Στουρνάρας και τρόικα ετοιμάζουν νέα μέτρα για το s-αχλες story

Στο κυνήγι του χαμένου success story συνεχίζουν να βρίσκονται ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή συμφώνησαν ότι κοινός στόχος είναι «η σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης.

Η συνάντηση των δύο πλευρών διήρκεσε κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες

και επί τάπητος τέθηκαν, εκτός άλλων, τα προαπαιτούμενα που θα αποτελέσουν το καινούργιο «κουστούμι» για τη χώρα ενόψει του νέου πακέτου βοηθείας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014, καθώς απαιτείται περαιτέρω εξέταση και στα δύο σκέλη του, το ύψος των εσόδων και την εισπραξιμότητα. Επίσης, πρέπει να αποτιμηθεί η προεργασία που έχει γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους φόρους υπέρ τρίτων.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (πρέπει να αποπληρωθούν 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους), το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, διότι, σύμφωνα με τον ανώτερο παράγοντα, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Μάλιστα, κάποια υπουργεία φέρονται να προϊδεάζουν ότι για ορισμένα ποσά που είχαν ζητηθεί από το Δημόσιο τον περασμένο Νοέμβριο ως ληξιπρόθεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα