Επιστολή Κορκίδη σε Στουρνάρα για την Εφορία Πλοίων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της Εφορίας Πλοίων του Πειραιά, και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη ΔΟΥ Πειραιά.

Αναλυτικά,

η επιστολή του Βασίλη Κορκίδη έχει ως εξής:

“Με έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση της Εφορίας Πλοίων του Πειραιά και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης των Εφοριών.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός μας εστιάζεται στο γεγονός ότι ο κλάδος της εμπορικής ναυτιλίας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και, γι’ αυτό το λόγο, έχει θεσπισθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο, αυξημένης συνταγματικής ισχύος, για να υποστηρίζει την ανάπτυξή της. Έτσι, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες που είναι πλοιοκτήτριες ή διαχειρίζονται πλοία ή έχουν άλλες συναφείς δραστηριότητες υπάγονται σε ειδικούς νόμους και καθεστώς φορολογίας, προκειμένου να δοθούν ορισμένου τύπου κίνητρα για την εισαγωγή κεφαλαίων και παραγωγικές επενδύσεις και, παράλληλα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστική δυνατότητα του Ελληνικού στόλου στην παγκόσμια αγορά των θαλασσίων μεταφορών.

Η ανάγκη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και διεκπεραίωσης των φορολογικών υποθέσεων κατά τρόπο ενιαίο και αποτελεσματικό οδήγησε στη λειτουργία εφορίας, αποκλειστικά για την κατηγορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ναυτιλίας, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στο ΄΄θαύμα΄΄ της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

Υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, για να συνεχίσει η ελληνική ναυτιλία να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές και υπηρεσίες, προς όφελος και της Εθνικής μας οικονομίας, χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ την υποστήριξη της πολιτείας και τη διατήρηση των διοικητικών εκείνων μηχανισμών που επέτρεψαν στην Ελληνική ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα να μεγαλουργήσει, απερίσπαστη από αιφνίδιες κρατικές παρεμβάσεις.

Η ΔΟΥ Πλοίων αποτέλεσε, επί σειρά ετών, τον εξειδικευμένο φορέα για τις ναυτιλιακές φορολογικές υποθέσεις και με το κατάλληλα εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της συνετέλεσε αποφασιστικά στην ομαλή διεκπεραίωση των ναυτιλιακών φορολογικών υποθέσεων κατά τρόπο ενιαίο και ομοιόμορφο.

Οι εκατοντάδες ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν σχέση με τη διαχείριση, εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, μεσιτεία αγοραπωλησιών ναυπηγείων – ναυλώσεων, διακανονισμό αβαριών έχουν την ανάγκη ενός εξειδικευμένου διοικητικού μηχανισμού στελεχωμένου με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα γνωρίζει το ειδικό καθεστώς φορολογίας της ναυτιλίας και θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις των ναυτιλιακών εταιρειών.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και της αναστάτωσης που θα προκαλέσει η φημολογούμενη ρύθμιση στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου, παρακαλούμε να συμμεριστείτε τις ανησυχίες μας και να μην προωθηθεί οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΔΟΥ Πλοίων σε άλλη εφορία. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί η παλινωδία με την κατάργηση και στη συνέχεια επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Όσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ξεχωριστού Υπουργείου για τις ανάγκες της ναυτιλίας, άλλο τόσο ίσως και περισσότερο αναγκαία είναι η διατήρηση της ΔΟΥ Πλοίων.

Τέλος, για την εξοικονόμηση πόρων, προτείνουμε τη δωρεάν εγκατάσταση και λειτουργία της στο Επιμελητήριό μας το οποίο είναι, επίσης, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα