Γκιντεόν Λεβί στη Haaretz: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να απελευθερωθούν από την κατοχή, γράφει ο Γκίντιον Λέβι στην ισραηλινή «Haaretz». Επί 20 χρόνια παρέμειναν αδρανείς και δεν έγινε τίποτε. Υστερα δοκίμασαν τις πέτρες και τα μαχαίρια, την πρώτη ιντιφάντα. Τίποτε δεν έγινε, εκτός από τις Συμφωνίες του Οσλο που δεν άλλαξαν την ουσία της κατοχής. Στη συνέχεια, δοκίμασαν μία δεύτερη σφοδρή ιντιφάντα. Πάλι τίποτε. Δοκίμασαν την διπλωματία. Τζίφος. Η κατοχή συνεχίστηκε.

«Τώρα έχουν χωριστεί: το ένα χέρι εκτοξεύει ρουκέτες Κασάμ από τη Γάζα, το άλλο στρέφεται

προς τον ΟΗΕ. Το Ισραήλ πατάσσει και τα δύο. Οι Παλαιστίνιοι δοκιμάζουν να κάνουν μη βίαιες διαδηλώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με λαστιχένιες και πραγματικές σφαίρες. Και πάλι τίποτε. Και στις τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις των Παλαιστινίων – όπλα, διπλωματία και μη βίαιη αντίσταση – το Ισραήλ λέει «Όχι».

»Τι πρέπει να κάνουν οι Ισραηλινοί; Να μην αντιδρούν όταν οι ζωές των ανθρώπων στο νότιο Ισραήλ τίθενται σε κίνδυνο από τους πυραύλους της Χαμάς; Το ερώτημα αυτό δεν έπρεπε να τεθεί τώρα, όταν όλες οι άλλες επιλογές έχουν συναντήσει την άρνηση των Ισραηλινών, αλλά έπρεπε να είχε τεθεί στο παρελθόν. Τώρα το Ισραήλ επιστρέφει στα γνωστά: άλλη μια υψηλού επιπέδου δολοφονία, και άλλες αεροπορικές επιδρομές όπως εκείνες που έχουμε δει στο παρελθόν.

«Εχουμε ωριμάσει από την τελευταία επιχείρηση στη Γάζα, πριν από τέσσερα χρόνια», γράφει ο Λέβι. «Ο ισραηλινός στρατός δεν σκότωσε 250 παλαιστινίους αστυνομικούς σε μια μέρα και (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) η παρούσα, σχετικά χειρουργική, επιχείρηση ωχριά μπροστά στα εγκλήματα της προηγούμενης. Και η ρητορική, επίσης, είναι ελαφρώς λιγότερο διαβολική. Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα για άλλη μια φορά, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους για τον τίτλο του πιο πολεμοχαρούς, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για άλλη μια φορά, υπάρχουν διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί που προτείνουν να κόψουμε την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γίσραελ Κατς, βουλευτής του δεξιού Λικούντ, τους ξεπέρασε όλους σε κτηνωδία: ένα και μόνο δάκρυ από ένα παιδί στο Ισραήλ αρκεί για να δικαιολογήσει την εκδίωξη ολόκληρου του πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας».

»Ποιος ξέρει; Ισως η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε σημείο που κάτι πρέπει να γίνει «μια για πάντα», όπως αρέσκονται να λένε οι Ισραηλινοί. Ομως, όπως και στο παρελθόν, αυτό δεν θα γίνει μέσω της δύναμης των όπλων. Ας προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε με τη Χαμάς, ας πούμε «Ναι» στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ας ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Οτιδήποτε εκτός από βομβαρδισμούς. Ηρθε ο καιρός για διπλωματία, για να τερματίσουμε την κατοχή. Ηρθε ο καιρός να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», καταλήγει ο κορυφαίος αυτός ισραηλινός δημοσιογράφος.

http://www.tovima.gr

Ο δημοσιογράφος Γκιντεόν Λεβί ανήκει σε μια μι

Keywords
Τυχαία Θέματα