Δωρεάν μέσα μεταφοράς για όλους στο Ταλίν της Εσθονίας

Την ίδια στιγμή που το ελληνικό επιβατικό κοινό πέφτει καθημερινά θύμα μαζικής… ταλαιπωρίας και οι τιμές στα εισιτήρια συνεχώς αυξάνονται, το Ταλίν της Εσθονίας γίνεται η πρώτη πόλη του κόσμου που προσφέρει στους κατοίκους της δωρεάν μετακίνηση με όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, με στόχο την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας

και τη μείωση της ρύπανσης.

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι η ταυτότητα που να δείχνει ότι είναι εγγεγραμμένος δημότης του Ταλίν και τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα τραμ είναι δωρεάν για αυτόν.

Το «πείραμα» του Ταλίν με τη δωρεάν μεταφορά στην πόλη μετρά ήδη τρεις μήνες ζωής και τυχαίνει μεγάλης ανταπόκρισης από τους κατοίκους ενώ το κόστος του για την πόλη υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 16 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Παρόλα αυτά η κυκλοφορία των οχημάτων στην πρωτεύουσα της Εσθονίας μειώθηκε κατά 15%, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ αυξήθηκε κατά 10% ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Μάλιστα μία πρόσφατα δημοσκόπηση έδειξε, μάλιστα, ότι 9 στους 10 κατοίκους του Ταλίν επικροτούν το μέτρο και θέλουν να συνεχιστεί.

Όμως για να συνεχιστεί αυτό, η δημοτική αρχή προσβλέπει στην αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων δημοτών, με το ανάλογο αντίτιμο, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Ταλίν είναι δημότες άλλων δήμων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν ζητήσει και έγιναν δημότες του Ταλίν πάνω από 5.000 άνθρωποι και καθώς τα έσοδα από τις εγγραφές δημοτών υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ ανά 1.000 εγγραφές, οι αρχές εκτιμούν ότι τα έξοδα από τη δωρεάν μετακίνηση δεν θα βαρύνουν τελικά τον προϋπολογισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα