“Απόβαση” Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τουρκία

Εκπρόσωποι από 100 ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αύριο στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή και 200 τουρκικών επιχειρήσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μετέχουν στην αποστολή για την Κωνσταντινούπολη μάλιστα, εκεί όπου θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κοινών δράσεων παρόντων του Ταγίπ Ερντογάν και του Αντώνη Σαμαρά,

εξέδωσαν και τον… δεκάλογο των στοχεύσεών τους:

1. Προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων(κυρίως παραδοσιακά πραϊόντα), χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής (όπως τραπεζικό software), συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real-estate στην Ελλάδα.

2. Αναζήτηση τουρκικών εταιριών που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων.

3. Ευρύτερη αξιοποίηση της μεγάλης τουρκικής αγοράς 70 εκ. καταναλωτικού πληθυσμού και των τουρκικών εταιρειών που έχουν αναπτύξει υψηλό στελεχιακό δυναμικό, υψηλή επιχειρηματική αντίληψη και πρακτική αποτελεσματικότητας, και έχουν αποκτήσει δυναμική, καθώς η τουρκική οικονομία, σε περιβάλλον διεθνούς κρίσης διατηρεί αναπτυξιακή πορεία.

4. Επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες λόγω παραδοσιακών δεσμών (επιχειρηματικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) έχουν καλύτερη πρόσβαση.

5. Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων -με τη μορφή ΒΟΤ- που σχεδιάζει η τουρκική Κυβέρνηση, το οποίο προκαλεί έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε μεγάλους παίκτες, μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υποδομών μεγάλης εμβέλειας σε ενεργειακά assets, στην υγεία, στο οδικό δίκτυο, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.

6: Τομέας των ανανεώσιμων πηγών, με την τουρκική αγορά να εμφανίζεται κορεσμένη στα φωτοβολταϊκά, να παραμένει όμως πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος.

7: Αναζήτηση χρηματοδότησης για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες της περιοχής.

8: Ζυμώσεις στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι ελληνικές εταιρείες πιστεύουν ότι διαθέτουν τις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές οι οποίες μπορούν να συνδυασθούν αποτελεσματικά με την τουρκική προσβασιμότητα στις παρευξείνιες αγορές.

9: Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και οι δύο πλευρές διαθέτουν- η κάθε μία στην περιοχή της- τεχνογνωσία, εμπειρία και ικανό προφίλ, αλλά απαιτείται να εντοπιστεί το κέντρο βάρους των συνεργειών που θα αποφέρουν κοινά οφέλη.

10: Στον τουριστικό τομέα, όπου διαφαίνεται μία διαφορετική προσέγγιση , που ξεπερνά την ανταγωνιστική διάθεση που επικρατούσε ως τώρα και οδηγείται σε συνέργειες με κοινά πακέτα που μπορούν να προσελκύσουν καλύτερα τις μαζικές τουριστικές αγορές ‘Απω Ανατολής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα