Έκθεση για τον Νικόλαο Γύζη

Ένα ζωγραφικό πανόραμα- αφιέρωμα στον μεγάλο εκφραστή της Σχολής του Μονάχου και εκπρόσωπο του ρεαλισμού και συμβολισμού,  παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος» που φιλοξενείται στο  Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). Το φιλότεχνο κοινό έχει την δυνατότητα να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα του σπουδαίου δημιουργού που έζησε και μεγαλούργησε στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ανακαλύπτοντας το νόημα της τέχνης του στη Βαυαρική πρωτεύουσα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα του κορυφαίου ζωγράφου (ελαιογραφίες,

σχέδια, μικρά γλυπτά και αφίσες), αναδεικνύοντας την εξελικτική του πορεία και το πολύπλευρο ταλέντο του. Πορτρέτα μικρών παιδιών και αγαπημένων του ανθρώπων, σκηνές από την οικογενειακή του ζωή, νεκρές φύσεις, καθώς και έργα με ηθογραφικό, αλληγορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, φιλοτεχνημένα όλα με ζωντάνια, αρμονία και ζωηρά χρώματα,  συνθέτουν τις ενότητες της εικαστική αυτής πρότασης.

Τα χαρακτηριστικά πορτρέτα των παιδιών, από τη γέννησή τους μέχρι και την εφηβεία τους, οι διάσημες συνθέσεις του με συμβάντα κωμικά, εορταστικά αλλά και θλιβερά, τα  αλληγορικά θέματα των δημιουργιών του μέσα από τα οποία “υμνεί” τη δόξα, τον έρωτα, την ευτυχία και την τύχη, καθώς και μία ευρεία γκάμα ασπρόμαυρων σχεδίων, εμπνευσμένα από τα ταξίδια του, “αποκαλύπτουν” τον πλούσιο καλλιτεχνικό του κόσμο. Την έκθεση πλαισιώνουν ακόμη οικογενειακά κειμήλια του Νικολάου Γύζη  (κατάλογος έργων του, βιβλία και φωτογραφίες του ιδίου και της οικογενείας του), καθώς και αφίσες που σχεδίασε για ζωγραφικές εκθέσεις και διαφημιστικά προϊόντα.

«Η ζωγραφική του Γύζη εκφράζει την αλήθεια του. Αν και καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου (το 1888 έγινε τακτικός καθηγητής) κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού ύφους, στρέφοντας την προσοχή του στην προαιώνια ιστορία της ανθρωπότητας, κατακτώντας έτσι τη δική του προσωπική έκφραση, μια έκφραση γεμάτη συγκίνηση και ζωντάνια» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Τάκης Μαυρωτάς.

Το αφιέρωμα αυτό πραγματοποιείται σε  συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης  και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκθεση, Νικόλαο Γύζη,ekthesi, nikolao gyzi