Μία πολυκατοικία για αστέγους στη Μπουμπουλίνας

Η πολυκατοικία στο 36 της οδού Μπουμπουλίνας θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 15 οικογένειες αστέγων, συνολικά δηλαδή περίπου 65-70 άτομα. Απόλυτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την κ. Μεσσήνη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και πρόεδρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» που σύστησε για τον σκοπό, θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, την ευθύνη της τελικής επιλογής θα έχει επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων με τον οποίο η οργάνωση έχει συνεργασία. Όπως εξηγεί η ίδια, το κτίριο ανήκε σε ίδρυμα,

το οποίο με τη δική της διαμεσολάβηση παραχωρήθηκε στον δήμο αποκλειστικά για τη στέγαση ανθρώπων σε ανάγκη. «Εμείς έχουμε αναλάβει τα έξοδα επισκευής και εξοπλισμού και ο δήμος τα μηνιαία έξοδα, ρεύμα, νερό κ.λπ».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκτός από τη στέγαση, στόχος είναι στους ανθρώπους της πολυκατοικίας να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ηδη, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών (μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να προσφέρει τα φάρμακα), ενώ μεμονωμένοι ψυχολόγοι αλλά και δομές όπως το Κέντρο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων θα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη. Τα δύο καταστήματα του ισογείου θα διαμορφωθούν σε μαγειρείο και σε χώρο συνεύρεσης με βιβλιοθήκη και σαλόνι. Σε επόμενο στάδιο, θα γίνει προσπάθεια και για την επανένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

Η ιδέα γεννήθηκε στην κ. Μεσσήνη εξαιτίας των παράλληλων ιστοριών δύο θεραπευομένων της. «Έβλεπα εδώ και χρόνια δύο γυναίκες, οι οποίες κάποια στιγμή έμειναν άνεργες. Επί ένα χρόνο έκαναν δωρεάν ψυχοθεραπεία καθώς δεν ήταν σε θέση να πληρώνουν. Όταν όμως ήρθαν με το χαρτί της έξωσης στο χέρι, συγκλονίστηκα. Στη δουλειά μου, συνδέεσαι με τους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι στον δρόμο μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας».

Η πολυκατοικία θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα. Ήδη η οργάνωση έχει απευθύνει έκκληση στον κόσμο για την προσφορά οικιακού εξοπλισμού (κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες, ηλεκτρικά είδη, κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια κ.λπ., ακόμα και μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση).

Η προσπάθεια δεν σταματά στην οδό Μπουμπουλίνας. Στόχος είναι ανάλογες πολυκατοικίες να δημιουργηθούν όπου υπάρχει ανάγκη, με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών. «Ηδη διεκδικούμε τρεις μεγάλους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλους δήμους, ώστε να στεγάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ενώ πέντε ευαισθητοποιημένοι πολίτες μάς έχουν παραχωρήσει τα διαμερίσματά τους για τον ίδιο σκοπό», λέει η κ. Μεσσήνη. Οποιος τυχόν θέλει να προσφέρει τον χώρο του υπέρ των αστέγων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (η εταιρεία σε συνεργασία με το κράτος θα αναλάβει την επισκευή και τη συντήρηση, όπως και τα έξοδα της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) ή να ενισχύσει τον εξοπλισμό της πολυκατοικίας της οδού Μπουμπουλίνας, μπορεί να επικοινωνήσει με την κ. Μεσσήνη στο τηλέφωνο 2106727250 (anthropinoi-anthropoi.gr).

Keywords
Τυχαία Θέματα