble, 24/3/2010).

Έναν μήνα αργότερα, στις 23 Απριλίου, η Ελλάδα αιτήθηκε επίσημα βοήθεια και στις αρχές του Μαΐου η τρόικα αποφάσισε το πρώτο πακέτο βοήθειας για την χώρα μας.

2)  Μετά την επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις 7 Ιουνίου 2010 με την δημιουργία του μηχανισμού EFSF. Ο μηχανισμός πλασάρεται στους πολίτες σαν προσωρινός, με ημερομηνία λήξης το τέλος Ιουνίου του 2013. Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» προτείνει στον Schäuble να βάλουν στοίχημα ότι ο EFSF στο τέλος θα παραταθεί, κι εκείνος απαντά:

«Ενόσω η Angela Merkel είναι Καγκελάριος κι εγώ Υπουργός Οικονομικών, θα το χάνατε αυτό το στοίχημα. Οι ομπρέλες διάσωσης έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό το συμφωνήσαμε ρητά» (24/7/2010).

Η  Angela Merkel δηλώνει στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Με την Γερμανία δεν θα υπάρξει παράταση των τωρινών ομπρελών διάσωσης».  

Στις 21 Μαρτίου 2011 έπεσαν όμως, οι υπογραφές:  Η ομπρέλα διάσωσης παρατάθηκε επ’ αόριστον. Επιπλέον, θεμελιώθηκε ένας νέος μηχανισμός σταθερότητας, διάδοχος του EFSF, δηλαδή ο ESM.

3) Αφού η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που εισήλθε στον μηχανισμό, η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι το κεφάλαιο του EFSF είναι ανεπαρκές:

«Έχουμε τώρα μια χώρα υπό την ομπρέλα κι αυτή είναι η Ιρλανδία. Και έτσι το κεφάλαιο απέχει πάρα πολύ από το να εξαντληθεί» (Merkel, 12/1/2011).

Ακολούθησε η αίτηση της Πορτογαλίας για βοήθεια, ενώ και οι εγγυήσεις στον μηχανισμό EFSF αποδείχθηκαν όντως ανεπαρκείς. Στις 24 Ιουνίου 2011 αποφασίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξηθούν οι εγγυήσεις του μηχανισμού στα 780 δισ. ευρώ συνολικά, από τα οποία στην Γερμανία αντιστοιχούν τα 211 δισ. ευρώ και με αυτό το δεδομένο εγκρίθηκε από το Bundestag.

O Schäuble αμύνθηκε σθεναρά εναντίον των «συκοφαντών» που ισχυρίζονταν ότι εξαπάτησε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας του. Σε συνέντευξη του στις 6 Οκτωβρίου είπε λοιπόν:

«Η Ευρωπαϊκή ομπρέλα διάσωσης έχει ανώτατο όριο τα 440 δισ. ευρώ και στην Γερμανία αντιστοιχούν 211. Αυτό ήταν. Τελεία και παύλα». 

Μετά την θέση σε ισχύ όμως, του ESM, η δυνατότητά του για παρ

Keywords
Τυχαία Θέματα